|
|
Japanska trpeza u Beogradu i Parizu /Tradicija/ Zdravstveni bilten poznatih: Snežana i Dragan Stojković | | Porodica Stojković
| Piše Svetlana Radovanović
U porodici gde tatine kopačke o klinu vise, a sinovljeve još za loptom i zdravljem jurcaju, jede se po maminoj kuhinjskoj taktici, delom mediteranskoj, a delom usvojenoj iz Japana
O karijeri Dragana Stojkovića Piksija zna se gotovo svaki detalj, ali ne i u njegov porodični život. Toliko je obaveza u porodici Stojković da je bilo teško naći termin za razgovor, pa smo prihvatili kompromis - popodne i veče pred odlazak na rođendansko slavlje kod kumova i pred sportski termin u kojem mama Snežana i ćerke Andrea (17) i Anja (15) idu na redovne vežbe. Piksi i 13-togodišnji Marko stigli su poslednji, baš u vreme dok je Snežana brižno privodila kraju pripreme za snimanje i nudila osveženje.
ODMOR
CRNOGORSKA JAHTA
Stojkovići su veliki putnici, ali najveći deo leta provode na jahti u Crnoj Gori. Uz kraći odmor, zimu proguraju uglavnom u obavezama, uz poneku tabletu vitamina i minerala. Pod 1, tvrde, za dobro zdravlje porodice zaslužan je, naravno, sport, ali i pravilna ishrana /pretežno mediteranska, malo začinjena, na maslinovom ulju, s mnogo voća i povrća, ribe i morskih plodova/! Osam godina živeli su u Japanu i prošli zdravu obuku, odnosno navukli su na suši, pirinač i alge. Otkako više ne igra, Piksi je manje aktivan, ali ne propušta priliku da baci po koju partiju malog fudbala. Direktorska funkcija je udobna, ali ne baš uvek i lagodna, pa mu nisu doneli višak kilograma.
ALTERNATIVA
BEZ INJEKCIJE, MOLIM!
- Ne pijemo lekove, posebno izbegavamo antibiotike i injekcije. Deca do sada ni jednom nisu primala injekciju. Ako neko ima upalu grla, ispiramo čajem od žalfije, kijavicu lečimo inhaliranjem, a stomačne probleme teramo čajem od kamilice. Po potrebi, preznojavanje, ili hladno tuširanje protiv temperature i ujutru smo svi kao novi! - Za ovih šest godina ugojio sam se samo 5 kilograma - priča Piksi. - A kažu da je sportski prosek oko dva kilograma godišnje. Moj, da kažem, niški ukus u kulinarstvu nije se mnogo promenio, ali sam uvek za eksperimente. Kada smo se preselili u Japan, bilo je dovoljno samo mesec da se naviknem.
Pod Snežaninim budnim nadzorom sa hranom se u ovoj kući ne preteruje. Iako se uz njen in-izgled teško zamišlja kecelja, Snežana s ponosom ističe da su kuvanje i okupljanje oko trpezarijskog stola veoma važni za porodičnu toplinu. Neke od svojih recepata, preuzela je od majke i svekrve. Pasulj prebranac je svekrvin, a mamina je domaća supa. A od pre dve godine Snežana pravi i domaći ajvar. Prate ih još neke navike iz prošlih dana. Sa dalekog istoka poneli su običaj da piju mnogo japanskog zelenog čaja, bez šećera. A Dragan je iz momačkih vremena poneo naviku da ponekada popije čaj od hibiskusa. |
|
|
|
Sadržaj:
Ekskluzivno ARONIJA Novo voće rajske bašte
TEMA BROJA Vodič kroz ZDRAVU DIJETU SVAKI OBROK 400 KALORIJA
KAKO OKSIDIRAMO Birajte: ENERGIČNI ili TROMI
ALKOHOLIZAM Majčina dušica čašicu lomi
TRAVOM NA OTOK Čaj za pre i posle
POMOĆ IZ BAŠTE Biljka za vensku boljku
KUĆNI MELEMI Povratak bakinoj alhemiji
JOD U AKCIJI Gorivo za zdrav život
SRCE ČUVAJ HRANOM Cela porcija u 2 pesnice
VOJNO-MEDARSKA RADIONICA Kad pčelice marširaju
BAKAR Nabacite crvenkasti štit
ZA “BILJE I ZDRAVLJE” OTKRIVAJU: ------------------------------
ĐURĐIJA CVETIĆ Pobedila sam bolest!
SNEŽANA I DRAGAN STOJKOVIĆ Japanska trpeza u Bg i Parizu
|