|
|
Kiselo mlečni proizvodi - Izvor kalcijuma i vitamina B
|
Izrazito su osvežavajući i prijatnog su kiselkastog ukusa. O ovim namirnicama, njihovom sadržaju i značaju u ishrani saznali smo nešto više od nutricionistkinje Maje Astaloš, saradnice časopisa „Bilje i zdravlje”.
Jogurt, kao i kefir sadrži sve hranljive materije - masti, ugljene hidrate i proteine, bogat je kalcijumom, fosforom i vitaminima B grupe. Jogurti sadrže samo dva ili tri soja bakterija, koje su korisne za crevnu floru. Kefir je za razliku od jog urta hranljivija namirnica, jer sadrži mnogo širi spektar mikroorganizama, uključujući i korisne gljivice. Bogat je i triptofanom esencijalnom aminokiselinom, koja je poznata po opuštajućem efektu na nervni sistem. Osim proteina, ugljenih hidrata i vitamina B grupe sadrži i vitamine A i E, folnu i kotinsku kisleinu. Od minerala osim kalcijuma kefir ima i magnezijuma, koji učestvuje u enzimskim procesima obezbeđujući energiju i štiteći zidove krvnih sudova. Ima i fosfora koji je bitan u iskorišćavanju ugljenih hidrata, masti i proteina za rast, održavanje i energiju ćelija. Još jedna posebna prednost kefira, u odnosu na jogurt, je niži sadržaj ugljenih hidrata i zato je pogodan u ishrani onih koji bi da smanje telesnu težinu. Nutricionisti ga smatraju najboljim čuvarem zdrave crevne flore, što istovremeno znači i jak imunitet, što može da umanji upalne bolesti organizma, kao što su reuma i artritis.
Kiselo mleko od obranog mleka ima veliku dijetetsku vrednost zato što se kao i kod jogurta pod dejstvom mlečne kiseline menja koloidna struktura masti i proteina iz mleka i dobijaju se fine gromuljice, koje organizam lakše vari i iskorišćuje. Kiselo mleko sadrži materije koje potpomažu rast i razmnožavanje onih bakterija koje obavljaju sintezu vitamina B kompleksa, i tako jača imunološki sistem organizma. Prema novim ispitivanjima, u kiselom mleku nalazi se materija hidroksi-betametil-glutarat, koja sprečava sintezu i smanjuje nivo holesterola u krvi. Zbog svega nabrojanog i velike osvežavajuće moći kiselo mleko je veoma povoljna namirnica kod crevnih poremećaja, a istovremeno sprečava bolesti i oštećenja kardiovaskularnog sistema.
Sir je odličan izvor kalcijuma, koji sagoreva masti i kalorije, ali bi ga ipak trebalo jesti umereno i držati se porcija od 25 do 30g, prevashodno mladog sira. Sir obiluje punovrednim proteinima, oligoelementima - cinkom i magnezijumom, kao i antioksidantnim vitaminom A i vitaminima B grupe. Osim toga, bogat je i masnom kiselinom koja uništava slobodne radikale, sprečava pojavu dijabetesa, smanjuje nivo holesterola u krvi i jača imunološki sistem.
OPREZNO SA MASNOĆAMA
Prema nutricionistima konvencionalna ishrana ljudi treba da sadrži mleko i mlečne proizvode, jer predstavljaju hranljive namirnice, sa punovrednim nutrijentima za ljudsku ishranu. To je pre svega kalcijum i vitamini B kompleksa. Ipak, kako napominje Maja Astaloš, brojna istraživanja pokazuju da je zbog zdravlja važno da se promene neke navike u ishrani. Naročito se sve više razmišlja o smanjenju masnoća, koje se unose hranom. Zato od kiselo mlečnih proizvoda trebalo bi da se izbegavaju punomasni jogurti, kisela mleka, sirevi, a naročito pavlaka. Prednost se daje proizvodima od obranog mleka. Najbolji su jogurti od 0,5 i 1,5 odsto masnoće, kisleo mleko 1,6 i mladi sirevi sa 5 odsto masnoće.
VEGANSKO RAZMIŠLJANJE
Pristalice veganskog načina ishrane smatraju štetnim upotrebu mleka i mlečnih proizvoda, isto koliko i upotrebu mesa u ishrani. Ističu da je kalcijum u mleku vezan kazeinom, kao lepkom i da to sprečava da se kalcijum lako apsorbuje. Suprotno ovom, kalcijum iz namirnica biljnog porekla, kao što je zeleno lisnato povrće, orašasti plodovi ili voće, lako se apsorbuje. Druga manjkavost, prema njima, je to što su za varenje ovih namirnica neophodni enzimi - renin i laktaza, koji kod većine ljudi nestaju sa godinama, pa ih to čini netolerantnim na laktozu - mlečni šećer. U veganskoj ishrani bogati izvori vitamina B12 su fermentisani proizvodi soje i morske alge.
ALTERNATIVA MLEKU Ukoliko niste pristalica kiselo mlečnih proizvoda i mleka u ishrani možete da beli napitak napravite na biljnoj bazi. Potrebno vam je pola šolje oljuštenog ovsa i dve i po šolje vode. Potopite ovas u vodu i ostavite da odstoji nekoliko sati. Staviti u blender i dobro izmiksati. Procediti kroz gazu. Ovako mleko može da se zasladi medom, ili malteksom i doda malo cimeta. Odličan je i ukusan napitak, ali i nutritivno vrlo bogat i koristan.
I.Kovačić |
|
|
|
Za "Bilje i zdravlje" (broj 264) govore:
Ivan Zeljković, TV voditelj Dr Jasmina Ahmetagić, pisac
Aktuelno
Trave kao biznis Bilje bere dolare Fitoterapija Prirodna apoteka Ni nana ne prija uvek Bagrem, timijan... Pročistite bronhije Amazonska smola Zmajeva krv pravo čudo
Zova Miriše i leči
Alternativa 26 Srećologija Kad ne ide, okreni naopačke
Odrinacija Otok nogu Slabe vene ili bolesno srce
Paradontopatije Bez zuba zbog nemara i besparice
Helikobakterija Sonda nije neizbežna
Deca
Privikavanje na vrtić Ni suza posle dve nedelje
Lečenje razrokosti Laser da ili ne
Ishrana Recepti Sve što treba grupi "B" Hrana i koagulacija Diriguje vitamin K Mlečni proizvodi Zdravo sve što kisi
Nega Protiv celulita Kubanke se leče ananasom Botoks za kosu Sjajna kao svila
Psihologija Emocionalni incest Ne vežite dete za sebe! Reportaža Morsko kopito na stolu Trendovi Tatu na rate
Rekreacija Kapuera - što da ne?
POKLON Vikend za dvoje u "Vili Mitić"
|