Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Lekoviti lecitin
ŽUMANCE IZ MAHUNE

Svi su čuli za soju i njene prednosti, ali da li ste znali da se masti koje se dobijaju iz njenog ulja - fosvolipidi - nalaze u našem mozgu, nervima, srčanom mišiću, bubrezima, jetri, spermatozoidima...? Iako reč lecitin potiče od grčke reči “lekhitós” (žumance), jer ga u velikim količinama ima u ovom delu jajeta, njegov latinski naziv (Glycine max) uglavnom se koristi kao sinonim za soju iz koje se dobija. Iz plodova biljke se prvo cedi ulje, koje je u početku mešavina soje i lecitina, a onda se zagrevanjem i dodavanjem vode izdvaja samo lecitin. Najbolji je lecitin koji sadrži 98-99% supstance poznate kao fosfatni holin i najsličniji je tipu lecitina koji se nalazi u srčanom mišiću. Može da se kupi u prodavnicama lekovitog bilja, ili zdrave hrane u obliku granula, ili kapsula beličaste boje bez upečatljivog ukusa i mirisa. Lecitin je odličan dodatak jelima - salatama, sokovima, čorbama, pireu, kremovima, pa čak i jogurtu i mleku. Preporučuju se 2 kapsule, ili kuglice pre jela. Lecitin poboljšava metabolizam masti, posebno onih u jetri, pa efikasno pomaže u lečenju bolesti ovog organa. Štiti jetru od ošetećenja u slučajevima prekomernog korišćenja alkohola, pušenja i velikih doza lekova, a pripisuje mu se i regenerativno delovanje, jer pospeš uje obnavljanje ćelija. Lecitin je sastavni deo i omotača nerava i neurona u mozgu i preporučuje se nervoznim i lako razdražljivim. Redovnim korišćenjem ovog prirodnog preparata poboljšava se prenos nervnih impulsa i pospešuje mentalna aktivnost i pamćenje. Takođe snabdeva organizam fosforom i na taj način poboljšava intelektualnu sposobnost. Kod odraslih pospešuje seksualnu želju, a decu stimuliše da bolje uče i jača im kondiciju. Lecitin iz soje se koristi kao aditiv u industriji slatkiša (čokolade), jer se ponaša kao prirodni antioksidant i emulgator koji poboljšava preradu masti. U kozmetičkoj industriji se koristi za pravilnu raspodelu masti u preparatima. Jedna studija iz 1993. godine pokazala je da je grupa studenata koja je imala problema sa pamćenjem, poboljšala memoriju koristeći svakodnevno po 25 g fosfatidilholina, sastojka lecitina.

Supstanca koja se dobija iz sojinog ulja pomaže u lečenju kožnih bolesti, regeneriše jetru, pospešuje mentalnu aktivnost, pamćenje i seksualnu želju