Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 211
aktuelno izdanje
Uticaj pH krvi na zdravlje
Ordinacija - Za optimalnu vrednost pH potrebne dve trećine baznih i trećina kiselih namirnica
Bitna je vrednost pH krvi

Neumerenost u jelu i piću, kao i pogrešan izbor namirnica ne samo da mogu da dovedu do viška kilograma, već mogu ozbiljno da ugroze i stanje organizma. I to, verovali ili ne, zbog uticaja na pH krvi.
Tačnije povećana kiselost krvi može da ošteti ili potpuno uništi sve organe i ćelije. Pomenuti disbalans utiče na slabljenje imunog sistema, podstiče razvoj depresije, nervoze i sindroma hroničnog umora, ali ima značajnu ulogu u nastanku gotovo svih hroničnih bolesti.
- pH krvi je konstantna vrednost i iznosi 7,35-7,45 - objašnjava mr Marijana Mitrović, specijalista medicinske biohemije Instituta za transfuziju krvi Srbije. - Pri ovoj vrednosti omogućeno je nesmetano odvijanje svih biohemijskih procesa u organizmu. Ovu optimalnu vrednost održavaju različiti mehanizmi: acidobazni puferski sistemi, mehanizam disanja i funkcionisanje bubrega. Odstupanje pH vrednosti krvi može da se manifestuje kao acidoza (pH manji od 7,35) ili kao alkaloza (pH veći od 7,45). U zavisnosti od toga da li je odstupanje izazvano poremećajem metabolizma ili disanja, acidoza i alkaloza mogu biti metaboličke ili respiratorne.
Mada svako može sam da odrediti pH vrednost pomoću pH papira (lakmus papira), stručnjaci to ne savetuju ukoliko se pridržavamo saveta o zdravoj ishrani i životnim navikama. Sa druge strane, vrednost pH krvi se kontroliše kod nekih bolesti i stanja kao što su dijabetes, metabolički poremećaji, teška oštećenja bubrega. I tada samo na zahtev lekara.
- pH vrednost krvi se obavezno određuje u tzv. gasnim analizama koje se rade u operacionoj sali, jer pomaže da se prati opšte stanje pacijenta, da li recimo gubi elektrolite ili kakvo mu je disanje.
Loš odnos kiselog i baznog u krvi, odnosno poremećen pH krvi ostavlja razne posledice na delove organizma.

Kardiovaskularni sistem: povišen krvni pritisak, poremećaj cirkulacije, vrtoglavica, migrena.

Koštano-mišićni sistem: giht, bolovi u mišićima, oštećenje međupršljenskih diskova, hroničan i akutan bol u leđima i vratu, reumatizam mekog tkiva i zglobova, osteoporoza, artritis.

Dermatologija: opadanje kose, krti nokti, karijes, parodontoza, suva koža, gljivične bolesti, akne, celulit.

Metabolizam: višak kilograma, napadi gladi ili iznenadna želja za slatkim, dijabetes, kamen u bubregu.

Probavni sistem: hronični i akutni gastritis, problemi sa probavom (zatvor), nadutost.
Svaki zdrav organizam ogržava pH krvi u optimalnim granicama pomoću pufera, disanjem i preko bubrega. Mnoga oboljenja mogu izazvati promenu - povraćanje, dijareje, diabetes, bubrežna oboljenja, uzimanje
nekih lekova...
Osim kod teških i dugotrajnih poremećaja, kada organizam nema dovoljno kapaciteta da neutrališe izmenjen pH, sve ostale poremećaje uspešno sanira svojim mehanizmima.

S obzirom na to da loša ishrana može da dovede do nagomilavanja kiselina u krvi, treba obratiti pažnju na namirnice. Neke razgradnjom daju kisele produkte, to su na primer sve vrste mesa, mlečni proizvodi, jaja, brašno, šećer, alkoholna i gazirana pića, dok nasuprot njima, voće i povrće razgradnjom daju produkte koji povećavaju alkalne rezerve organizma.
- Da bi organizam zadržao optimalnu vrednost pH na jelovniku bi svakodnevno trebalo da bude oko dve trećine baznih i trećina kiselih namirnica. Odgovarajuća izbalansirana ishrana, uzimanje dovoljno tečnosti i umerena fizička aktivnost imaju važnu ulogu za održavanje pH vrednosti.

