Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Vesti iz laboratorija
Moć divlje ruže
Divlja ruža, šipkova ruža, šipkovina, sinonimi su za ukusan plod koji raste na grmolikoj biljci visokoj toliko da ga može svako ubrati. Šipak sadrži toliko lekovitih materija, da ih je teško i nabrojati. Najvažnije među njima su vitamin C, voćne kiseline, karotinoidi i pektin. Od svežeg šipka možete da napravite osvežavajući sok, od osušenog losion za umorne oči, a od koštica čaj za detoksikaciju i izbacivanje viška tečnosti.

Tunjevina sa avokadom
(4 osobe, 280 kcal po porciji)
- 4 odreska tune
- 1 kašičica sitno seckanog vlašca
- sok od ½ limuna
- ½ limuna isečenog na kriške
- 1 kašičica maslinovog ulja
- 1 avokado
- 15 g putera
- 2 kašike majoneza
- so, biber i tabasko sos

Tunjevinu posoliti, pobiberiti, staviti u zagrejanu rernu ili na tiganj, prethodno nauljen maslinovim uljem, dodati vlašac, preliti limunovim sokom i uljem, pa peći 3 minuta, okrenuti i pećite još toliko.

U blenderu očišćen avokado usitniti i izmešajte sa sokom od ½ limuna, tabasko sosom, puterom i majonezom. Dobijenom smesom premazati tunjevinu i poslužiti uz limunove kriške i zelenu salatu.

Dobro i mirisno jutro!
Za jutarnji energetski podsticaj, za aromatično i mirisno buđenje, za dan ispunjen optimizmom, preporučujemo šolju zelenog čaja. Ovaj napitak sadrži značajnu koncentraciju polifenola, koji se smatraju najjačim protivnicima slobodnih radikala.

Sirće sa orahovim uljem
( 4 porcije)
- 2 kašike jabukovog sirćeta
- 2 kašike orahovog ulja
- 2 kašike sojinog ulja
- 1 kašičica senfa
- so i biber
- kašičica iseckanog anisa
-1 kašičica seckanog peršuna

Pomešate sve sastojke i dobijenim dresingom začinite zelenu salatu, ili poslužite uz sir. Porcija sadrži samo 90 kcal i pravi je rudnik esencijalnih masnih kiselina.

Ginko čuva mozak
Potvrđeno je da ekstrakt lista ginka, poboljšava cirkulaciju i stimulativno deluje na širenje krvnih sudova, povećavajući i njihovu elastičnost, zbog čega smanjuje rizik od moždanog udara i tromba. Ovaj biljni lek ima i antioksidacijska svojstva i poboljšava metabolizam.



/Zeleni info/ u NOVOM BROJU:

Divlji melem za opekotine
Zna se da su plodovi divljeg kestena lekoviti, ali je gotovo nepoznato da i izuzetno lepi cvetovi ovog drveta pomažu u lečenju reumatskih bolesti, gihta i neuralgije. Pored toga uljni ekstrakt ovog cveta se koristi da se smire opekotine posle sunčanja i da izblede pege na koži. Recept je jednostavan:
* 100 g sitno iseckanog cveta divljeg kestena i 50 g cveta kamilice potopite u 1 l biljnog ulja i 3 sata zagrevajte u posudi sa vodom na 60-70 stepeni, procedite ekstrakt, sipajte u bočice od tamnog stakla i čuvajte na tamnom i hladnom mestu.

Univerzalni sirup crnog duda
U narodnoj medicini sirup od ploda crnog duda koristi se u slučaju visoke temperature i za regulisanje stolice, dok čaj od lišća ovog drveta pomaže u lečenju upale grla i da se snizi količina šećera u krvi. Od ploda njegovog belog rođaka, pomešanog sa trešnjom, pravi se sirup koji se upotrebljava kod upale krajnika, želučanih problema, groznice i proliva.

1 jabuka nije dovoljna
Deca čije su majke tokom trudnoće jele veću količinu jabuka imaju manje izgleda da do 5. godine obole od astme - ističu britanski naučnici. Oni su posle ispitivanja 2.000 trudnica došli do zaključka da su deca onih koje su jele 4, ili više, jabuka nedeljno do pred polazak u školu za 50 % manje obolevala od zviždanja u grudima i gušenja u poređenju sa decom čije su majke nedeljno pojele samo 1 jabuku, ili nisu jele ovo voće.

Malina koči deobu kancera
Malina obiluje egalinskom kiselinom koja usporava razmnožavanje malignih ćelija, a u određenoj količini čak i sprečava njihovu deobu, ističe se u britanskom časopisu “Hemija hrane”. Pored toga se navodi da i drugi sastojci maline (antocijanini i polifonoli) preventivno deluju protiv kancera. U te svrhe dovoljno je da se dnevno pojede 130 g ovog jagodičastog voća.

LičNA KARTA
VODA u 100 g VOćA

- trešnja 91,4 g
- lubenica 90,2 g
- jagoda 89,5 g
- grejp 89 g
- breskva 87,5 g
- ribizla 83 g
- jabuka 82 g