|
|
Slatki koren za miran stomak
|
|
Thinkstock
|
Nepravilna i neredovna ishrana, intolerancija nekih namirnica, stres, pušenje ali i neka oboljenja najčešći su uzroci poremećaja varenja (dispepsije). Uobičajeni znaci ovog, danas jednog od najčešćih oboljenja su bol i nelagodnost u trbuhu, nadimanje, gorušica, mučnina i, ponekad, povraćanje. S druge strane odavno je postalo jasno da usporen metabolizam odmaže svima koji žele da smršaju i(li) održe dobru liniju. To najbolje potvrđujuju i rezultati naučnih istraživanja koji dokazuju da većina gojaznih jede manje od mršavih, ali da imaju sporiji metabolizam koji ubrzava nagomilavanje masnih naslaga. Ipak, i otežano varenje i usporen metabolizam, mogu da se izleče uzimanjem čajeva i drugih biljnih preparata. Podsećamo na nekoliko zaboravljenih, a vrlo delotvornih, koje je preporučivao i akademik Jovan Tucakov, jedan od naših najboljih poznavalaca lekovitog bilja.
Lincura (Gentiana lutea)
Vekovima je koren ove biljke jedan od najvažnijih narodnih lekova što su u 20. veku potvrdila i naučna istraživanja. Visoka do metar i po, sa prepoznatljivim zlatnožutim cvetovima i krupnim listovima, kvalitetna lincura raste i na nadmorskim visinama do 2.500 metara. Koren se vadi u jesen i suši na 50-60 stepeni. Sadrži gorke materije, glikozide, pektin, šećer, gentianin i gentiopikrin. Farmaceuiti, inače, kažu da je velika prednost lincure što ne sadrži tanine, pa može da se meša s brojnim biljkama, u raznim kombinacijama koje im jačaju međusobno dejstvo.
Koristi se: * da pojača lučenje želudačnog soka * za stimulaciju pokretljivosti želuca * protiv stomačnih tegoba * da pojača pražnjenje žučne kese i lučenje žuči * za jačanje organizma
Vino
- 30-50 g korena lincure - litar belog vina Samleven koren stavite u flašu dodajte vino i zatvorite. Posle osam do 10 dana (za to vreme flašu češće protrecite) procedite i pijte po decilitar vina tri puta dnevno, pola sata pre jela.
Kičica (Erythraea centaurium)
Zeljasta biljka sitnih cvetova, obično raste na vlažnim brdskim i planinskim livadama. Lekovite osobine imaju stablo, cvetovi i listovi, a sadrže gorke heterozide, eritaurozid i malo alkaloida.
Koristi se: * da ublaži stomačne tegobe * za lečenje poremećaja varenja * protiv gorušice * da pospeši lučenje želudašnih sokova * za sprečavanje nadimanja i gasova
Pomozite želucu
- 25 g kičice - 25 g lincure - 25 g trave ive - 25 g blaženog čkalja (Cnicus benedictus) - litar komovice Biljnu mešavinu stavite u flašu, prelijte komovicom i zatvorite. Posle 10 dana (flašu povremeno promućkajte) procedite i tri puta dnevno uzimajte po kašiku, pola sata pre jela.
Iđirot (Acorus calamus)
Prijatnog mirisa raste po močvarama i u rečnom blatu. Lekoviti su razgranati rizomi iđirota koji sadrže etarsko ulje, smolu, tanine, gorku supstancu akorin, mnogo skroba i sluzi i malo organskih baza. Stručnjaci kažu da je neškodljiv i ne izaziva naviku dugotrajnom svakodnevnom upotrebom, dok je akademik Jovan Tucakov tvrdio da je "jedno od najboljih želudačnocrevnih aromatično ljutih biljnih sredstava".
Koristi se: * za bolje varenje * da ublaži stomačne grčeve * protiv gasova * za smanjeno lučenje želudačne kiseline
Poboljšajte varenje
- 20 g iđirota - 20 g matičnjaka - 20 g nane - 20 g kamilice - 20 g divljeg morača Kašiku mešavine poparite s dva decilitra vode i odmah poklopite. Ohlađen čaj procedite i popijte posle jela.
Slatki koren (Glycyrrhiza glabra)
U savremenoj farmaciji nezaobilazan je sastojak raznih lekova koji se propisuju za lečenje organa za varenje. Svež koren sadrži mineralne i masne materije, skrob, manitol, asparagin, saharozu, gorku materiju i flavonske heterozide.
Koristi se: * da spreči nadimanje * za lečenje gastritisa i čira u želucu * protiv upala sluzokože organa za varenje
Sprečite nadimanje
- 30 g slatkog korena - 30 g plodova pasdrena - 30 g morača - 10 g kore krušine Morač usitnite u avanu, koru krušine i slatki koren iseckajte i dodajte pasdren. Kašiku mešavine, dva-tri minuta kuvajte u dva deci vode, sklonite sa vatre i poklopite. Prohlađen čaj procedite, zasladite medom i pijte tri puta dnevno.
SAVET PLUS: Najbolje je da pijete sveže pripremljen čaj.
Cimet (Cinnamomum)
Prepoznatljiv po mirisu i toplom, slatkom ukusu ovaj začin se koristi u narodnoj medicini, kulinarstvu i kozmetičkoj industriji. Kora raznih vrsta cimeta obiluje prehrambenim vlaknima, gvožđem i kalcijumom, a sadrži i tiamin koji povoljno utiče na rad organa za varenje.
Koristi se: * da stimuliše probavu * za ubrzavanje metabolizma * protiv stvaranja gasova * da smanji grčeve i nadutost * za podsticanje peristaltike creva
Ubrzajte metabolizam
- 2 kašičice meda - kašičica mlevenog cimeta - šolja tople vode U vodu dodajte med i cimet i dobro razmutite. Po šolju mešavine popijte svako jutro, natašte, pola sata pre doručka i uveče pre spavanja. |
|
|
|
Poznati o zdravlju Vera Čukić, glumica Jelena Tomašević, pevačica
Ishrana i zdravlje Za i protiv proteinskih dijeta
Lečenje biljem Zeleni info Dunja leči promuklost
Metabolizam i varenje Slatki koren za miran stomak
Semenke lubenice Čuvaju srce i jačaju mišiće
Bamija Melem za stomak i kožu
Upala desni Pet biljaka protiv krvarenja
|