|
|
Origano kao antibiotik
Prehlada, bronhitis, grip |
|
Thinkstock
|
Hladni zimski dani pogoduju razvoju i širenju respiratornih infekcija, prehlade i gripa. Ukoliko se ne leče infekcije i prehlade mogu da se prošire i da izazovu upale koje obično počnu u grlu a prenose se na dušnik i bronhije što uzrokuje kašalj, bolove u prsima i teškoće pri disanju, a u težim slučajevima i bronhitis.
Tokom zime vrebaju i virusi gripa, a „na meti” su najčešće oni sa oslabljenom otpornošću organizma. Lekari obolelima savetuju da se odmaraju, da uzimaju laganiju hranu bogatu vitaminima (naročito vitaminom C) i da piju biljne čajeve kao nezaobilazne i efikasne lekove koji pomažu da se ova tipično zimska oboljenja lakše prebrode. Podsećamo na nekoliko biljaka koje je protiv ovih bolesti preporučivao akademik Jovan Tucakov, jedan od naših najboljih poznavalaca lekovitog bilja.
Muška bokvica (Plantago lanceolata)
Prepoznatljiva po uskim, duguljastim listovima muška bokvica obiluje brojnim lekovitim sastojcima delotvornim u lečenju svih oboljenja organa za disanje. Sadrži heterozide, tanine, pektin, vitamin C, limunsku kiselinu, saponozide i fitoncide.
Koristi se: * za lečenje astme * protiv kašlja * da spreči infekcije disajnih puteva * za lečenje upale pluća
Olakšajte disanje
- 20 g bokvice - 20 g preslice - 20 g nane - 20 g kantariona Kašiku mešavine prelijte sa dva i po decilitra vode, sačekajte da provri, sklonite sa vatre i poklopite. Posle 15 minuta procedite, zasladite medom i podelite u četiri doze. Prvu popijte natašte, drugu i treću tokom dana i poslednju uveče, pre spavanja.
Kim (Carum carvi)
Osim što je jedan od najstarijih i najpopularnijih začina, kim se tradicionalno koristi i kao lek. Bogat je etarskim uljem, belančevinama i taninima, a sadrži smole, sluz, celulozu, šećer i kalcijumoksalat.
Koristi se: * za lečenje kašlja * protiv bakterijskih infekcija * da spreči prehladu
Stop prehladi
- kašika kima - 2,5 dl vode - kašičica cvetnog meda Kim prelijte vrelom vodom i kuvajte na tihoj vatri oko pet minuta. Sklonite sa šporeta, poklopite, sačekajte tri-četiri minuta i procedite. U topao čaj dodajte med i popijte.
Vranilovka ili origano (Origanum vulgare)
Od mnogo vrsta origana najviše se ceni grčki, čiji listovi se, bilo da su celi ili usitnjeni, sveži ili osušeni koriste kao začin i lek. Bogat je etarskim uljem i taninima, a sadrži i fenole, flavonoide, vitamine A i C i minerale. Etarsko ulje origana deluje protiv bakterija, a dokazano je da je efikasnije u borbi protiv infekcija od klasičnih antibiotika. Delotvorno je, takođe, protiv 25 vrsta bakterija i jedan je od najjačih prirodnih antiseptika i antibiotika. SAVET PLUS: Origano, koji se često koristi kao začin, pripada porodici Origanum majorana, dok je Origanum vulgare mnogo lekovitija vrsta.
Koristi se: * za sprečavanje i lečenje prehlade * protiv bronhitisa * da izleči upalu grla * za uništavanje virusa i bakterija
Izlečite bronhitis
- kašičica origana - 2 dl vode Usitnjen list origana prelijte ključalom vodom, poklopite i posle pola sata procedite. Čaj pijte tri puta dnevno, pre jela, a preporuka je da uvek pijete sveže pripremljen.
Lovor (Laurus nobilis)
Pikantnom aromom lovor tradicionalno obogaćuje ukus variva i sosova, ali se vekovima zna i za njegove lekovite osobine. List obiluje etarskim uljem, a sadrži još tanine i gorke materije.
Koristi se: * protiv gripa * za iskašljavanje i izbacivanje sluzi iz organa za disanje * da spreči virusne, bakterijske i gljivične infekcije * protiv bolova
Zbogom gripu
- 20 g listova lovora - litar vode U provrelu vodu dodajte lovor, sklonite s vatre, poklopite, sačekajte desetak minuta i procedite. Popijte šolju čaja posle svakog obroka.
Dobričica (Glechoma hederacea)
Listovi ove šumske biljke sadrže tanine, etarsko ulje, gorke materije, kalijum, kalcijum, soli, šećer, sirćetnu i vinsku kiselinu.
Koristi se: * da leči bronhitis * za lečenje disajnih puteva * protiv upaljenog grla * da ojača organizam
Ojačajte organizam
- kašičica dobričice - kašičica meda - 2,5 dl vode Dobričicu prelijte vodom i na tihoj vatri kuvajte desetak minuta. Sklonite sa šporeta, poklopite, sačekajte da se prohladi, procedite, zasladite medom i popijte dve šolje dnevno. |
|
|
|
Za "Bilje i Zdravlje" govore:
Staša Radulović, glumica Dr Mila Alečković Nikolić, klinički psiholog i antropolog
Anosmija Bez mirisa nema čari
Trzajna povreda vrata
Opasni nagli pokreti
Povećanje usana Senzualnost pod lupom
Alternativa Kozmetika od industrijske konoplje
Kuglanje Topi kalorije i zateže mišiće
Minhauzenov sindrom Bolest jedini smisao života
Izbor četkice za zube Po meri vilice i zuba
Prirodno protiv gripa Origano i kičica kao antibiotici
Alternativa Ishrana po ajurvedi
Sterilitet Podmlađivanje jajnika
Hrana Za i protiv GMO
|