|
|
Darovi prirode -Avokado
Aligatorova kruška štiti od raka |
|
Avokado
|
Avokado vodi poreklo iz Centralne i Južne Amerike, gde se gaji od davnina. U tim krajevima je poznat i pod nazivom "aligatorova kruška" jer njegov oblik i koža podsećaju na ovu životinju. Inače, avokado je reč koja potiče iz astečkog jezika i glasi - "ahuacatl". Sredinom 17. veka trgovci su ga doneli na Jamajku a do sredine 19. veka proširio se u tropskim regionima Azije. Danas se avokado gaji u većini zemalja tropskog i suptropskog pojasa a najveći proizvođači su SAD, Meksiko, Dominikanska Republika, Brazil i Kolumbija.
SASTAV I DEJSTVO * Avokado obiluje vitaminima (K, B6, C), folatima, bakrom i hranljivim vlaknima. Dobar je izvor kalijuma (ima ga više nego u banani!). * Avokado ima visok sadržaj masti (71-88% ukupnog broja kalorija) što je oko 20 puta više od proseka kod ostalih vrsta voća. Prosečan avokado sadrži 30 g masti, ali 20 g pripada zdravim, mononezasićenim mastima, posebno oleinskoj kiselini. * Oleinska kiselina, nezasićena masna kiselina, može da pomogne da se snizi loš (LDL) i poveća dobar (HDL) holesterol. * Novija istraživanja pokazuju da oleinska kiselina štiti od raka dojke. * Kalijum iz avokada pomaže da se reguliše krvni pritisak. * Ne samo da je avokado bogat izvor mononezasićenih masnih kiselina, pre svega oleinske, već predstavlja i važan izvor karotenoida luteina. Sadrži i merljive količine drugih karotenoida (zeaksantin, alfa-karotin, beta-karotin) kao i značajne količine tokoferola (vitamin E). Jedna od uloga ove kombinacije masnih kiselina, karotenoida i tokoferola, kako je pokazalo jedno istraživanje, sprečava rast ćelija raka prostate. * Ako dodate nekoliko kriški avokada u salatu ne samo da ćete da dobijete bogat, kremast ukus, već i da povećate sposobnost organizma da apsorbuje karotenoide (koji su rastvorljivi u mastima) iz povrća. * Fitonutrijenti iz avokada preventivno deluju protiv raka usne duplje tako što se uspešno bore protiv slobodnih radikala. * Avokado je jedan od najbogatijih izvora glutationa, snažnog antioksidansa za koji je utvrđeno da blokira veliki broj različitih karcerogena.
SAVET PLUS * Koža i koštica avokada su nejestivi. * Nedovoljno zreo avokado će sazreti ako ga nekoliko dana držite u korpi ili papirnoj kesi na sobnoj temperaturi. Kako voće bude sazrevalo tako će i koža da postaje tamnija. Ne bi trebalo da se drži u frižideru dok potpuno ne sazri a kada do toga dođe čuvajte ga u frižideru do nedelju dana. * Ako iskoristite deo avokada, preostalu količinu voća poprskajte limunovim sokom da "meso" u kontaktu sa kiseonikom ne postane braon. * Dodajte avokado prelivu za salatu od tofua da biste mu dali lepu zelenu boju i poboljšali ukus. * Pomešajte iseckan avokado, crni luk, paradajz, korijander, sok od limete i začine i dobićete tradicionalni gvakamole. * Umesto majoneza u sendvič stavite avokado. * Ako pomešate kriške avokada, komorač, pomorandže i sveže listove nane doboćete salate izuzetnog ukusa.
HRANLJIVA VREDNOST 1 šolja avokada, oko 150 g
- 235 kalorija - 7,30 g hranljivih vlakana - 874,54 mg kalijuma - 11,53 mg vitamina C - 0,41 mg vitamina B1 (piridoksin) - 0,38 mg bakra - 90,37 mcg folata - 29,20 mcg vitamina K
Salata
- 1 glavica zelene salate - 1 avokado - 1 veća pomorandža - 10 crvenih rotkvica - sok od jedne veće pomorandže - 1 kašičica morske soli - 1 kašičica vinskog sirćeta - 2 kašike maslinovog ulja - 2 kuvana jajeta
* Razdvojite listove salate, operite i dobro osušite. Avokado oljuštite, bacite košticu i isecite na kocke ili kriške. Oljuštenu pomorandžu razdvojite na kriške, a rotkvice isecite na tanke kolutiće. Listove salate stavite u posudu, rasporedite kriške rotkvice, pomorandže i avokada. Pomešajte maslinovo ulje i vinsko sirće, posolite, prelijte salatu, lagano izmešajte i dodajte kolutove kuvanih jaja.
Sa paradajzom
- 2 zrela avokada i malo limuna - 400 g paradajza - 1 vlašac - 1/2 kašičice šećera - 1 kašičica majčine dušice - biber, so
* Paradajz, naseckani vlašac, šećer, majčinu dušicu, so i biber mutite u blenderu dok ne dobijete kremastu masu. Sos procedite i stavite u frižider da se ohladi. Rasecite avokado na polovine, izvadite seme, oljuštite koru pa stavljajte na tanjir i rasecajući ih na uporedne uzdužne trake, ali ne do kraja. Laganim pokretom ruke rastvorite kriške avokada u lepezu, poprskajte limunovim sokom da ne pocrne i servirajte sa sosom od paradajza.
Zapečeni avokado
- 3 avokada - 1 pileće belo meso - 1 mala glavica crnog luka - 1 čen belog luka - malo soka od limuna - 0,5 dl slatke pavlake - narendani sir - biber, so
* Avokada isecite na polovine i izdubite. Dobijenu masu poprskajte sokom od limuna, posolite i pobiberite. Dodajte naseckan crni i beli luk, skuvanu piletinu iseckanu na kockice, slatku pavlaku i sve pomešajte. Napunite izdubljeni avokado, pospite narendanim sirom i 15 minuta pecite u zagrejanoj rerni na 160°C. |
|
|
|
Avokado jači od raka
List breze čuva bubrege
Azuki melem za pankreas
Ovas za blistav ten
Samomasaža Dodir vraća kosu
Metereopatija Dijagnoza kao vremenska prognoza
Pred 8. mart Cvetom da ti kažem...
Za "Bilje&Zdravlje" govore i:
Georgij Nazarov, naturolog Žitarice su rudnik energije
Dr Dejan Jonev, pedijatar Vitaminima protiv alergije
|