|
|
Svež vazduh najvažniji
Lečenje pranom zimi |
|
Thinkstock
|
Prvo što udahnemo kada se rodimo i ono što izdahnemo na kraju životnog puta je prana - životna energija - snaga, koja se u zavisnosti od podneblja naziva i ki, či ili rauh. Metoda lečenja pranom (Pranic Healing - PH) koja podrazumeva korišćenje životne energije za poboljšanje fizičkog i psihičkog stanja čoveka, u svetu slovi za umeće življenja. I zapravo, samo od nas zavisi hoćemo li životnu snagu usmeriti na pravi način i ostati zdravi i uspešni. Ovu istočnjačku disciplinu, staru više od 4000 godina, na svojim radionicama primenjuje i Aleksandar Jovanović, jedan od začetnika primene PH u Srbiji, a za "Bilje i zdravlje" otkriva kako zimi pranu da održavamo zdravom. - Kao i tokom cele godine i u zimskom periodu neophodno je da uzimamo stalnu svežu pranu, kako bi se telo održalo zdravim i vitalnim. Prvo pravilo je da, bez obzira koliko je hladno, uvedemo obavezno svakodnevno provetravanje prostorija u kojima boravimo i bar polusatnu šetnju na svežem vazduhu - kaže Jovanović.
Bez prejedanja Da bi nam i na temperaturama ispod nule bilo toplo, savetuje naš sagovornik, moramo da obratimo pažnju na energetski centar koji reguliše telesnu temperaturu, a to je solarni pleksus. - Kao energetski centar solarni pleksus je zadužen za rad želuca, jetre, pankreasa, dijafragme i jednim delom debelog creva. Zato, da bismo očuvali pranu zimi i održali zadovoljavajuće stanje prihofizičkog zdravlja, moramo paziti šta jedemo. Ako ga opteretimo i prejedamo se, solarni pleksus će umesto da reguliše temperaturu tela usmeravati i trošiti energiju na varenje hrane. Solarni pleksus je inače i centar niskih emocija i kao takav zadužen je za upornost i hrabrost, ali i za agresivnost. Kada nas povede neko od ovih stanja, trošimo resurse na regulaciju telesne temperature, što je nepotrebno i nepovoljno za celokupno zdravlje. Trebalo bi da težimo smirenosti kako solarni pleksus ne bi ubrzavao rad bez potrebe i samim tim smanjivao naše energetsko telo. Najbolji način za jačanje tela su meditacije i razne fizičke vežbe - asanama ili praktikovanje energetskih tretmana kod terapeuta.
Tri vrste hrane Drevno pismo "Ajurveda" najviše vrednuje izvor informacije o hrani i načinu života, a to je zapravo bila hrana klasifikovana na osnovu zanimanja ljudi svrstana u tri grupe. Veoma je važno jesti po ovoj šemi tokom zime. Sattvik: Hrana koja je čista i božanska, sadrži životnu energiju univerzuma i podstiče istinu i znanje. Ove namirnice čiste telo i um i stvaraju harmoniju čoveka sa samim sobom, iznutra i spolja. Sveštenicima i svetim ljudima propisivano je da striktno prate ovaj način ishrane, koji podrazumeva sveže voće i povrće (izuzev luka), salate, sveže voćne sokove, žitarice (pre svega crveni pirinač), biljni čaj, sveže kravlje mleko, suvo voće, orahe, med, sve začine osim belog luka, kuvano povrće Raajsik: Hrana koja stvara energiju i izdržljivost, uz povećanje intelekta i snage. Kraljevi i ministri, intelektualci i trgovci, ali i radnici i ratari, jeli su ovu hranu, u koju spadaju: sočivo, žitarice, pavlaka, jogurt, kvasac, glukoza, turšija, sirće, beli i crni luk i kuvana hranu (sa solju). Raajsik hrana podrazumeva namirnice koje su kraljevske i imaju visoku hranljivu vrednost. Inače, "raaja" je kralj u sanskritu. Taamasik ili tamasic: Ove namirnice stvaraju agresiju i otpuštenost do te mere da izazivaju primarnu strast u čoveku. Nekad su bile dozvoljene u ograničenim količinama vojnicima, stražarima, mesarima. Postoji priča da su ljudima ovih profesija ove tamasic namirnice pomagale da obavljaju dužnost u borbi i rade bez predavanja emocijama. Iako ne slovi za čistu ili dobru hranu, dozvoljena je u ograničenim količinama.To su sve vrste mesa(govedina, piletina, riba, svinjsko meso), alkohol, jaja, pečurke, crni čaj, kafa, pržena hrana. Inače, taamsik hrana stvara mrak i neznanje. "Taama" je ono što je crno ili tamno u prirodi.
Savet plus Raditi bar jednom u toku dana poznatu joga vežbu "pozdrav Suncu" i sunce će ući u nas i u ove zimske dane...
Klice i vitamin C Pranu telo unosi kroz energetske centre, koje treba da održavamo čistim i neopterećenim. Zato je važno da uz pažljivo odabrani izbor namirnica, radimo vežbe i šetamo. Na prvom mestu je unos C vitamina, koji smanjuje holesterol i povećava proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, što je najbolji način da ojačamo imuni sistem. Na drugom mestu su klice, koje, pošto su veoma zdrave, treba jesti svakodnevno, jer sadrže sve što je organizmu potrebno da bi održao balans vitamina, belančevina i proteina.
Danijela Kljajić |
|
|
|
Za "Bilje i Zdravlje" govore:
Dragana Dabović, glumica Miloš Pavlović, automobilista
Provereno Đumbir skida šećer
Alternativa Prana za vitalnost UV zračenje Na snegu 8 osam puta jače
Matične ćelije Lepota iz masnog tkiva
|