Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 216
aktuelno izdanje
Borovnica Bobice kao riznice
Darovi prirode.... Borovnica, aronija, ribizla
Thinkstock

Bilo da je divlja ili pitoma, borovnica (Vaccinium myrtillus) je od davnina jedna od najcenjenijih voćki čiji lekoviti sastojci blagotvorno deluju na kapilare, krvne sudove, srce i mozak. Plodovi borovnice obiluju vitaminom C, biljnim pigmentima i flavonoidima. Ipak, njen najvredniji sastojak je antocijan jedan od najmoćnijih antioksidanasa koji čuva kapilare od štetnog delovanja slobodnih radikala i oboljenja koja oni izazivaju (oštećenja mrežnjače, glaukom, katarakta, degeneracija žute mrlje, proširene vene, hemoroidi). Osim toga, antocijanski heterozidi pospešuju sintezu kolagena važnog za poboljšavanje cirkulacije malih krvnih sudova u očima i drugim organima. Zato borovnice „prati glas“ najboljeg leka za oštriji vid.
Ovo voće, takođe, može da spreči da se krvna zrnca slepe a samim tim i da nastane tromb, pa su, kao biljni aspirin, odlična prevencija protiv srčanog i moždanog udara. Koriste se i za lečenje kašlja, a proveren su narodni lek protiv šećerne bolesti, toliko delotvoran da borovnice često nazivaju biljni insulin. Presne se upotrebljavaju i za lečenju hemoroida, protiv neuredne stolice i slabog apetita, a njihov sok najbolji je lek za ispiranje usne duplje. Osim toga, dokazano je da dve čaše ovog soka sprečavaju gubitak pamćenja i demenciju. Rezultati nedavno objavljenih istraživanja potvrdili su i da, zbog obilja polifenola, borovnice smanjuju rizik od Parkinsonove bolesti, čuvaju ćelije u procesu starenja i zaustavljaju razvoj masnih ćelija pa su dobar borac protiv gojaznosti. Borovnice se preporučuju i trudnicama jer smanjuje rizik od pojave proširenih vena i hemoroida. Ni listovi ovog voća nisu za bacanje, ali samo ako se beru pre cvetanja. Bogati su taninima, glikozidima i flavonoidima. U narodnoj medicini upotrebljavaju se da spreče stvaranja mokraćne kiseline tokom upale bešike i mokraćnih kanala, za lečenje šećerne bolesti kao i tegoba uzrokovanih povraćanjem, prolivom i grčevima u želucu i crevima.

RECEPT

Bistri sok od borovnica

- kilogram borovnica
- 1,5 kg šećera
- 2-3 kesice limuntusa
- 9 l vode
Borovnice izgnječite, dodajte limuntus i pospite šećerom. Smesu prekrijte krpom, ostavite 24 sata i povremeno promešajte. Sutradan dospite vodu, promešajte i kuvajte desetak minuta. Topao sok procedite, sipajte u tople flaše i odmah zatvorite.



Aronija
Prirodni citostatik


Nalik borovnici, donedavno malo poznata, aronija (Aronia melanocarpa) ili sibirska borovnica zbog izuzetnih lekovitih osobina sve češće se naziva biljkom budućnosti. Zrele bobice ove biljke obiluju antioksidansima kao što su tanini, biofenoli, flavonoidi, antocijanini i katehini. U prilog tome i podatak da 100 grama zrelih plodova sadrži tri do četiri puta više antioksidanasa od dnevnih potreba. Zbog toga su odlična prevencija i lek protiv malignih oboljenja, efikasno pročišćavaju organizam od štetnih materija, čak i teških metala. Aronija je bogata i vitaminima C, A, E, B2, B6, B9 i, vrlo retkim vitaminom P, kao i mineralima kalijumom, kalcijumom, gvožđem, molibdenom, manganom, fosforom i jodom. Osim toga, ovo bobičasto voće sadrži i redak voćni šećer sorbitol. Kada je reč o lekovitosti, potvrđeno je da aronija podstiče cirkulaciju, čisti krv, ublažava glavobolju i migrenu, snižava povišen krvni pritisak. Osim toga blagotvorno deluje na želudac i creva, zaustavlja proliv, jača imunitet, sprečava virusne i bakterijske infekcije, čisti jetru i želudac, reguliše lučenje hormona štitaste žlezde i rad gušterače pa je korisna u lečenju dijabetesa. Podstiče, takođe, zarastanje rana, usporava starenje, sprečava nastanak bora i štiti od negativnog dejstva sunčevih UV zraka. Važno je da se zna da sve ove lekovite osobine važe za suve bobice aronije i njen sok, dok se presne uglavnom upotrebljavaju kao lek za lečenje stomačnih tegoba.

