|
|
Kipi od vitamina C
Darovi prirode/ Jarebika |
Kasno leto i početak jeseni je vreme kada se po brdovitim livadama i šumama drvo jarebike (Sorbus aucuparia) okiti narandžastim ili crvenim plodovima. Ove bobice obiluju vitaminom C i karotinom (više nego u šargarepi), a sadrže i vitamine E i PP, tanine, organske kiseline (limunska, jabučna, vinska, sorbinska...), šećere, pektin, etarska ulja kao i kalijum, kalcijum, magnezijum i natrijum.
Obilje vitamina C i sorbinska kiselina u ovom šumskom plodu deluju kao antioksidansi, jačaju imunitet i deluju protiv bakterija i virusa, vlakna pospešuju varenje a neka istraživanja su pokazala da plodovi jarebike smanjuju nagomilavanje masnoća u jetri i regulišu nivo holesterola u krvi. Vitamin PP u plodu ove biljke jača nervni sistem, smiruje razdražljivost i tera nesanicu, dok gorke materije pospešuju varenje, lučenje žuči, apetit, ali i jačaju krvne sudove.
Plodovi jarebike, doduše u tragovima, sadrže i parasorbinsku kiselinu koja može da prouzrokuje stomačne probleme tako da ne bi trebalo da se preteruje sa količinom svežih plodova ili da se plodovi skuvaju, čime se ona neutrališe. Zbog oporog ukusа ovih bobica najčešće se beru i koriste posle prvih mrazeva kada su znatno ukusnije za jelo.
U narodnoj medicini se plodovi jarebike koriste u slučaju infekcija (sok ubrzava zarastanje rana i čireva), šećerne bolesti, promuklosti (grglja se svež sok ili tečnost iz kompota), kašlja, reume, kamena u žuči. A, prezreli plodovi protiv zatvora i da se izbaci višak vode iz organizma, dok isceđen sok svežih plodova u slučaju problema sa varenjem, neurednom stolicom, kamenom u bubregu i žučnoj kesi kao i usporenog i bolnog mokrenja.
Od plodova jarebike može da se napravi kompot, žele ili pekmez..., a ako se skuvaju sa istom količinom jabuka i doda med pospešuje varenje. Plodovi ove biljke ne preporučuju se srčanim bolesnicima, onima koji su imali infart ili moždani udar.
Vole je i ptice
Jarebika je grm ili drvo srednje veličine iz porodice rosacea sa neparno perastim i po ivicama nazubljenim listovima. Cveta u maju, belim ili roze cvetovima ne baš prijatnog mirisa tako da je u nekim krajevima nazivaju i gorska smrdijka i smrdikovina. Plodovi su bobice koje obožavaju ptice tako da je i stručni naziv ova biljka dobila po latinskoj reči aucupari što znači - uhvatiti ptice. Recepti
Protiv dijareje
Prelijte sa 2,5 dl vrele vode kašiku osušenih i zdrobljenih plodova, poklopite, sačekajte desetak minuta, procedite i pijte 2 puta dnevno po šolju.
Jača kosu
Flašu od pola litra do trećine napunite bobicama jarebike, sipajte domaću rakiju i stavite na tamno i toplo mesto tri dana, Posle toga procedite i utrljavajte u koren vlasi ako imate slabu kosu ili vam opada.
Bolji imunitet
Da obezbedite dovoljne količine vitamina C i ojačate imunitet kašičicu plodova prelijte šoljicom hladne vode ostavite preko noći, ujutro zagrejte (ne sme da provri!), procedite i pijte zaslađeno medom.
Protiv hemoroida
Iscedite sok iz plodova i pijte tri puta dnevno po četvrtinu šolje soka razblaženog čašom vode.
B.Z. |
|
|
|
Na čaju sa.... Srđan Marković, u Rusiji
Fitoterapija
Lečenje biljem 14 Kad zabole sinusi
Jarebika 22 Kipi od vitamina C
Alternativa
Moćan afrodizijak 28 Sa damianom
|