| Vera Čukić
| Piše Daniela Mitrović
Sa poznatom glumicom Verom Čukić ispili smo čaj u prijatnoj atmosferi bašte jednog od brojnih restorana u samom centru Beograda. Ako ste je kao mi zapamtili kao vatrenu crnku, verovatno bi mogla da vas prijatno iznenadi u ulozi suptilne plavuše. Objašnjava da se ni sama još nije sasvim navikla na novi izgled, mada ga neguje punih deset godina.
Sa setom i ponosom iz tašne vadi knjigu plavih korica, zvučnog naslova „Perle od vode“, koju je objavila pre nešto više od pola godine. Uz žubor nemirne vode u baštenskoj fontani započinje priču o sebi, svom radu, životu, navikama i planovima.
- Ujutru kada ustanem, prvo stavim vodu za čaj – kaže kao za sebe Vera Čukić. - Obično čitava porodica pije čaj od mešavine kamilice i nane. S pola litra vrele vode prelije se jedna kesica čaja od kamilice i kesica čaja od nane, ostavi 3 minuta i pije na prazan stomak. Od nedavno pijemo i čaj od brusnice. Odlična je za stomak i mokraćne puteve. Ponekad, ali retko, pijemo engleski, ili ruski čaj, a zeleni kao jak diuretik. U toku dana volim da pijem ceđene sokove, najčešće od pomoranđže, a kafu samo po malo dva puta na dan.
TRADICIJA
Intelektualci bez dijete
- U mojoj porodici su svi intelektualci u više generacija. Deda Ivan Čukić je iz plemena Vasojevići i bio je načelnik Beranskog sreza, iako bogoslov. Tatina mama, baka Darinka bila je prva školovana učiteljica u Crnoj Gori. Majka Kosara umrla je kada je Vera imala 22 godine. Još se seća ukusa iz rane mladosti. Majka i tetka Draginja bile su izvrsne kuvarice. Od njih je učila da kuva domaća srpska jela, kao i od domaćica koje su joj kasnije pomagle u kući.
- Sada retko kuvam, ali kada to činim, koristim mnogo začina. Najmanje so, a mnogo bosiljka, majčine dušice, korijandera... Volim da pripremam pečenje sa ruzmarinom, mada najčešće jedem ribu i plodove mora, uz dosta voća i povrća, ali nikada da se prejedem. Samo slušam unutrašnji časovnik. Ne pijem i ne pušim, tek ponekad čašu crnog vina. I nikada nisam držala dijetu. Dok skida njene velike plave naočare za sunce, nastavlja priču o svom odnosu prema prirodi. Hvali se kako je njena terasa prepuna cveća, a da kod kuće u Grockoj gaji predivne ruže, koje su njena tajna ljubav. Tu ima više od sedamdeset vrsta bilja i drveća. Priznaje da se sa prirodom prvi put srela kada su ona i njen muž Gordan kupili plac za vikendicu, jer je oduvek bila razmaženo gradsko dete, rođeno u asfaltu Knez Mihailove ulice u Beogradu.
- Od kozmetičkih preparata upotrebljavam hidrantne sapune i toplu vodu za skidanje šminke, pa i one teške pozorišne. Kada mi lice zatraži pojačanu negu, stavljam jake hidratantne i masne kreme. Često koristim “pantenol” koji kupujem u apoteci.
Nikada nije išla kod kozmetičara, mada kao glumica koristi dosta šminke. I u poodmaklim godinama, zadovoljna je kvalitetom svoje kože. Ne ide na masaže, već kondiciju održava svakodnevnim dugim šetnjama Kalemegdanom. Za vitku figuru zahvalna je genetici i tim upornim šetnjama.
Preko brata Vladimira koji godinama radi u Turskoj, upoznala je i tursku kuhinju. Posebno joj se dopao njihov specijalitet od ribe koja se čuva u komadu soli, koji se razbija čekićekm pred gostima. A tu su i drugi specijaliteti, poput ribe u mleku.
- Kada me nešto zaboli, odmah trčim kod lekara i ne dozvoljavam da bolest uzme maha. Jednom godišnje idem na redovne kontrole kod ginekologa, a zubara posećujem svaka tri meseca. Protivnik sam plastičnih operacija. Drugo je ako se radi o neophodnim zdravstvenim intervencijama.
Pije mnogo čajeva i prirodnih sokova, spava 8 do 9 sati u komadu i ne ostaje budna do kasno u noć. Dešavalo se ranije da padne u nesvest od posla. Radila je i po 16 sati dnevno. Sada je drugačije. Ima vremena i da piše. Na početku njenog romana „Perle od vode“ govori o indijskom plemenu Hoti u čijem rečniku ne postoje pojmovi za prošlost i budućnost, samo sadašnjost. Veruje da prošlost određuje našu sadašnjost, a da zajedno grade budućnost.
RECEPT PLUS
Pečeno povrće
* na malo ulja propržiti povrće koje imate u kući, dodati semenke borovih šišarika, badem i malo oraha, jabuku, beli i crni luk, malo bibera, bosiljka, alave paprike i nekoliko listova slanine, sve dobro izmešati i prekriti kačkavaljem, pa peći u rerni oko 25 minuta
Jednostavan kolač
- 3 šolje ulja
- 3 šolje mleka
- 7 šolja brašna
- 3 šolje šećera
- 3 jajeta
Sve izmešati i dodati ½ kg kajsija, dobro izmešati i sipati u podmazan pleh, pa peći oko 40 minuta na 200 stepeni. |