|
|
I džem kancerogen?
Patulin |
|
Thinkstock
|
Naučnici ih svrstavaju u otrove visoke, akutne toksičnosti, koji mogu da imaju kancerogene, mutagene, imunotoksične i teratogene osobine.
Tvrde i da su posebno opasni zbog visoke toksičnosti u malim količinama, kao i zbog odsustva bilo kakvog „upozorenja” koji se može osetiti uzimanjem hrane koja ih sadrži.
Uticaju mikotoksina, osim preko kontaminirane hrane, ljudi i životinje su ponekad izloženi disanjem, preko kože, parenteralno...
Dosad je poznato više od 400 mikotoksina, a patulin je jedan od onih koji mogu da se nađu u hrani.
Kako dospeva i u koje vrste namirnica i hrane, koliko je opasan i kakve zdravstvene posledice ima čitaocima „Bilja&Zdravlja” objašnjava dr Sunčica Kocić - Tanackov, asistent na Katedri za inženjerstvo konzervisane hrane Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu.
- Patulina ima, pre svega u jabukama, soku od jabuka i drugim proizvodima ovog voća. Otkriven je i u kruškama, grožđu, višnjama, šljivama, borovnicama, pomorandžama, jagodama, lubenicama, bananama, ananasu, breskvama i kajsijama, kao i u žitaricama poput ječma, pšenice i kukuruza. U voće i žitarice dospeva kao sekundarni proizvod metabolizma plesni koje mogu da nastanu tokom razvoja, rasta i skladištenja - objašnjava naša sagovornica.
A same plesni, pak, na voće i žitarice dospevaju iz vaduha i zemljišta, raznose ga insekti i ptice, tokom berbe zbog loših higijenskih uslova berača, kao i posuda u koje se ubrano voće odlaže i transportuje. Kontaminacija ovim plesnima kasnije može da se poveća skladištenjem u lošim higijenskim uslovima. Osim toga, poseban problem su i povišena temperatura i vlažnost vazduha tokom čuvanja, jer uslovljava razvoj plesni, kao i sintezu mikotoksina.
Prema rečima naše sagovornice, u proizvode od voća, patulin dospeva korišćenjem voća zagađenog ovim mikotoksinom.
Iako patulin u proizvodima ne može da se otkrije organoleptički, rast plesni koje stvaraju ovaj mikotoksin uzrokuje vidljive promene voća uključujući i truljenje. Problem je, međutim, što i drugi mikroorganizmi mogu da izazovu truljenje voća.
Dr Sunčica Kocić - Tanackov kaže da osim u presnom voću patulin može da se nađe i u voćnim proizvodima ako su pripremani od voća koje je bilo kontaminirano plesnima koje ga stvaraju.
Ipak, da bi se mikotoksin sintetisao potrebno je da budu ispunjeni neki uslovi. To su pre svega da vrsta plesni poseduje gen za biosintezu patulina, odgovarajuća vlažnost i temperatura, vrsta supstrata, prisustvo kiseonika i drugih mikroorganizama, pH vrednost i svetlost. Ali, ukoliko se i utvrdi prisustvo plesni u proizvodu, ne znači da će biti i mikotoksina.
- S druge strane, proizvod može da sadrži mikotoksin, a da plesni koja ga sintetišu nisu prisutne. U tom slučaju plesan je zapravo biosintetisala mikotoksin i izlučila ga u proizvod i zbog nepovoljnih uslova rasta nije opstala, a mikotoksin je opstao - objašnjava naša sagovornica.
Ako se patulin, na primer, nađe u džemovima, to znači da je za pripremu tih proizvoda korišćeno voće kontaminirano plesnima koje su stvarale patulin i izlučile ga u voće. Korišćenjem takvog voća za pripremu džemova mikotoksin se prenosi u njega, jer je termički stabilan i teško se razgrađuje na temperaturama na kojima se pripremaju ove vrste proizvoda.
Kada je reč o zdravstvenim posledicama koje patulin može da izazove, posle utvrđivanja njegove toksičnosti, stručnjaci Međunarodne agencije za istraživanje raka svrstali su ga u treću grupu kancerogena, ali njegov način delovanja na organizam ljudi i životinja još nije potpuno objašnjen.
- Posle uzimanja visokih koncentracija patulina, opisani su akutni simptomi praćeni uznemirenošću, konvulzijama, ulceracijama, edemom, crevnim upalama i povraćanjem. Neki naučnici su utvrdili da oštećuje epitelne ćelije creva, dok na ćelijskom nivou utiče na raskidanje jednostrukih i dvostrukih veza u molekulu DNK i inhibira sintezu ribonukleinske kiseline i proteina - kaže dr Kocić-Tanackov.
„Voli” jabuke - Patulina najviše ima u jabukama i soku od jabuka, zato što je plesan koja ga stvara čest zagađivač jabuka. Osim toga, patulin je i posebno stabilan u soku od jabuke zbog njegove niske pH vrednosti to jest kisele sredine - kaže dr Kocić-Tanackov i podseća da se kao najvažniji proizvođači patulina u hrani izdvajaju plesni Penicillium expansum i Penicillium griseofulvum.
J. Matijević |
|
|
|
Fitoterapija *Rtanj pun lekova za šećer *Prirodno protiv holesterola *Maslačak eliksir zdravlja *Kopriva lekovita i kad žari
Mikotoksini I džem kancerogen?
Naj-čistači: glina hlorofil korijander
Poklon Vikend u Vranjskoj Banji
Poznati o zdravlju: Sandra Perović, novinar Aleksandar Gatalica, književnik
Bolesti stomaka Čir nema sezonu
Novo o gojaznosti Bakterije kvare liniju
|