|
|
Uticaj pH krvi na zdravlje
Ordinacija - Za optimalnu vrednost pH potrebne dve trećine baznih i trećina kiselih namirnica |
|
Bitna je vrednost pH krvi
|
Neumerenost u jelu i piću, kao i pogrešan izbor namirnica ne samo da mogu da dovedu do viška kilograma, već mogu ozbiljno da ugroze i stanje organizma. I to, verovali ili ne, zbog uticaja na pH krvi. Tačnije povećana kiselost krvi može da ošteti ili potpuno uništi sve organe i ćelije. Pomenuti disbalans utiče na slabljenje imunog sistema, podstiče razvoj depresije, nervoze i sindroma hroničnog umora, ali ima značajnu ulogu u nastanku gotovo svih hroničnih bolesti. - pH krvi je konstantna vrednost i iznosi 7,35-7,45 - objašnjava mr Marijana Mitrović, specijalista medicinske biohemije Instituta za transfuziju krvi Srbije. - Pri ovoj vrednosti omogućeno je nesmetano odvijanje svih biohemijskih procesa u organizmu. Ovu optimalnu vrednost održavaju različiti mehanizmi: acidobazni puferski sistemi, mehanizam disanja i funkcionisanje bubrega. Odstupanje pH vrednosti krvi može da se manifestuje kao acidoza (pH manji od 7,35) ili kao alkaloza (pH veći od 7,45). U zavisnosti od toga da li je odstupanje izazvano poremećajem metabolizma ili disanja, acidoza i alkaloza mogu biti metaboličke ili respiratorne. Mada svako može sam da odrediti pH vrednost pomoću pH papira (lakmus papira), stručnjaci to ne savetuju ukoliko se pridržavamo saveta o zdravoj ishrani i životnim navikama. Sa druge strane, vrednost pH krvi se kontroliše kod nekih bolesti i stanja kao što su dijabetes, metabolički poremećaji, teška oštećenja bubrega. I tada samo na zahtev lekara. - pH vrednost krvi se obavezno određuje u tzv. gasnim analizama koje se rade u operacionoj sali, jer pomaže da se prati opšte stanje pacijenta, da li recimo gubi elektrolite ili kakvo mu je disanje. Loš odnos kiselog i baznog u krvi, odnosno poremećen pH krvi ostavlja razne posledice na delove organizma.
Kardiovaskularni sistem: povišen krvni pritisak, poremećaj cirkulacije, vrtoglavica, migrena.
Koštano-mišićni sistem: giht, bolovi u mišićima, oštećenje međupršljenskih diskova, hroničan i akutan bol u leđima i vratu, reumatizam mekog tkiva i zglobova, osteoporoza, artritis.
Dermatologija: opadanje kose, krti nokti, karijes, parodontoza, suva koža, gljivične bolesti, akne, celulit.
Metabolizam: višak kilograma, napadi gladi ili iznenadna želja za slatkim, dijabetes, kamen u bubregu.
Probavni sistem: hronični i akutni gastritis, problemi sa probavom (zatvor), nadutost. Svaki zdrav organizam ogržava pH krvi u optimalnim granicama pomoću pufera, disanjem i preko bubrega. Mnoga oboljenja mogu izazvati promenu - povraćanje, dijareje, diabetes, bubrežna oboljenja, uzimanje nekih lekova... Osim kod teških i dugotrajnih poremećaja, kada organizam nema dovoljno kapaciteta da neutrališe izmenjen pH, sve ostale poremećaje uspešno sanira svojim mehanizmima.
S obzirom na to da loša ishrana može da dovede do nagomilavanja kiselina u krvi, treba obratiti pažnju na namirnice. Neke razgradnjom daju kisele produkte, to su na primer sve vrste mesa, mlečni proizvodi, jaja, brašno, šećer, alkoholna i gazirana pića, dok nasuprot njima, voće i povrće razgradnjom daju produkte koji povećavaju alkalne rezerve organizma. - Da bi organizam zadržao optimalnu vrednost pH na jelovniku bi svakodnevno trebalo da bude oko dve trećine baznih i trećina kiselih namirnica. Odgovarajuća izbalansirana ishrana, uzimanje dovoljno tečnosti i umerena fizička aktivnost imaju važnu ulogu za održavanje pH vrednosti.
