|
|
Zažmuri i probaj
Puževi: zaboravljena zdrava hrana |
U nutricionističkom smislu - izbor je pun pogodak. Samo ako se savladaju predrasude i gadljivost. Meso ovih mekušaca gotovo da nema holesterola, odličan je izvor magnezijuma i omega 3 masnih kiselina, sadrži kalcijum i vitamin C i malo masti. Lako je svarljivo a porcija od 100 gr sadrži samo 70 kilokalorija. - Meso puža obiluje belančevinama, ima mnogo mineralnih soli i esencijalnih aminokiselina - kaže Ante Sikarica nutricionista sa farme puževa u Košutama u Hrvatskoj gde je uzgoj ovih mekušaca dostigao zavidan nivo.- Puž je izuzetno niskokalorična hrana i svaki dijetolog i nutricionista će preporučiti njihovo meso tokom raznih dijeta ili oporavka. Osim toga, mesu puževa pripisuju se i afrodizijačka svojstva. Za sluz puža je poslednjih godina ustanovljeno da je izuzetno lekovita, blagotvorna za organizam i da ima mogućnost da zaceljuje rane, zbog čega je na velika vrata ušla u farmaceutsku industriju. U nekim svetskim salonima pravi je hit tretman puževima koji "peglaju" bore puzeći po koži pacijenta. Meso puža je idealno za ljudsku upotrebu i zbog toga što puž ne prenosi nikakve bolesti. Puževi se hrane lišćem cvekle, repe, radiča, uljane repice i žitaricama. Meso je zdravo i ukusno može se kupiti u prodavnici smrznuto. U prirodi, puževi se mogu naći na livadama, obično posle kiše. Pripremaju se tako što se stave u vodu sa solju i sirćetom da ostoje najmanje 2 sata i operu se od sluzi. Zatim se puževi ubace u zagrejanu vodu i bare desetak minuta. Meso od kućice se odvaja iglom za heklanje, a makazama se odseca sav crni deo mesa, ostavljajući samo rogove i belo meso.
RECEPT Paprikaš
*1,5 kg pripremljenih (obarenih) puževa *3 glavice crnog luka *0,5 dl ulja *3 veće paprike babure *4 paradajza *so i biber *kašičica brašna *kašičica aleve paprike
Obarene puževe izvadite iz kućica. Sitno nasecite luk i lagano ga dinstajte na ulju dok potpuno ne omekša. Potom dodajte puževe, naseckanu baburu i oljušten i na kockice seckan paradajz. Začinite po ukusu i kuvajte dok meso ne omekša. Po potrebi nalivajte vodom. Na kraju u malo vode umešajte brašno i alevu papriku, dodajte u paprikaš i mešajte dok se ne zgusne. Kad proključa, sklonite sa vatre i poslužite toplo uz knedle, makarone ili kačamak.
Ko ih voli Puževe su jeli i uzgajali stari Grci i Rimljani, a danas u njihovom mesu uživaju najviše Francuzi, Italijani, Nemci, istočnjački i afrički narodi. Brojka *100 g puževa sadrži samo 70 kilokalorija
D.D. |
|
|
|
Za "Bilje i Zdravlje" govore:
Kaliopi Bukle, pevačica Zoran Bognar, pesnik
Cvet bagrema Mirisni čuvar zdravlja
Lečenje biljem Da lice zablista
Oboljenja tireoidee Jedna žlezda, sto problema
Voda i zdravlje Bez vode gušća krv
Alergije Od ekcema do astme
Nadutost i gasovi Balon u stomaku
Starenje Treće doba u tri faze
Noćni rad i zdravlje Svetlost daje ritam
|