|
|
Više vrline, manje strasti
Ukusi po ajurvedi |
Ajurvedska ishrana utemeljena je na zakonima prirode, pa kalorije, proteine ili ugljene hidrate ne broji, već `bira` namirnice koje ih donose. Pod geslom `hrana je lek`, ajurveda uči da, uz pravilan izbor i kombinovanje hrane, veliki značaj za zdravlje čoveka imaju i ukusi.
Zašto se slatko smatra najboljim ukusom, koje nas gorke namirnice mogu dovesti do kome i šta najbolje jača duh i uravnotežuje emocije, za `Bilje i zdravlje`otkriva Vladimir Čobić, osnivač prvog ajurvedskog centra u Beogradu. On ističe da ajurveda u obzir uzima izvorni ukus namirnice (rasa) i ukus namirnice posle varenja (vipaka). Jači ukusi imaju jači uticaj, a ajurveda objašnjava delovanje - terapijski učinak svakog od njih na organizam.
*Sladak ukus je najbolji ukus, jer hrani tkiva, smiruje duh, podstiče probavu i izlučivanje telesnih tečnosti, jača imunitet, neguje ćelije, kožu, kosu i zglobove. Ali, ako se jede isključivo ili previše, dovodi do nakupljanja sluzi, zastoja u crevima, lenjosti, tuposti, preteranog rasta mišića grla...U slatku hranu spadaju žitarice, pirinač, testenine, jaja, mleko, masti i ulja, živina, riba, slatko voće, bundeva.
*Kiseo ukus pojačava krv, jača vatru varenja, pomaže rastvaranje hrane, čisti organizam i poboljšava rad srca, ali ako se previše uzima, stvara toksine u krvi, kožne bolеsti, podstiče pojavu hemoroida i poremećaj vida. Osim što otvara apetit i pospešuje varenje, stvara opasnost od pojave prekomerne kiseline. Kiseo ukus imaju: jogut, sirevi, agrumi, vino, pivo, žestoka pića, voćni sokovi, sirće.
*Slan ukus je veoma pozitivan, pojačava dejstvo ostalih ukusa, razlaže toksine, trombove, ugruške u telu, eliminiše gasove, pojačava varenje, čisti organizam. U velikoj količini izaziva ćelavost, prerano sedenje i opadanje kose, bore. To je ukus koji podstiče žeđ i apetit, vezuje vodu, pa je `podloga` za gojaznost. Imaju ga: so, sirevi, morski plodovi, smrznuta hrana, polugotova hrana, dimljena hrana, suhomesnati proizvodi, povrće na pari, usoljene i marinirane namirnice.
*Ljut ukus je antibakterijski i antitoksičan, potpuno rastvara ugruške, nakupine, salo, razne toksine u telu, ali preterano unošenje slane hrane izaziva slabost, mršavost, nesvestice, upalu sluznice želuca. Sadrže ga: čili, đumbir, beli luk, ren, paprika, rotkva.
*Gorak ukus je najviše antibakterijski - ubija klice, sve toksine, leči kožne bolesti, zateže kožu, podmlađuje, pročišćava salo, limfu i krv. Reguliše apetit, smanjuje želju za slatkim i uklanja umor, a preterana mera dovodi do suvoće u ustima, nakupljanja gasova, nesvestice, nekad i do kome. Uglavnom su svi otrovi gorkog ili ljutog ukusa. Gorki su: artičoka, plavi paradajiz, krastavac, praziluk, salata, grejp.
*Opor ukus steže. Pomaže da se zategne koža, da se učvrsti stolica, da zacele rane. Smanjuje osećaj gladi, uklanja umor i nadutost, ali ako se previše uzima dovodi do zatvora, začepljenja, nakupljanja gasova. Opor ukus imaju: brokoli, mahunasto povrće, masline, paprika, gljive, tikvice. Ajurveda nas, kaže Čobić, usmerava kako da izborom namirnica i načinom pripreme hrane pozitivno utičemo na celokupno bićе. Prednost treba dati hrani koja ima odlike vrline: pripremljena od povrća, voća, žitarica i mleka, a manje ili nikako onoj koja ima odlike strasti - začinjena, slana, kisela, ljuta i `hrana neznanja` - ona koja dugo stoji, na primer, meso.
Sladokusci omiljeni u društvu
Lekar i psihoterapeut Ridiger Dalke, jedan od vodećih stručnjaka za psihosomatsku medicinu, tvrdi da se po ukusu hrane koju neko preferira, može načiniti i psihološki profil ličnosti.
On navodi da je glad simbol želje za posedovanjem. Ako je neko `gladan` ljubavi, a ta glad nije odgovarajuće utoljena, ona se u telu javlja kao želja za slatkišima, što samo znači da su ljubav i slast tesno povezane. Oni roditelji koji decu zatrpavaju slatkišima suštinski nisu spremni da im daruju ljubav.
Slanu hranu i jaka jela vole oni koji se bave intelektualnim radom, a konzervisanu hranu, naročito dimljenu i gorke čajeve, oni koji su konzervativno nastrojeni.
Ljuta i dobro začinjena hrana opsesija je onih koji tragaju za novim dražima i izazovima, iako su ponekad, kao i takva hrana, teško `svarljivi` i podnošljivi. Perfekcionisti, strogi i kruti su u društvu manje prijatni od sladokusaca.
Suprotno njima, oni koji jedu dijetalnu hranu, bez soli i začina, sebe žele da poštede svih novih utisaka. Kako se boje svake konfrontacije, takvi ljudi dolaze u situaciju da većinu stvari ne mogu da `sažvaću` ili `progutaju`, pa od dijetalne prelaze na kašastu hranu.
Ljubitelji gorkog su izbirljivi i često imaju averziju prema kiseloj hrani, dok su oni koji vole kiselo mnogo tolerantniji na ekstremne ukuse, spremni su da isprobaju nova jela i da `pomeraju granice`.
Izražen strah od kostiju, koščica, tvrdih semenki i jezgara simbolizuje strah od agresivnosti, ali i od problema, a javlja se kod ljudi koji ne vole suočavanje sa suštinom. Suprotna grupa su makrobiotičari, koji po svaku cenu žele da iskuse suštinu (jezgro). Po pravilu to su oni koji traže probleme, a imaju teškoću da prihvate ljubav.
Danijela Kljajić |
|
|
|
Na čaju sa... Ivan Nastić, speleolog Priroda nagrađuje hrabre
Fitoterapija Biljne mešavine odlična preventiva Naučite da pijete čaj!
Moja biljka Vesna Čipčić: Mirođija
Bronhitis Da umine kašalj
Pouzdani lek naroda sa Pacifika Kava - kava za duševni mir
Cimet Cejlonski pre kineskog
Alternativa Ukusi po ajurvedi Više vrline, manje strasti
Japanska metoda ai či Prizovite ljubav i energiju
Protiv holesterola Crveni pirinač skida masnoće
Ordinacija Grip Mirovanje najbolji lek
Migrena Tri dana bola
Homocistein, glavni krivac za udare Neprijatelj života
Ishrana Biljna mleka Bademovo najhranljivije
Recepti A sad - povrće i riba
Prirodni eliksiri zdravlja Lekovi iz kuhinje
Nega i lepota Izbeljivanje zuba Osam nijansi belog
Psihologija Deca i društvene mreže Internet kao izlazak u grad
Psihodrama Reši se traume na sceni
Turizam "Sunčana plaža" kod Malog Zvornika Uživanje kraj Drine
Rekreacija Vežbajte kod kuće Sam svoj trener
|