|
|
Oslobodite telo otrova
Detoksikacija |
|
Cvekla (Beta vulgaris)
|
Tokom zime, a naročito za vreme praznika organizam je često opterećen probavljanjem teške, masne i nezdrave hrane. Osim toga, često se bori i protiv otrova koji na različite načine svakodnevno dospevaju u telo. Kada se sve to „začini” stresom, brzim načinom života i fizičkom neaktivnošću, jasno je da je u ovo doba godine organizam preopterećen i oslabljen, a njegov rad poremećen. Posledice su najpre umor, pospanost i nedostatak energije, a kasnije se ispoljavaju depresija i različite bolesti. Zato čišćenje organizma (detoksikacija) pomaže telu da vrati prirodnu ravnotežu, a podrazumeva da se “pročiste” krv, jetra, bubrezi i creva. Postoji više načina kao što su različite dijete i uzimanje presne hrane, dok travari tvrde da su biljni čajevi i sokovi nekih namirnica najjednostavniji, najprirodniji i jedan od najefikasnijih načina detoksikacije. Predlažemo nekoliko čajeva i sokova koje su za čišćenje organizma preporučivali Vasa Pelagić i akademik Jovan Tucakov.
Pitoma nana (Mentha piperita) Za lečenje jetre i žučnih puteva, pitoma nana daje najbolje rezultate. Osim etarskog ulja prijatnog mirisa, list sadrži i malo tanina i gorkih materija.
Koristi se: * za čišćenje organizma * da oporavi jetru * protiv bolova uzrokovanih kamenom u žuči
Oporavite jetru
- 50 g pitome nane - 50 g matičnjaka - 50 g ruse (rosopasa) - 50 g krušine Mešavinu trava prelijte litrom i po proključale vode, odmah poklopite i sačekajte tri sata. Čaj procedite i tokom dana pijte nezaslađen umesto vode.
Cvekla (Beta vulgaris) Sadrži gotovo sve mineralne sastojke: kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, fluor, mangan, bakar, jod, sumpor, litijum, stroncijum i brom. Bogata je vitaminima B1, B2, C, kao i vitaminom B12, izuzetno retkim u namernicama biljnog porekla. Osim toga, sadrži betanin i betain, jedinjenja za koja stručnjaci tvrde da su osnova lekovitosti cvekle.
Koristi se: * da podstakne razmenu materija * podstiče rad jetre * protiv povišenog holesterola * da uspori starenje
Izbacite otrove
- 3 srednje cvekle - 3 kašike pšeničnog brašna - 500 g + 4 šoljice šećera - 700 g suvog grožđa - 1/2 l vode Dobro operanu, neoljuštenu cveklu iseckajte, stavite u teglu od tri litra, dodajte brašno i 500 g šećera, zatvorite i stavite na tamno mesto zagrejano do sobne temperature. Posle dva dana dodajte suvo grožđe, preostali šećer i vodu, poklopite i sačekajte sedam dana (svaki dan promešajte varjačom). Smesu potom procedite kroz dva sloja gaze i dobijeni sok (oko litar) naspite u flašu. Uzimajte po kašiku soka tri puta dnevno pola sata pre jela. SAVET PLUS: Kada sok potrošite, pauzirajte tri meseca, a posle pauze ponovite uzimanje soka, sa tromesečnom pauzom, još dva puta.
Peršun (Petroselinum sativum) List ovog začina obiluje vitaminom C (do 250 mg u 100 g lišća). Sadrži i mnogo folne kiseline kao i etarsko ulje, apiol i miristicin, elemente koji pojačavaju mokrenje.
Koristi se: * za stvaranje crvenih krvnih zrnaca * da očisti bubrege i mokraćne puteve * za izbacivanje otrova iz tela * da poboljša metabolizam
Poboljšajte metabolizam
- 75 g suvog peršunovog lista - litar proključale vode Peršunov list prelijte vodom i odmah poklopite. Posle 10 minuta procedite i tokom dana popijte u četiri doze (po dva i po decilitra).
Poljski rastavić (Equisetum arvense) Od svih vrsta ovog roda, lekovit je samo poljski rastavić, dok se slične vrste “velikih rastavića” ne koriste, opasne su i mogu da izazovu trovanje. Prepoznaju se po listićima koji su vodoravni i vise, dok su na neotrovnim vrhom okrenuti nagore. Poljski rastavić obiluje saponinom, a sadrži i vitamin C, kremenu, oksalnu i jabučnu kiselinu, tanine, pektin i silicijum.
Koristi se: * za čićenje bubrega i mokraćnih puteva * da olakša varenje
Da bubrezi odahnu
- 50 g poljskog rastavića - 50 g kukuruzne svile - 50 g cvetova nevena U četiri decilitra proključale vodu dodajte kašiku mešavine, kuvajte na tihoj vatri dva minuta, sklonite sa šporeta i poklopite. Posle 30-40 minuta procedite i popijte po pola čaše tri puta dnevno posle jela. Čaj pijte tri sedmice, pauzirajte sedam dana i uzimanje ponovite još jednu nedelju.
Zeleni čaj (Camellia sinensis) Sadrži polifenole, katehine (posebna vrsta antioksidanata), fluorin kao i minerale važne za zdravlje poput kalijuma, bakra, gvožđa i mangana.
Koristi se: * za izbacivanje otrove iz organizma * da poveća funkciju jetre * protiv štetnog delovanja slobodnih radikala * za snižavanje masnoća u krvi * da okrepi telo
Okrepite telo
* kašičica zelenog čaja * 2,5 dl vode Čaj prelijte vrelom vodom i odmah poklopite. Posle tri minuta procedite i pijte topao čaj. Preporuka je da se dnevno popiju tri šolje sveže pripremljenog čaja. |
|
|
|
Za "Bilje i Zdravlje" govore:
Dragana Dabović, glumica Miloš Pavlović, automobilista
Provereno Đumbir skida šećer
Alternativa Prana za vitalnost UV zračenje Na snegu 8 osam puta jače
Matične ćelije Lepota iz masnog tkiva
|