Bazna hrana
Mlečni proizvodi: pavlaka, sir i jogurt
Povrće: cvekla, brokoli, kupus, šargarepa, celer, blitva, krastavci, maslačak, patlidžan, beli luk, zeleni grašak, kelj, zelena salata, pečurke, luk, paprika, alge, spanać, paradajz,
đumbir, krompir, vlašac, korijander, bamija
Voće: avokado, ananas, banana, borovnica, breskva, limun, lubenica, nektarina, malina, mandarina, grejpfrut, dinja, mango, kruška, jabuka, kupina, trešnja, papaja, narandža, kajsija, ribizle, suvo grožđe, grožđe, jagode
Koštunjavo voće, semenke i ulja: seme bundeve, mak, kesten, ulje noćurka, susam, badem, izdanci, ulje avokada, kokosovo ulje
Žitarice: zob, kafa, divlja riža
Začini i ostalo: soda bikarbona, morska so, mineralna voda, umeboši šljive, cimet, melasa, soja sos, zeleni čaj, jabukovo sirće, čaj od đumbira
Bazni minerali: kalijum- pH 14, kalcijum - pH 12, magnezijum- pH 9.

Kisela hrana
Mlečni proizvodi: maslac, topljeni sir, sladoled, sojino i kravlje mleko, tvrdi sirevi
Meso: sva mesa, jaja, ribe i rakovi, iznutrice i mesne prerađevine
Žitarice: sve žitarice i prerađevine uključujući hleb, testeninu i pirinač.
Koštunjavo voće, semenke i ulja: lešnik, orah, brazilski orah, pistaći, bademovo, susamovo, suncokretovo ulje, ulje šafrana
Voće: ušećereno voće, šljiva, brusnica, rabarbara, višnja
Zaslađivači: šećer, kukuruzni sirup, rogač
Začini i ostalo: džem, žele, kvasac, čokolada, šećer, kakao, vanila, crni čaj, balzamsko sirće, kari, med. Izbegavati čokoladno mleko, gazirana pića, duvan, vino i alkohol.

Neutralna ulja: hladno ceđeno maslinovo, sojino, laneno

Saveti
Da biste što bolje održavali balans kiselina i baza u telu:
* žvaćite hranu najmanje 35 puta, jer pljuvačka dodaje bazni kvalitet svakom zalogaju
* zeleno lisnato povrće treba da bude bude dodatak svakom obroku
* svakodnevno 25 minuta posvetite vežbama disanja, jer to poboljšava pH balans
* umerene vežbe pojačavaju detoksikaciju i eliminaciju kiselih supstanci iz tela.

OPREZ: vežbanje koje dovodi do iscrpljenosti stvara neželjenu kiselu reakciju!


B.Laćarak

Broj 211
Poznati za "Bilje i Zdravlje"

-Željko Joksimović

Na čaju...

- Sa porodicom Šćepanović

Uticaj pH krvi na zdravlje
1 kiseli na 2 bazna zalogaja

Apiterapija
Med je lepak života

Lečenje biljem/ Zaštita od insekata
Lavandu ne vole komarci

Letnje infekcije          
Na kupanje samo zdravi

Alternativa
Za brži oporavak kože

Herpes zoster
Napada jednu stranu tela

Trihotilomanija
Upomoć, čupam dlake!

Probiotici
Čuvari crevne flore

Posledice alkoholizma
Malo godi, mnogo škodi

Veštački vitamin C
2 grama dnevno!

Zaslađivači
Slatko-slađe-tableta

Trešnja
Melem za jetru i creva

Testenine
Paste iz mašte

Jelovnik za dijabetičare
Može i slano i slatko

Norveška jela
Losos - kralj trpeze

Baha sistem
Kost prenosi zvuk

Psihologija / Mitomanija
Kad ja vozim avion...

Psihologija/Duh i pokret
Bol skrivenog besa

Lepota/Nega ruku i stopala
Pre spavanja krema i masaža

Depilacija
Obrišite suvišne dlačice

Banje/Laktaši
Sveta vodica sa Lijevče polja

Alternativa
Do linije bez hemije

Seks u snovima
Poruke iz podsvesti

Voda
Najbolje pre jela

Čaj za maj
* šaka trešnjinih peteljki
* litar vode
Peteljke prelijte vodom i kuvajte
na tihoj vatri tri minuta. Poklopite
kroz sat procedite, zasladite
bagremovim medom i pijte tokom
dana po gutljaj. Ovaj čaj čisti
mokraćne puteve.

Poklon
Vikend za dvoje u Banji Laktaši