Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 273
aktuelno izdanje
Bogataši vole da kuvaju sa mnom
Na čaju sa.... Serž Markovič, kuvar u Rusiji
Serž Marković kako ga u Rusiji zovu, nije naravno, zaboravio svoj maternji jezik, ali kada sa njim razgovarate, izleti poneka ruska fraza. U Rusiji je već 11 godina i, prirodno, već misli i sanja na ruskom. Što se tiče njegovog osnovnog zanimanja - kuvanja - odavno je naučio da to radi na svim jezicima sveta.

Ovaj rođeni Kragujevčanin, u Moskvu je stigao umoran od srpske besparice i večite ekonomske krize. Kuvao je `tu i tamo, u Španiji, Švedskoj, Kanadi` pomalo, dok mu se nisu vrata širom otvorila. Onda je `upao` pravo u kuhinje bogatih.
- U početku je bilo teško, dok se nisam navikao, a kasnije sve lakše. Sada sam gotovo pravi Rus - kaže u razgovoru za naš list kuvar iz Beograda koji danas ima svoje emisije na nekoliko poznatih telelvizijskih stanica u Rusiji.

* Šta vas je najviše oduševilo u Rusiji?

- Kavkaz. To je nesto fenomenalno, posebno, jedinstveno. Oduševljava me to što je sve ogromno,ali ljudi su to što me najviše oduševljava. Rusi nas zaista vole i cene. Meni su lično mnogo pomogli da se snađem. Zaista imaju ogromnu dušu kao i ta ogromna zemlja u kojoj žive.

* Da li ima nešto na šta se niste navikli u Rusiji?

- Ima. To je klima. Zaista je za nas klima surova i zna da bude i minus 38, bar sam ja doživeo. Tada se svi manje krećemo i to mi smeta. Na sve ostalo sam se navikao.

* Ima li u Rusiji nečega što ima u Srbiji a što vam nedostaje?

- Ma ne, ovde je fenomenalno raditi, ima namirnica iz celog sveta, trešnje u januaru iz Latinske Amerike, na primer. Ako hoćeš nešto naše, samo naručiš i to stiže za maksimalno pet dana preko naših vozača kamiona. Kome je do ćevapa, naprave se i ćevapi kada imaš sva moguća mesa iz celog sveta ovde. Jedino mi fale prijatelji iz Srbije, ljudi sa kojima sam se družio, roditelji, naravno. I to mi nedostaju uživo, jer mogu sa svima da se čujem putem skajpa i da gledam uživo utakmice i fudbal i košarku. Svega ostalog ima u Moskvi. Moskva je svetska metropola i prvo ovde dolazi najnoviji automobil iz sveta, pa posle idu da ih vidi Evropa.

* Šta najviše jedu Rusi?

- Ruska nacionalna kuhinja je neverovatno bogata i velika. Kavkaz, recimo, tamo je najbolja jagnjetina, konjetina, onda daleki istok - tamo su lososi,ostrige, krabe. U Moskvi može da se kupi sve što poželiš iz celog sveta, od čileanskog brancina do japanskih tuna. Njihova nacionalna jela su napravljena uglavnom od heljde, haringe, bakalara... I Rusi pune paprike kao i mi, spremaju sarmu na sličan način...Naravno, ruska salata je nezamenljiva za praznik i naravno kavijar i crveni i crni.

* Da li je hrana u Rusiji generalno zdravija nego naša? Mislim na GMO, na hibridne sorte i dozvoljene granice štetnih stvari...

- Ovde su zakoni jako strogi i nije moguće da se uveze ni GMO ni namirnice sa nitratima. Oni to odmah vraćaju sa granice, mada, ruku na srce ima mnogo `Nestle` produkcije, ali i `Mc Donalds`.

* Da li ima nešto da ste jeli samo u Rusiji?

- Naravno, na primer crni kavijar, sahalinske ostrige, kalmičku jagnjetinu koja se peče u zemlji zatrpana sa žarom, kamčatske krabe,hleb od pšenice iz oblasti Tagan rog (gde raste najbolja vrsta tvrde pšenice koja je pre Oktobarske revolucije izvožena na evropske dvorove).

* Spremate hranu za milijardere. Šta jedu bogati?

- Jedu sve. Kada radim neki banket u njihovim kućama, na primer, svi se hrane najobičnijom hranom. Jedu palačinke, heljdu na puteru, razne kaše tipa griz,kačamak,zato što je to zdravo. Opet, kad su prijemi na trpezi budu losos, kavijar, sirevi iz celog sveta kao što su kamamber, mancega , gorgonzola, brij kao predjelo. Obavezne su ostrige, zatim ikra, gambori i, Rusi neobično mnogo vole morski kupus, on nije skup a neverovatno je bogat jodom. U visokom društvu obavezne su i supe, sotei od plodova mora i, naravno, nezamisliv je praznik bez crnog kavijara. Rusi jedu mnogo ribe, raznovrsne, kao što je rumbač, škarpina, morski list,brancin,orada,san pjer... Takođe,Rusi obožavaju kada im pravim jagnjetinu ispod sača ili na ražnju. Oni vole otvorene kuhinje gde se sve vidi. Dolaze da gledaju kako se priprema hrana, pitaju a neki traže i nešto da seckaju. Većina bogatih kojima sam kuvao su opušteni ljudi koji uživaju u životu.

