|
|
Otporne, ukusne, zdrave...
Darovi prirode - Stare srpske sorte voća |
|
Vranjanska dunja
|
Piše: J. Matijević
U izobilju voća čiji plodovi u trgovinama i na pijačnim tezgama često izgledaju kao plastični, pozivi i sugestije prodavaca da kupite plodove „starih sorti” donedavno su bili gotovo nezamislivi. Poslednjih godina, pak, sve više je onih koji radije biraju baš stare, autohtone sorte i tako upoznaju jabuke kolačare, budimke, streknje, kruške jeribasme, takuše i jarce ili čačanske šljive lepotice i ranke.
Da su autohtone, stare sorte voća, pravo i neizmerno bogatstvo Srbije, za „Bilje&Zdravlje” otkriva dr Evica Mratinić, redovni profesor Katedre za voćarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu. Iako su ih, kako kaže, posle Drugog svetskog rata zamenile introdukovane (strane) sorte, domaće su se, ipak, manje-više očuvale.
- Sreća u nesreći je da je dve trećine našeg voćarstva u brdskoplaninskom području gde je pretežni sortiment bio i ostao autohtoni. Zato srpske sorte nikada nisu potpuno nestale sa domaćeg, tržišta, iako su plodovi stranih bili mnogo hvaljeniji i naizgled bolji - kaže profesorka. - Da bi se bogatstvo sorti sačuvalo bilo bi dobro da se kao u Irskoj i Francuskoj, kolekcionisanje poveri privatnicima. Oni ne moraju da gaje 100 autohtonih sorti, dovoljno je da svaki ima po 10 koje će da čuva i neguje na svojoj plantaži. S obzirom na to da su neke autohtone sorte voća, nažalost, nestale, srećom ima i nekih za koje ima nade.
Jabuka
Profesorka Mratinić otkriva da su Francuzi koji imaju najbogatiju kolekciju jabuka na svetu (više od 6.000 sorti), 1997. godine bili zatečeni i iznenađeni srpskim autohtonim sortama. - To bogatstvo je „posledica” činjenice da smo „kuća nasred druma”, a pošto voćarstvo nije bilo intenzivno sorte su se vremenom same ukrštale i broj im se povećavao. Štaviše, od 1985. godine, u 16 opština Srbije, proučila sam i sakupila oko 340 autohtonih sorti jabuka, samo u opštini Brus 90. Većinom je reč o poznim takozvanim zimskim sortama. Šumatovka, budimka, kolačara, streknja, slatkača i bedrika su najpoznatije. Naša sagovornica naglašava da neke srpske autohtone sorte danas mogu da budu vrlo primenljive. - Šumatovka je, na primer, izvanredna, obilato rađa, prirodno otporna na čađavu krastavost i ne mora da se prska. Mana joj je sitan plod, ali ne mora da bude stona nego industrijska sorta.
Kruška
Kada je reč o ovoj vrsti voća, profesorka kaže da je evidentirala oko 150 autohtonih sorti, uglavnom letnjih. - Jeribasma je najrasprostranjenija, ukusnog je ploda, vrlo rodna i dugovečna. Od sredine jula sazreva i lubeničarka, takođe, rasprostranjena domaća kruška prepoznatljiva po okruglastom plodu crvenog mesa i može da bude fina stona sorta. S druge strane, kaluđerka je jedina strana sorta koje ima širom Srbije i gaji se poput autohtone. Poreklom je iz Francuske, ne traži neku posebnu negu i ima mnogo varijeteta. Tu je i odlična zimska sorta arapka kao i tipsara koja obiluje taninom pa skuplja usta - objašnjava naša sagovornica i naglašava da su kruške i u Srbiji i u Evropi veoma ugrožene od ervinije, bakterijske plamenjače koja, kada se zapati ne može da se uništi.
Šljiva
U Srbiji ima 50 do 60 autohtonih sorti šljive. Između dva svetska rata, podseća profesorka Mratinić, oko 80 odsto zasada šljive u Srbiji bila je požegača (madžarka). Ona je, nažalost, najosetljivija na šarku šljive, mnogo je iskrčena i ima je „u tragovima”. - Šumadijska sorta crvena ranka, pronađena u Darosavi kod Aranđelovca je, takođe, čudo od šljive kada je reč o preradi u rakiju. Štaviše, naša zvanična proučavanja pokazala su da od svih autohtonih sorti šljive, kao i od takozvanih standardnih, jedina osim požegače daje rakiju vrhunskog kvaliteta - otkriva profesorka. Osim toga, crvena ranka se lako uzgaja i održava. Dovoljno je, kaže, da se redovno reže i pođubri i kad sazre plodovi da se šljiva „omlati” a ne da se obere.
Dunja
Iako se čini da je nestala, Srbija je danas, tvrdi profesorka, najveći proizvođač dunje u Evropi, jer gotovo svako domaćinstvo ima dva-tri stabla. - Naše autohtone sorte su leskovačka dunja okruglih plodova i dobrog kvaliteta, dok je dunjac zapravo vranjska dunja. Zbog oprašivanja sade se zajedno, u toplijem području to jest u vinogradarskoj zoni - kaže profesorka Mratinić ali naglašava da dunji, takođe, preti ervinija budući da je na nju vrlo osetljiva. |
|
|
|
Poznati o zdravlju
Verica Rakočević, modni kreator Dejan Stojiljković, pisac
Lečenje biljem
Kašalj Travke za čista pluća
Priprema čaja Hladni, a lekoviti
Alternativa Radionica presne hrane Fruškogorski mali raj
Podrška trudnicama Dule u timu za porođaj?
Zdravlje
Analgetici i glavobolje Boli glava i od leka
Angina pektoris Signal - bol u grudima
Virusne infekcije Vitamini i supa najbolji štit
Ishrana Jela za novembar Plodovi jeseni u glavnoj ulozi
Či semenke Seme puno zdravlja
Stare sorte voća Otporne, ukusne, zdrave...
Deca Učenje Uživajte u znanju, a ne u ocenama
Higijena Za bebe samo "eko ljubazno"
Psihologija
Privatnost u vezi Da žandar ne juri lopova
Lepota
Tretmani za jesen Vreme za ozbiljnu negu
Prirodna kozmetika Bez nikla, konzervansa, parfema...
Rekreacija Vežbe u stanu Da svi mišići prorade
Hedonizam
Kafa Šoljica čarobnog užitka
|