RECEPT

Slatko od aronija


- kilogram aronija
- kilogram šećera
- limun
- 1,5 dl vode
U šerpu sipajte vodu, stavite red aronija, pospite šećerom i ređajte naizmenično dok ne potrošite sastojke (završite šećerom). Po šećeru poređajte kolutove limuna i kuvajte dok se ne zgusne. Vruće slatko stavite u zagrejane tegle, dobro zatvorite i ostavite na tamno mesto.

Ribizla
Za reumatičare


Voću koje čisti krv i jača organizam pridružuju se i ribizla. Postoje dve vrste ovog voća, crvena (Ribes rubrum) i crna (Ribes nigrum). Obe obiluju vitaminom C, pa 100 grama ovog osvežavajužeg, kiselkastog voća sadrži polovinu dnevnih potreba. Vitamin C iz ribizle uglavnom se zadržava u prerađevinama kao što su sok i pekmez, što nije slučaj sa drugim voćem. Bobice crvene ribizle otvaraju apetit, jačaju otpornost organizma i čiste ga od štetnih materija, posebno mokraćne kiseline. Budući da obiluju vlaknima i semenkama pospešuju i rad creva, a zahvaljujući brojnim lekovitim sastojcima ubrzavaju oporavak posle operacije i olakšavaju tegobe izazvane reumatskim oboljenjima i išijasom.
S obzirom na to da su crvene, bobice sadrže i karotin (provitamin A) koji štiti sluzokožu i pomaže razmenu materija u ćelijama. Crvena ribizla je, takođe, bogata vitaminom K, koji pomaže da se kalcijum ugradi u kosti i podstiče zgrušavanje krvi. U narodnoj medicini koriste se i listovi ove vrste ribizle, a čaj od lista preporučuje se protiv bolesti jetre, srca i krvnih sudova.
Crna ribizla sprečava i leči teške infekcije, pre svega upalu pluća. Plodovi i sok ove biljke korisni su u slučaju bubrežnih bolesti, grčeva i bolova organa za varenje, dok čaj pospešuje rad bubrega i ublažava tegobe izazvane reumom i gihtom. Bobice crne ribizle i njihove prerađevine pomažu da se normalizuje i stabilizuje krvni pritisak, a posebno se preporučuje malokrvnim. Dokazano je i da je sok crne ribizle odličan lek protiv krvarenja desni i proširenih vena kao i da poboljšava koncentraciju i pamćenje.

RECEPT

Džem od ribizli


- 2 kg ribizli
- 1,5 kg šećera
Šećeru dodajte malo vode, skuvajte gust sirup, dodajte ribizle i, povremeno mešajući, kuvajte na tihoj vatri oko sat. Kuvan džem sipajte u zagrejane tegle, stavite u mlaku rernu da se „uhvati” korica, zatvorite tegle i ostavite na tamno mesto.


J. Matijević

Broj 216
Za "Bilje i Zdravlje" govore

Jasna Šekarić, sportista

Marko Kon, muzičar

Lečenje biljem

Zelena prva pomoć

Upale uha
Bakterije iz vode

Bol u grlu
Morska so velika pomoć
Hlorisana voda
Zdravija kad odstoji

Usporite rast dlačica
Manje šećera, manje malja

Štucanje, zevanje, podrigivanje
Dosadno ali bezopasno

Anafilaktički šok
Ubod opasan po život

Borovnica, aronija, ribizla
Bobice kao riznice

Alergija na ambroziju
Poslednji čas za prevenciju

Letnja jela
Od paštete do šejka

Ishrana
Namirnice za tropske vrućine

Pivo
Mala mera svakom prija

Škola roditeljstva
Dolazak prinove

Deca
Letnji osip

Lečenje strabizma
Upornost najvažnija

Mastitis
Noćna mora za dojilje

Stara šminka
Proverite rok trajanja

Alergija na bižuteriju
Nikl pravi problem

Hiperpigmentacija
Izbelite kožu biljem

Rekreacija
Vožnjom do top forme

Motel "Tenesi" u Koraćici
Idila na Kosmaju

Psihologija
Više boja, više radosti

Ekologija
Opasan letnji smog

Vitiligo
Kako protiv belih fleka

Čajevi Slađane Macić
*za čišćenje bubrega
*protiv upala bešike
*za raspoloženje

Ishrana
Namirnice koje hlade

Toplotni udar
Malaksalost prvi znak

Sajber seks
Iluzije bez dodira