|
|
Bademovo najvrednije
Mleka biljnog porekla |
Žestoke polemike koje se poslednjih godina vode oko toga da li je kravlje mleko korisno za zdravlje, u kojoj meri se iz njega iskorišćava kalcijum i kako laktoza utiče na organizam, podelile su i stručnu javnost.
Za razliku od zvanične medicine, poklonici alternative "glasaju" za mlеka biljnog porekla.
U čemu je njihova prednost, a ko sve ne sme da ih koristi za "Bilje i zdravlje" otkriva Boba Vujnović, diplomirani inženjer nutricionista iz Beograda.
- U poslednje vreme sve češće čujemo da je kravlje mleko teško za varenje, a proteklih dvadeset godina ojačale su i tendencije potpunog odbacivanja kravljeg mleka i mlečnih proizvoda iz ishrane odraslih, jer se smatra da nisu dobri za zdravlje čoveka.
To nije naučno dokazano i pripada trendovima, pa ljudi više ne znaju kome da veruju. Mnogo je onih koji ne podnose laktozu, alergični su na kravlje mleko ili su vegani, pa ne koriste namirnice životinjskog porekla. Ali, ne treba biti isključiv - kaže Vujnović.
Kravlje mleko je, kaže naša sagovornica, izvrstan izvor proteina, masti i kalcijuma koji je deci neophodan (jedna šolja ima 300 mg Ca).
- Ako iz bilo kog razloga dete ne može da pije kravlje mleko, mogu mu se davati biljna mleka, ali ona moraju da budu obogaćena kalcijumom, jer je kravlje mleko glavni izvor kalcijuma u dečijem dobu.
Kod kuće
Kada se kaže "biljna mleka" misli se na mleka od badema, oraha, lešnika, soje, pirinča, kokosa. Svako možemo da napravimo i kod kuće. Osim uštede, imaćemo prirodna mleka, bez dodataka konzervansa i šećera.
- Trebalo bi ih zaslađivati medom, ječmenim sladom, svežim urmama. Obvezno se čuvaju u frižideru i potrošite za tri do četiri dana. Ova mleka jedu se uz žitarice za doručak, stavljaju se u voćni "smuti" ili služe za pravljenje milkšejkova sa voćem, pa su idealan obrok za održavanje vitalnosti - kaže Boba Vujnović.
Ona podseća da biljna mleka, osim na vitalnost, utiču i na zdravlje: ne sadrže holesterol, pa mogu da ih piju osobe koje pate od bolesti srca i krvnih sudova, artritisa,karcinoma. Idealna su i za one koji su skloni alergijama.
- Pirinčano i bademovo mleko izuzetno su slatkog i prijatnog ukusa, pa će se svideti i deci, ali i osobama osetljivim na soju. Mleko od soje, pak, zdrav je i lako svarljiv proizvod visoke nutritivne vrednosti. Proizvedeno od genetski nemodifikovanog zrna predstavlja dobar izvor proteina, vitamina, minerala i ugljenih hidrata koji sporo sagorevaju. Obiluje prirodnim biljnim estrogenima, značajnim za regulisanje hormonalnog statusa, posebno žena. To je posebno važno u menopauzi, kada je rizik od osteoporoze najveći - podseća naša sagovornica.
Obavezno potapanje Ona objašnjava da redovno korišćenje mleka od soje u znatnoj meri utiče na smanjenje valunga (toplotnih talasa) i ostalih propratnih simptoma u toku menopauze. Preporučuje se kao dodatak ishrani osobama s povećanom fizičkom aktivnošću, sportistima i za srčanim bolesnicima. Ipak, ne preporučuje se kao zamena za kravlje mleko deci uzrasta do tri godine.
Ako se biljno mleko pravi od orašastih plodova, pravilo je da se oni prvo potapaju u vodi: badem i lešnik (8 - 12 sati), indijski orah (4 sata), a postupak je uvek isti - plodovi se mrve u jakom blenderu, a potom se dobijena tečnost(mleko) procedi kroz gazu.
- Bademi su bogati vitaminom E, kalcijumom, magnezijumom i kalijumom. Oni su značajan izvor proteina i biljnih vlakana, a imaju manju količinu šećera. Sadrže zdrave nezasićene masti i od svih vrsta mleka, bademovo je jedno od nutritivno najbogatijih. Ne sadrži zasićene masne kiseline i holesterol, već omega 3 masne kiseline, odlične za srce - poručuje Vujnovićeva.
RECEPTI
Bademovo mleko
Šolju badema, predhodno potopljenog u vodi 12 do 24 sata, staviti u blender i dopuniti ga sa četiri šolje vode i zasladiti sveže oguljenim urmama bez koštice, medom ili zaslađivačem po želji. Dobro izmrviti, pa procediti mleko. Ako se želi mleko obogaćeno kalcijumom, dodati šoljicu susama.
Pirinčano mleko
Staviti u blender 100 g kuvanog integralnog pirinča i litar vode, po želji dodati zaslađivač - malteks, sveže urme,med, pa sve dobro izmiksati. Ipak, prednost treba dati fabrički proizvedenom pirinčanom ili sojinom mleku, jer su ona sigurno obogaćena potrebnim vitaminima i mineralima.
Mleko od lešnika
150 g lešnika prethodno potopljenih u vodi 5-8 sati, staviti u blender, pa blender dopuniti vodom, po potrebi. Sve samleti, pa procediti.
Pinakolada - kokosovo mleko
U bklenderu izmiksati bananu, dva do tri koluta ananasa, pola litra pripremljenog bademovog mleka (po receptu), "meso" svežeg kokosa, 15 urmi ili zaslađivač po izboru (med, stevia, agava).
Danijela Kljajić |
|
|
|
Na čaju sa... Ivan Nastić, speleolog Priroda nagrađuje hrabre
Fitoterapija Biljne mešavine odlična preventiva Naučite da pijete čaj!
Moja biljka Vesna Čipčić: Mirođija
Bronhitis Da umine kašalj
Pouzdani lek naroda sa Pacifika Kava - kava za duševni mir
Cimet Cejlonski pre kineskog
Alternativa Ukusi po ajurvedi Više vrline, manje strasti
Japanska metoda ai či Prizovite ljubav i energiju
Protiv holesterola Crveni pirinač skida masnoće
Ordinacija Grip Mirovanje najbolji lek
Migrena Tri dana bola
Homocistein, glavni krivac za udare Neprijatelj života
Ishrana Biljna mleka Bademovo najhranljivije
Recepti A sad - povrće i riba
Prirodni eliksiri zdravlja Lekovi iz kuhinje
Nega i lepota Izbeljivanje zuba Osam nijansi belog
Psihologija Deca i društvene mreže Internet kao izlazak u grad
Psihodrama Reši se traume na sceni
Turizam "Sunčana plaža" kod Malog Zvornika Uživanje kraj Drine
Rekreacija Vežbajte kod kuće Sam svoj trener
|