|
|
Ordinacija: Nadimanje
|
|
Foto Thinkstock
|
Preskočite ponekad kolače. Pijte mnogo tečnosti, najbolje vode, a manje pijte kafu, gazirana pića
Malobrojni su oni koji mogu da odole raskošnim trpezama za vreme slava, novogodišnjih i božićnih praznika, a posledice prejedanja su nadutost, gorušica, pojačani gasovi. Osim što pojačava nervozu, od neprijatne "lopte" u stomaku većini se čini da su veći, teži i tromiji. Koliko su prejedanje i hrana zaista uzroci nadutosti razgovarali smo sa mr sc. med. dr Igorom Dimitrijevim, specijalistom interne medicine, magistrom ishrane Poliklinike "Medikom" u Beogradu. -Neke namirnice koje svakodnevno jedemo, često prouzrokuju nadutost, ali sama po sebi nije bolest i ne mora biti povezana sa uzimanjem hrane. Uglavnom se ponavlja s vremena na vreme i nema veze sa gojaznošću. Uzroci mogu da budu gutanje vazduha dok se jede, gastritis, čir želuca ili dvanaetopalačnog creva, nedovoljno sokova za varenje, zapaljenja koja ometaju varenje ili zapaljenje debelog creva. Istina, i posle obroka koji su kombinacija ugljenih hidrata sa mastima i šećerima ili povrćem poput pasulja, karfiola, kupusa i sočiva, većina se oseća tromo, stomak im je veći, teže dišu i mrzovoljni su.
TEGOBE Naš sagovornik kaže da tegobe mogu da budu različite, ali se najčešće ispoljavaju u dve grupe simptoma: - Nekima je glavni simptom bol ili nelagodnost u stomaku, koji može biti praćen nadimanjem, gorušicom, mučninom, podrigivanjem kao i osećajem rane sitosti i težine u želucu. - U drugoj grupi dominira poremećaj rada creva i stolica je neuredna. Najčešće je neko vreme učestalija, nekad retka, a potom sledi zatvor. Tegobe obično pojačavaju lekovi iz grupe nesteroidnih antireumatika kao što su ibuprofeni.
PREVENCIJA I LEČENJE I zdrave i obolele, dr Dimitrijev podseća da postoje pravila kojih bi se trebalo pridržavati tokom ishrane: * pet obroka dnevno koji bi svakodnevno trebalo da se uzimaju u jednakim vremenskim intervalima * svaki dan jedite u isto vreme, uzimajte tri glavna obroka i dve užine, a svaki zalogaj žvaćite 32 puta * smanjite uzimanje šećera (preskočite neki kolač, a pojedite voćku) * pijte mnogo tečnosti, najbolje vode, a manje pijte kafu, gazirana pića * prestanite da pušite i budite fizčki aktivni. Ukoliko mnogo radite za kompjuterom, naš sagovornik predlaže: * svakog sata ustanite, prošetajte i protegnete se * češće šetajte i budite fizički aktivni * pravilno sedite, nikada ne opuštajte mišiće stomaka i uvek držite uvučen stomak * svako jutro, pre nego što ustanete, masirajte stomak bar tri minuta laganim kružnim pokretima u smeru kretanja kazaljke na satu. Isto uradite u krevetu pre spavanja * izbegavajte obroke posle 20 časova i nikada punog stomaka ne odlazite na spavanje. Čaj od nane ili kamilice zaslađen medom, pomoći će da lakše zaspite, opustite se i odmorite. Ukoliko je nadutost hronična, a naročito ako osećate i bol, dr Dimitrijev poručuje da obavezno protražite savet lekara i da lekove ne uzimate na svoju ruku. Naročito ne lekove protiv bolova, jer je bol u takvim stanjima najbolji prijatelj i pokazatelj šta organizmu smeta i šta uzrok bola. Osim toga, obavezno posetite lekara, a jednom godišnje uradite i kompletan sistematski pregled sa svim pratećim analizama. - Oni koji često imaju zatvor trebalo bi da piju više tečnosti, da jedu više hrane bogate vlaknima kao što su voće, povrće i mekinje. To je i najbolji način da izbegnu uzimanje farmaceutskih laksativa koji mogu da izazovu problem "lenjih creva". Oni koji ne mogu da izbegnu hranu koja nadima kao što su pasulj, karfiol, prokelj, grašak i boranija, najbolje je da ih pripremaju sa belim lukom, nanom i đumbirom - poručuje dr Dimitrijev i podseća da se od lekova mogu uzimati prokinetici, koji ubrzavaju rad creva, a nekada povoljno deluju i blagi sedativi ukoliko je stres uzrok nadimanja.
ŠTA IZAZIVA GASOVE Za uspešnu borbu protiv gasova koji izazivaju nadimanje, dr Damjanoj savetuje da najpre utvrdite šta vam najviše izaziva gasove: - Zapisujte šta jedete i kako se osećate, pa ćete lako pronaći vezu. Najpre pratite kako podnosite slatko mleko i mlečne proizvode. U jogurt ne sumnjajte, jer ne stvara gasove. Izbegavajte zaslađivač sorbitol, koji je posle mahunarki najjači "gasotvorac". Iako je individualno može da se izdvoji hrana koja većini izaziva gasove: * najveći izazivači gasova su brokoli, prokelj, kupus, karfiol, pasulj, grašak, mleko i mlečni proizvodi (za one koji nemaju dovoljno enzima laktamaze), crni luk, soja i repa * umereni izazivači gasova su jabuke, banane, hleb i peciva, šargarepa, celer i plavi patlidžan * slabi izazivači gasova su jaja, riba, meso, ulje, živinsko meso i pirinač.
J. Matijević |
|
|
|
Poznati za "Bilje i Zdravlje"
Gorica Nešović i Dragan Ilić Savršen miks za dobar dan
Zdravko Šotra Nema nepobedivog srca
Fitoterapija 5 najmoćnijih biljaka
Protiv prehlade Prvo čaj, pa aspirin
Akutni infarkt miokarda Nema spasa bez hitne pomoći
Priprema za trudnoću Vitamini prave bebe
Sprečite nadimanje Preskočite ponekad kolače!
Operacija šećerne bolesti Rez i za dijabetes
Mušmula Vurusi je ne vole
Ihtioterapija Ribice kao doktorice
Alternativa Tretman pijavicama
Biljna apoteka u Olimju Lek iz bašte samostana
Novogodišnja trpeza Da čula uživaju
Peglana kobasica Vijagra iz Pirota
Ishrana Namirnice koje tope masti
Genetika Šta nasleđujemo od roditelja
Prva žurka Postavite razumne granice
Nesanica Kad briga ode san dođe
Nega Lepota iz prirode
Lepota Najbolji tretmani
Erotski fitnes Senzualno razgibavanje
Vrnjačka Banja Terapija i odmor sa pet zvezdica
Milovan Milošević iz Duba kod Bajine Bašte Hranom izbegao spalpel
Seks za jednu noć Manje strasti, više želje
Test Da li ste romantični?
|