|
|
Za bolji rad creva
Jogurt i kiselo mleko |
Piše: I.Kovačić
Omiljene i ujedno veoma zdrave namirnice, jogurt i kiselo mleko su idealan izbor za doručak, užinu ili večeru. Zbog lake svarljivosti, smanjene količine laktoze i obilja vitamina B grupe, nutricionisti ih posebno preporučuju u dijetama za mršavljenje, ali i pacijentima sa želudačnim i drugim tegobama organa za varenje. - Klinička istraživanja su pokazala da redovna ishrana kiselim mlekom može delimično da normalizuje, odnosno poboljša usporeni rad creva, kaže za "Bilje i Zdravlje" asistent dr Branka Filipović, šef hepatološkog odseka odeljenja za gastroenterologiju KBC "Bežanijska kosa". - Poslednjih godina je, takođe, naučno potvrđeno da kiselo mleko ispoljava brži i značajno bolji efekat kako u prevenciji tokom uzimanja antibiotske terapije, tako i u lečenju proliva. Poznato da se jogurt i kiselo mleko dobijaju mlečno kiselinskom fermentacijom mleka pod dejstvom različitih bakterija mlečne kiseline. - Osnovne kulture bakterija koje započinju fermentaciju jogurta i kiselog mleka se razlikuju, objašnjava dr Filipović. - U proizvodnji jogurta dominira Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus, dok je spektar bakterija u kiselom mleku znatno širi i između ostalih obuhvata: Lactobacillus casei Defensis, Lactobacillus casei Shirota, Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus johnsonii, kao i različite sojeve Bifidobacteriuma, što kiselom mleku u odnosu na jogurt daje prednost u lečenju bakterijskih i postantibiotskih proliva. Koliko je veliki značaj kiselomlečnih produkata u ishrani, govori i podatak da je početkom prošlog veka ruski naučnik i biolog Metčnikov dobio Nobelovu nagradu za hipotezu da povećani unos jogurta utiče na produženje životnog veka i zdravlja ljudi, podseća naša sagovornica. - Ovu hipotezu potvrdila su i brojna klinička istraživanja kojima je dokazano da jogurt i kiselo mleko učestvuju u modulaciji imunskog odgovora organizma, sprečavaju pojavu raka debelog creva, poboljšavaju varenje, smanjuju rizik od crevnih infekcija, poboljšavaju profil holesterola, ublažavaju simptome "sindroma nervoznih creva". Po rečima dr Filipović, bakterije unete u obliku kiselomlečnih proizvoda deluju kao prirodna barijera za infektivne bakterije i na taj način imaju značajnu ulogu u uspostavljanju ravnoteže crevne mikroflore.
Probiotski jogurt
Posebnu vrstu jogurta čine probiotski jogurti koji u sebi sadrže žive i aktivne kulture bakterija mlečnokiselinskog vrenja. Osnovna razlika između običnog i probiotskog jogurta je u tome što običan jogurt sadrži dve kulture bakterija (Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus), dok probiotski jogurt sadrži i treću kulturu, poznatu kao Lactobacillus acidophilus. |
|
|
|
Za "Bilje i Zdravlje" govore:
Nina Janković, glumica
Ljubomir Bandović, glumac
List vinove loze Štiti srce i bubrege
Mirođija I u čorbi i u apoteci
Fitoterapija Čuvarkuća kožu čuva
Sakupljanje bilja Junske lekovite trave
Kamen u mokraćnim putevima Nije svaki za razbijanje
Aneurizma trbušne aorte Bomba u stomaku
Hormoni i raspoloženje Probudite optimizam
Reumatoidni artritis dece Lekovi za novu nadu
Dioptrijske naočare i UV zračenje Tamno staklo štiti oko
Proširene vene Kesten i neven najbolji izbor
Naglo opadanje trepavica Alergija ili infekcija
Bolovi u vratu Ne biraju godine
Višnja Čuva srce
Zova Krepi celo telo
Klima uređaji i zdravlje Razlika do 10 stepeni
Jela s tikvicama Od salate do slatke pite
Jelovnik za dijabetičare Ukusna hrana Mediterana
Jogurt i kiselo mleko Za bolji rad creva
Alternativa Narodni recepti za iritiranu kožu
Psihologija U pomoć, hvata me panika!
Boginje u trudnoći Rizične, ne i fatalne
Lepota Iglicama do mladosti
Koža i sunčanje Opasno i ispod suncobrana
Sunce i kosa Nigde bez šešira
Rekreacija Oslobodite se napetosti
Banja Vrdnik Zaceljuje dušu i telo
Gojaznost i seks Više kilograma, manje žara
Kvalitet voda Birajte kupališta
|