Bazna hrana Mlečni proizvodi: pavlaka, sir i jogurt Povrće: cvekla, brokoli, kupus, šargarepa, celer, blitva, krastavci, maslačak, patlidžan, beli luk, zeleni grašak, kelj, zelena salata, pečurke, luk, paprika, alge, spanać, paradajz, đumbir, krompir, vlašac, korijander, bamija Voće: avokado, ananas, banana, borovnica, breskva, limun, lubenica, nektarina, malina, mandarina, grejpfrut, dinja, mango, kruška, jabuka, kupina, trešnja, papaja, narandža, kajsija, ribizle, suvo grožđe, grožđe, jagode Koštunjavo voće, semenke i ulja: seme bundeve, mak, kesten, ulje noćurka, susam, badem, izdanci, ulje avokada, kokosovo ulje Žitarice: zob, kafa, divlja riža Začini i ostalo: soda bikarbona, morska so, mineralna voda, umeboši šljive, cimet, melasa, soja sos, zeleni čaj, jabukovo sirće, čaj od đumbira Bazni minerali: kalijum- pH 14, kalcijum - pH 12, magnezijum- pH 9.
Kisela hrana Mlečni proizvodi: maslac, topljeni sir, sladoled, sojino i kravlje mleko, tvrdi sirevi Meso: sva mesa, jaja, ribe i rakovi, iznutrice i mesne prerađevine Žitarice: sve žitarice i prerađevine uključujući hleb, testeninu i pirinač. Koštunjavo voće, semenke i ulja: lešnik, orah, brazilski orah, pistaći, bademovo, susamovo, suncokretovo ulje, ulje šafrana Voće: ušećereno voće, šljiva, brusnica, rabarbara, višnja Zaslađivači: šećer, kukuruzni sirup, rogač Začini i ostalo: džem, žele, kvasac, čokolada, šećer, kakao, vanila, crni čaj, balzamsko sirće, kari, med. Izbegavati čokoladno mleko, gazirana pića, duvan, vino i alkohol.
Neutralna ulja: hladno ceđeno maslinovo, sojino, laneno
Saveti Da biste što bolje održavali balans kiselina i baza u telu: * žvaćite hranu najmanje 35 puta, jer pljuvačka dodaje bazni kvalitet svakom zalogaju * zeleno lisnato povrće treba da bude bude dodatak svakom obroku * svakodnevno 25 minuta posvetite vežbama disanja, jer to poboljšava pH balans * umerene vežbe pojačavaju detoksikaciju i eliminaciju kiselih supstanci iz tela.
OPREZ: vežbanje koje dovodi do iscrpljenosti stvara neželjenu kiselu reakciju!
B.Laćarak |
|
|
|
Poznati za "Bilje i Zdravlje"
-Željko Joksimović
Na čaju...
- Sa porodicom Šćepanović
Uticaj pH krvi na zdravlje 1 kiseli na 2 bazna zalogaja
Apiterapija Med je lepak života
Lečenje biljem/ Zaštita od insekata Lavandu ne vole komarci
Letnje infekcije Na kupanje samo zdravi
Alternativa Za brži oporavak kože
Herpes zoster Napada jednu stranu tela
Trihotilomanija Upomoć, čupam dlake!
Probiotici Čuvari crevne flore
Posledice alkoholizma Malo godi, mnogo škodi
Veštački vitamin C 2 grama dnevno!
Zaslađivači Slatko-slađe-tableta
Trešnja Melem za jetru i creva
Testenine Paste iz mašte
Jelovnik za dijabetičare Može i slano i slatko
Norveška jela Losos - kralj trpeze
Baha sistem Kost prenosi zvuk
Psihologija / Mitomanija Kad ja vozim avion...
Psihologija/Duh i pokret Bol skrivenog besa
Lepota/Nega ruku i stopala Pre spavanja krema i masaža
Depilacija Obrišite suvišne dlačice
Banje/Laktaši Sveta vodica sa Lijevče polja
Alternativa Do linije bez hemije
Seks u snovima Poruke iz podsvesti
Voda Najbolje pre jela
Čaj za maj * šaka trešnjinih peteljki * litar vode Peteljke prelijte vodom i kuvajte na tihoj vatri tri minuta. Poklopite kroz sat procedite, zasladite bagremovim medom i pijte tokom dana po gutljaj. Ovaj čaj čisti mokraćne puteve.
Poklon Vikend za dvoje u Banji Laktaši
|