|
|
Zdraviji sa skušom i bademima
Ishrana/ Korisne masnoće |
Nasuprot tvrdnjama stručnjaka da je ishrana siromašna mastima ključna za gubitаk težine, regulisanja holesterola i sprečavanja zdravstvenih problema, najnovija istraživanja pokazuju da nije važna količina, već vrsta masnoće koju jedemo. Klasifikovane kao "loše"(zasićene) i "dobre"- korisne (nezasićene) masti nalaze se u većini namirnica koje su sastavni deo menija savremenog čoveka, s tim što prve povećavaju nivo masnoća u krvi i rizik od određenih bolesti, a druge -"dobre" štite srce i podupiru celokupno psihofizičko zdravlje. Kako prepoznati korisne, a kako skrivene masnoće i šta su najčešće zablude u ishrani za "Bilje i zdravlje" govorinutricionista Branka Mirković iz Beograda.
- Masti su, uz brašno i so glavni "akteri" priče o tri bele smrti, pa mnogi u strahu iz ishrane izbacuju zapženu hranu, izbegavaju vidljive masnoće, a kroz industrijske proizvode i brzu hranu unose velike količine nevidljivih masnoća. Čovekovo telo razvilo je sposobnost da te kalorijske viškove skladišti kao masnoću u telu, što je omogućavalo da se prežive duži periodi gladi i nemogućnosti da se dođe do hrane. Normalne masne zalihe u telu neophodne su, jer pored skladištenja rezervne energije čuvaju i vitamine rastvorljive u masti (A,D,E i K) koji se čuvaju u jetri i masnim tkivima - kaže Branka Mirković.
Pravilna, uravnotežena i zdrava ishrana najbolja je prevencija zdravlja i podrazumeva manje zasićenih, a više nezasićenih masti. Mirković objašnjava:
- Bilo da su mononezasićene ili polinezasićene, ove masnoće su dobre za zdravlje: pomažu da se održi niži nivo holesterola, podižu raspoloženje, podstiču mentalne funkcije, pobeđuju umor, dobre su u kontroli telesne težine. Njih sadrže: masline, avokado, badem, kikiriki, orasi, lešnici, susam, sojino mleko i sir, riba. U korisne masti spadaju i Omega 3 masne kiseline, koje se nalaze u masnoj morskoj ribi: skuša, losos, sardine, u orasima, semenu suncokreta i bundeve, hladno ceđenim biljnim uljima, pre svega u maslinovom.
Ipak, naglašava naša sagovornica, organizam svakodnevno dobije mnogo loših - zasićenih masti, a posebno su opasne one nevidljive, jer i ne postoji svest da se uzima masna hrana. - Mnogo zasićenih vidljivih masti sadrže: masni komadi mesa, slanina, puter, mast, sirevi (naročito kačkavalji), masne mesne prerađevine, pite. Nevidljive zasićene masnoće nalaze se u dobro izmlevenim mesnim prerađevinama, paštetama, u slatkim i slanim kremovima, majonezu, sladoledu, slatkim i slanim grickalicama, konditorskim proizvodima, u keksu, pecivima i kolačima - kaže Mirković.
Naša sagovornica upozorava da se i trans masti prirodno nalaze u proizvodima koje takođe treba ograničiti:
- Hidrogenizovana biljna ulja, margarini i proizvodi od ulja (biljni kačkavalj) sadrže visok procenat trans masti koje mogu da podignu nivo holesterola. Biljne masnoće koriste se i za konditorske proizvode: čokolade, bombone, vafle, keks, slatkiše, pekarske slane i slatke proizvode, biljne pavlake, industrijske kremove, za pomfrit i hranu prženu u fritezi. Ljudi nisu svesni koliko masnoće pojedu. Zato je dobro zasićene i trans masti zameniti dobrim masnoćama: meso pasuljem i mahunarkama, maslac-maslinovim uljem.
Savet plus:
*Za pripremu hrane koristiti hladno ceđena i nehidrogenizovana ulja *Ulja, puter i pavlaku sipati prvo u kašiku ili kašicicu- tako možete kontrolisati količinu i kvalitet masnoće *Svaka masnoća ima 9 kcal na 1 g i istu energetsku vrednost ali ako želite kvalitetnu i neophodnu masnoću morate birati, čitati deklaracije i -voditi računa. Počnite da mislite o tome da sladoled, čokolada i keks sadrže lošu masnoću! *Proveriti na oznakama namirnica da li sadrže trans masti *Ograničiti brzu hranu Danijela Kljajić
TABELA
DOBRE MASTI (mononezasićene i polinesazićene) Maslinovo ulje Kanola ulje Suncokretovo ulje Ulje i puter od kikirikija Susamovo ulje Avokado Masline Orašasti plodovi Sojino ulje i mleko Kukuruzno ulje Susam, semenke suncokreta i bundeve Laneno seme Masna riba (losos, tuna, skuša, haringa, sardina) Sojino mleko Tofu
LOŠE MASTI Zasićene Meso visoke masnoće (junetina, jagnjetina, svinjetina) Pileće kožice Mlečni proizvodi (mleko i pavlaka) Maslac Sir Sladoled Kokosovo ulje Svinjska mast Trans masti Kolači, keks, krofne, testo za picu Grickalice (krekeri, mikrotalasne kokice, čips) Margarin Pržena hrana (pomfrit, pržena piletina, pohovana riba) Lizalice
Gi-izvor zdravlja
Dr Milica Velimirović, profеsor na Medicinskom fakultetu u Beogradu i jedan od osnivača Udruženje za ajurvedsku medicinu "Lotos" kaže da ajurveda u vrh namirnica koje sadrže korisne masnoće stavlja i prečišćeni maslac ili gi: - Gi je čista i lekovita namirnica i ne sadrži primese prisutne u maslacu. Iako ima i zasićene i nezasićene masne kiseline, smanjuje nivo lošeg holesterola, ne sadrži kazein i laktozu, pa se preporučuje alergičnima na mleko. Ne sadrži so, šećer, arome, ni konzervanse, a što je stariji, jačaju mu lekovita svojstva. Dobar je za zdravlje jer poboljšava vid i memoriju, reguliše probavu, štiti zglobove, jača imunitet. Za lečenje i čišćenje organizma preporučuje se jedna do dve čajne kašičice gija ujutro pre doručka. |
|
|
|
Na čaju sa.... Srđan Marković, u Rusiji
Fitoterapija
Lečenje biljem 14 Kad zabole sinusi
Jarebika 22 Kipi od vitamina C
Alternativa
Moćan afrodizijak 28 Sa damianom
|