|
|
Melem za stomak i kožu
|
|
Thinkstock
|
Mnogo vekova pre naše ere, bamija (Hibiscus esculentus) se gajila u dolini Nila, a smatra se da je u Evropu dospela sa Arabijskog poluostrva. Ipak, na Starom kontinentu se ne gaji mnogo, a najbolje se "primila" u evropskom delu Mediterana. Nažalost, u Srbiji se gaji sporadično iako je reč o vrlo hranljivom i zdravom povrću. Bamija je, inače, jednogodišnja, grmolika biljka, sa zvonastim svetložutim cvetom koji traje samo dan. Nekoliko dana (obično tri do pet) posle cvetanja započinje berba bamije. Plod je zeljasta, duguljasta, rebrasta i maljava mahuna nalik maloj šiljatoj paprici, ali je sočna i prijatnog, specifičnog ukusa. Prvi plodovi se pojavlju u drugoj polovini juna i ima ih do kasne jeseni, ali s obzirom na to da nema visoke prinose, sezona ovog povrća, zapravo, traje kratko.
Reguliše šećer Kada je reč o hranljivim i lekovitim osobinama bamije, ima ih cela biljka. Bogata je vitaminom C, sadrži i vitamine A, B6 i B9 (folna kiselina), gvožđe i kalcijum. Osim toga, sadrži još skrob, malo masnoća i riboflavin. Bamija je lako svarljiva, a lekovite osobine ispoljava u slučaju oboljenja želuca i creva, pa se preporučuje u raznim dijetama za obnavljanje probavnog sistema. Obiluje, takođe, vlaknima koja stabilizuju količinu šećera u krvi. S druge strane, u većim količinama može da ima laksativno dejstvo i koristi se protiv zatvora da reguliše rad creva i probavu. Čaj od bamije, travari preporučuju za lečenje gastritisa, bolova i čira želuca kao i protiv gubitka apetita. Sluz, kojom ovo povrće obiluje, oblaže želudac štiteći ga od pojačanog lučenja želudačne kiseline. Odličan učinak ima i protiv hronične iscrpljenosti i depresije. Od davnina se veruje da jača i vraća mušku snagu, pa je vrlo cenjen muški afrodizijak.
Prirodni botoks Poslednjih godina, o bamiji se mnogo govori i među kozmetičarima i dermatolozima s obzirom na to da je jedina biljka iz koje je ekstrahovan prirodni botoks. Ovaj botoks ćelije kože primaju potpuno prirodno, pa je i negov efekat dugotrajniji od sintetičkog. Smanjuje kontrakciju mišića, neutrališe štetno delovanje slobodnih radikala u telu i sprečava prerano starenje kože. Koži, takođe, pomaže da zadrži glatkoću i zategnutost, smanjuje crvenilo i ublažava upale. Zato se poslednjih godina od bamije pripremaju razni preparati za kožu kao što su ulja, kreme, tonici, melemi, sapuni i, naravno, preparati protiv bora i starenja kože.
I hrana i začin Mladi plodovi bamije mogu da se konzervišu sušenjem, zamrzavanjem i mariniranjem. Ipak, najčešće se suše nanizane u niske koje, potom, mogu da se koriste tokom cele zime, a obiluju nezasićenim masnim kiselinama i proteinima. Koriste se za pripremanje supe i čorbe, kao začin, dodatak đuveču, gulašu, musaki i paprikašu, za pire, kašu i u kombinaciji sa drugim povrćem i mesom, najbolje sa jagnjetinom. Bamije mogu da se kuvaju sa patlidžanom, paradajzom i kukuruzom šećercem. Kada je reč o začinima koji najbolje "prate" ovo povrće, nezaobilazni su crni biber, čili, ljuta i slatka paprika, đumbir, beli i crni luk, limunov sok, korijander i vinsko sirće. Osim za pripremanje kuvanih jela, bamija se, takođe, dodaje i turšiji.
J. M. |
|
|
|
Poznati o zdravlju Vera Čukić, glumica Jelena Tomašević, pevačica
Ishrana i zdravlje Za i protiv proteinskih dijeta
Lečenje biljem Zeleni info Dunja leči promuklost
Metabolizam i varenje Slatki koren za miran stomak
Semenke lubenice Čuvaju srce i jačaju mišiće
Bamija Melem za stomak i kožu
Upala desni Pet biljaka protiv krvarenja
|