|
|
Lečenje biljem - Vesnici proleća
|
|
Foto Thinkstock
|
Osim što najavljuju proleće, cvetni vesnici po mnogima najlepšeg godišnjeg doba sadrže mnogo lekovitih sastojaka. U narodnoj medicini se koriste da pročiste krv, pospeše rad srca i izbacivanje tečnosti, smanje nivo šećera, holesterola, triglicerida... Podsećamo na nekoliko vesnika proleća, koje je dragocenim smatrao i akademik Jovan Tucakov.
Ljubičica (Viola odorata)
Najlekovitiji deo biljke su latice, a lekoviti su i listovi i koren izvađen u rano proleće. Ljubičica je bogata salicilnom kiselinom, a sadrži i vitamin C, provitamin A, alkaloid violin, etarsko ulje i neke soli.
Koristi se: * da snizi krvni pritisak i pospeši rad srca * protiv upale grla, dušnika i bronhija * za lečenje upale krajnika i šarlaha * protiv nazeba, glavobolje i nesanice * za lečenje katara pluća * da olakša tegobe izazvane astmom
Protiv šarlaha
- 20 g osušenog cveta ljubičice - 20 g hajdučke trave - 20 g žalfije - 20 g "vodene" nane (Mentha aquatica) - 250 g meda - 1,5 l mleka Mešavini dodajte med, prelijte provrelim mlekom i poklopite. Posle 15 minuta procedite i svaki sat detetu dajte po kašiku tečnosti.
Dan-i-noć (Viola tricolor)
Cveta od ranog proleća, a raste po suvim i kamenitim mestima, najviše po napuštenim planinskim njivama do 1.800 metara nadmorske visine. U Srbiji ima mnogo podvrsta, a lekovite osobine ima samo divlja, poljska podvrsta Viola arvensis. Sadrži saponozide, salicilnu kiselinu, etarsko ulje, vitamin C, tanine, sluz i soli magnezijuma i kalcijuma.
Koristi se: * za lečenje ekcema * protiv reumatizma i gihta * da pospeši izlučivanje mokraće * za lečenje kašlja * protiv prehlade * da ublaži upale mokraćne bešike
Sirup
- 100 g cvetova dan-i-noć - 1,5 l vode - 2,5 kg šećera Cvetove prelijte vodom, poklopite i kuvajte na tihoj vatri dva sata. Potom procedite i u tečnost dodajte šećer, promešajte, prokuvajte desetak minuta i procedite kroz platno. Uzimajte tri-četiri puta dnevno po kašiku sirupa posle jela.
Jagorčevina (Primula officinalis)
Raste na sunčanim i suvim planinskim livadama, uz potoke i jezera. Lekovita je cela biljka, obiluje vitaminom C a sadrži i kalijum, kalcijum, natrijum i saponozide.
Koristi se: * da olakšava iskašljavanje * protiv glavobolje * za lečenje bronhitisa, kašlja i upale pluća * da ojača srce i pospeši cirkulaciju * protiv nesanice i prolećnog umora
Čaj za miran san
- kašika lišća jagorčevine - 2,5 dl vode Usitnjene listove prelijte provrelom vodom i poklopite. Posle pet minuta procedite i topao čaj pijte gutljaj po gutljaj pre spavanja.
Maslačak (Taraxacum officinale)
Lekoviti su svi delovi biljke, ali najviše lekovitih sastojaka ima u mlečnom soku. Mladi listovi, ubrani pre cvetanja, sadrže vitamine A, B i C, gvožđe, kalcijumovu so, enzime, tanine, etarsko ulje... Koren izvađen u rano proleće, a pre cvetanja, sadrži gorke heterozide, masne kiseline, inulin i šećere. Cvet sadrži najmanje lekovitih sastojaka i najčešće se upotrebljavaju za pripremanje sirupa i "meda".
Koristi se: * da ubrza varenje i rad creva * za snižavanje šećera, holesterola i triglicerida * protiv bolesti jetre i slezine * da poboljša cirkulaciju * protiv starenja * da ublaži upalu bešike * za izbacivanje kamena i peska iz žuči i bubrega
Okrepljuje
- 10 g suvih listova maslačka - 2,5 dl vode - kašika meda Listove prelijte hladnom vodom i poklopite. Posle 12 sati dodajte med i zagrevajte na tihoj vatri. Kad provri kuvajte pet minuta. Šoljicu toplog čaja popijte ujutru natašte, a ostatak tokom dana u gutljajima.
Kaćunak ili salep (Orchis morio)
Ova vrsta orhideje raste na planinskim livadama i pašnjacima a lekovite supstance koncentrisane su u krtoli, osušenoj i izdrobljenoj u prah. Bogata je i skrobom, sluzi, a sadrži i proteine, šećer, kalcijum, celulozu...
Koristi se: * za lečenje kašlja i katara * da izleči promuklost * protiv proliva * za lečenje upala sluzokože creva i želuca * da ublaži bolove
Salep za lek
- kašika praha kaćunka (salepa) - litar vode Prah pomešajte sa malo vode da dobijete gustu, ujednačenu smesu, a ostatak vode zagrevajte da provri. Potom, neprestano mešajući, dodajte malo po malo smese u proključale vode, vratite na šporet i na tihoj vatri kuvajte do željene gustine. Pijte tri puta dnevno po šoljicu pre jela. SAVET PLUS: U salep možete da dodate malo cimeta i meda ili da umesto vode koristite mleko.
B.Z. |
|
|
|
Poznati za "Bilje i Zdravlje"
Danijela Pantić
Merima Njegomir
Fitoterapija Čajevi za njega
Vesnici proleća Čiste krv i jačaju srce
Sočivo Čuva srce i nerve
Sinuzitis Glava puca od sinusa
Vitamin D3 Štiti i od raka
Čir Sezonska boljka
Upala bartolinijeve žlezde Ne sintetičkom vešu!
Nizak pritisak Ne ugrožava ali otežava
Začinsko bilje Posej žalfiju u saksiju
Upala kapaka Higijena oko čuva
Vitamin D3 Štiti i od raka
Da li su parabeni štetni? Ne izazivaju rak dojke
Opasna glavobolja Kad ni lek ne pomaže
Doba dana i tegobe Infarkt bira jutro
Palačinke Specijalitet iz tiganja
Gojaznost Koja hrana obuzdava hormone gladi
Pričanje u snu Kaži mi, kaži...
Krvarenje iz nosa Samo bez panike
Psihologija Da strah bude manji
Batenova bolest Jedina nada novi gen
Dermalni roleri Valjak ispravlja greške
Piling Dajte koži kiseonik!
Prošireni kapilari Radiotalasi čiste lice
Guščija koža Pomažu urea i vitamin A
Fitnes ekspres Brzo do dobre forme
Hotel "Villa Breg" - Vršac Uživanje u lepoti ravnice
Razgovori o seksu Recite u pravom trenutku
|