* Zamisli da treba da spremiš večeru za milijardera. Šta bi mu predložio?

- Sve zavisi od uslova i mesta gde smo. Ako smo na moru, tada bi to bila morska tema. Ako imamo šumu, to je divljač.
Ja bih otprilike predložio ovakav meni. Ostrige, karpačo od langusta i škampa, kavijar obavezno, zatim plodovi mora na buzaru i topla salata od hobotnice, rumbač na grilu ili dobara ombrina u soli.

* Koji je najbolji kavijar ne svetu?

- Najbolji kavijar je kaspijski od ribe beluga star jedan dan, sve posle bar meni nije `to to`.

*Da li Rusi piju više nego Srbi?

- Teško je proceniti. Mrtva trka. Rusi vole da budu u `zapoju`, što znači da su pod gasom pet, šest dana a posle toga izvestan period je `suhoj`. Naravno da ima alkoholičara, ali ja mislim da Poljaci, Ukrajinci pa i Srbi piju više. Mislim da je predrasuda da su Rusi najveće pijanice na svetu. Oni popiju kada je neki praznik, ali ovde se oduzima vozačka za 0,3 promila u krvi! S druge strane, nigde na svetu nisam video da se piju toliko dobra vina, ali to je jedna čaša i to je to. Jako im se dopadaju i naše voćne rakije ali ne šljiva, ona je onako neprijatnog aromata, vole kajsijevaču, dunju, krušku...

* U čemu je tajna dobrog boršča?

- To je sporno pitanje jer se ne zna čije je to jelo. Ukrajinac će vam reći da je to njihovo jelo a Rusi će se smeškati zato što Rusi Ukrajinu smatraju delom Rusije. Boršč je bujon od kostiju sa cveklom i kupusom, s malo šargare, luka i mnogo peršuna i mirođije. Dalje je to sve vezano za ličnost, količinu ljubavi, raspoloženje, i želju za uživanjem i spremanjem. Najbolji boršč mi je napravio moj dobar drug Ilija, čovek koji proizvodi cevi za gas. Sprema se tako što se isprži posoljena slanina, pa se doda vrganj, pavlaka i beli luk i time finalizuje. Naravno može da bude goveđi ,svinjski ,od divlje svinje, ali nikad pileći ili ćureći.

Gastro ture po Srbiji

- Srpska kuhinja je veoma popularna u Rusiji. Poznata im je i Crna Gora jer tamo idu na toplo more. Često pitaju da li može da se organizuje neka gastro tura kod nas. Našao sam agenciju koja se bavi time i upravo organizujemo posetu srpskim vinarijama. Takođe, ići ćemo da tražimo tartufe ,i naravno predstavićemo roštilj, zemljane posude,ražanj,sač...Plan je da upoznamo turiste iz Rusije sa fenomenalnim vinarijama, manastirima, prirodom i naravno fenomenalnim ukusima. To što mi imamo malo gde na svetu postoji. Ovde je meso industrijsko i bez ukusa ili je brendirano kao na primer `Wago` ili `Pata Negro` i ima visoku cenu. Mislim da je to fenomenalna šansa za razvoj i turizma i agrara, i da mogu da profitiraju i hotelijeri i transporteri i prodavci suvenira i svi. Da ne govorimo koliko posle to olakšava plasman naših proizvoda na ovdašnje tržište. Prvu grupu dovodimo 1. novembra a drugu već 5. januara. Vodimo ih na Zlatibor da ih upoznamo sa našom kulturom, da probaju pršut, kulen,rakije... Imamo neverovatan potencijal i vrlo brzo možemo da dignemo standard. I naravno, mogu da nam se jave svi proizvođači dobrih gastro proizvoda i napitaka, jer mi sa velikim zadovoljstvom hoćemo da pomognemo.

Kakvo meso vole ruski milijarderi?

Od mesa na trpezama bogataša servira se kalmička ili dobajska jagnjetina sa 3000 metara nadmorske visine bez holesterola, pačije grudi, vago govedina (najbolja na svetu, kilogram košta 50 dolara) ili meso (filei) bikova iz japanske oblasti Kobi.

Dijana Dimitrovska

Broj 273
Na čaju sa....
Srđan Marković, u Rusiji

Fitoterapija

Lečenje biljem
14 Kad zabole sinusi

Jarebika
22 Kipi od vitamina C

Alternativa

Moćan afrodizijak
28 Sa damianom