|
|
Narodni, zdravi, hranljivi i ukusni hleb
|
Piše: Jelena Matijević
Kada sam zbog nepravilne ishrane i zanemarivanja fizičkih aktivnosti dospela u predijabetesno stanje počela sam da istražujem i učim o žitaricama, ali i o pravoslavnom postu. Ubrzo sam otkrila da su krivci moje bolesti četiri "bele ubice", najviše beli hleb. Osim toga, saznala sam i da je naš narod znao i umeo da se zdravo hrani, ali smo u međuvremenu postali hedonisti i suviše proždrljivi. Odbacili smo većinu zdravih namirnica i načina pripremanja hrane, a iz hleba koji je osnovna namirnica našeg jelovnika, "isisali" sve što je vredno. Hleb nam je najčešće beo, a belo je znak bolesti.
Ovako o zdravoj ishrani, a naročito o važnosti uzimanja zdravog hleba govori Milica Čečarić (60) iz Beograda, koja odnedavno, sa ćerkama Dragicom i Goricom priprema neobične, a zapravo narodne, zdrave, hranljive i ukusne hlebove. - Istražujući hranljive i lekovite osobine žitarica i njihovog brašna, otkrila sam da se mešanjem pšeničnog crnog, ražanog, ječmenog i heljdinog brašna i ovsenih pahuljica dobija smesa za pripremanje gotovo idealnog hleba koji obezbeđuje neophodne vitamine i minerale, a mogu da ga jedu i dijabetičari i svi oni koji čuvaju zdravlje - kaže naša sagovornica i podseća: - Ražano brašno ima lepu aromu i preporučuje se za ishranu dijabetičara. Umiruje nervni sistem i korisno je za obolele od kardiovaskularnih bolesti. Brašno od ječma je lako probavljivo i obiluje nezasićenim masnim kiselinama koje regulišu holesterol u krvi. Poznato je i izuzetno lekovito dejstvo heljde na krvotok, jer sadrži rutin koji štiti kapilare i krvne sudove. Zato se koristi za lečenje proširenih vena i sprečavanje pucanja kapilara. S obzirom na to da sarži mnogo magnezijuma odlično je i u borbi protiv zaboravnosti, naročito starijih. Osim toga, upotrebljava se za lečenje reumatizma, glaukoma, dijabetesa i oboljenja organa za varenje, a najveći kvalitet heljde i njenog brašna je što dokazano snižava visok krvni pritisak. Pošto ne sadrži gluten ovo brašno je veoma važno za alergične na ovo jedinjenje. Ovsene pahuljice povoljno deluju na srce i krvne sudove, čak i na stabilizaciju pritiska. Snižavaju holesterol, a dijetna vlakna iz ovsa su pretežno rastvorljiva, usporavaju apsorpciju glukoze i smanjuju povišen šećer. Blagotvorno deluju i na creva, pospešuju varenje, deluju blago laksativno i štite debelo crevo. Kada u razmerama, koje su Miličina tajna, pomeša brašna i ovsene pahuljice, hlebove i obogaćuje. - Dodajem maslinovo i(li) laneno ulje i gotovo uvek izdinstan praziluk i ispasiranu barenu bundevu koja je mnogo hranljiva i zdrava. Istina je da je pečena ukusnija, ali kada se kuva mnogo manje gubi zdrave sastojke. Testa obogaćujem i brusnicom, borovnicama, pistaćima, leblebijama, suvim grožđem, suncokretovim i bundevinim semenkama, kao i lekovito bilje poput bosiljka i ruzmarina i različite prirodne, biljne konzervanse. Izbor dodataka zavisi od toga da li će se hleb služiti uz slana ili slatka jela - kaže naša sagovornica i naglašava da hlebove peče dvadesetak minuta do pola sata jer želi da se hranljivi i zdravi sastojci što bolje sačuvaju i ne unište termičkom obradom.
BEZGLUTENSKI HLEB S obzirom na to da je sve više obolelih od celijakije i onih koji izbegavaju namirnice koje sadrže gluten, Milica priprema i bezglutenski hleb. - Pripremam ga od pirinčanog, krompirovog i sojinog brašna i "brašna" kinoe. Pirinač je osnovna bezglutenska hrana više od polovine čovečanstva, izuzetno je zdrav, veoma hranljiv, lako svarljiv i jača telo. Ne povećava već stabilizuje šećer i holesterol u krvi, mogu da ga jedu dijabetičari i oni koje muči gastritis i čir želuca i dvanaestopalačnog creva. Krompirovo brašno je jakog ukusa i malo ga dodajem, dok je sojino brašno bogato proteinima - kaže naša sagovornica i objašnjava da za pripremanje bezglutenskog hleba, u njenoj recepturi, posebno mesto pripada kinoi. - Kinoa ne uspeva kod nas. Raste u Andima i gaji se u Koloradu. Nije žitarica, nego semena biljka srodna spanaću, ali se koristi kao i žitarice. Hranljivija je od svih žitarica, ne sadrži gluten niti holesterol, a bogata je mineralima, vitaminima i vlaknima. Sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina i najbolji je izvor biljnih proteina. Povoljan odnos masti, minerala i vitamina u kinoi je odlična preventiva za obolele od srca, krvnih sudova i dijabetesa. Osim toga reguliše probavu i deluje laksativno a ima i antioksidativne osobine jer sadrži mangan i bakar - kaže Milica i naglašava da brašna kinoe, ipak, dodaje malo jer sadrži gorku supstancu saponin.
BESKVASNI HLEBOVI Onima koji imaju problema s varenjem, alergični su na pekarske kvasce i hlebne aditive, ova vešta domaćica preporučuje beskvasni hleb. - Pripremaju se tako što se prvo zamesi malo "kvasac testa" od brašna, vode, belog vina i jabukovog sirćeta i ostavi se da prenoći. Ovaj "kvasac" se potom dodaje brašnu ili mešavini brašna od koje se pravi hleb. Sličan prirodni kvasac priprema se i od pene uskislog grožđa i šljiva. Kada je reč o uzimanju svih hlebova koje priprema, Milica kaže da dijabetičari dnevno ne bi trebalo da pojedu više od 200 grama, mada isto preporučuje i zdravima. Hlebovi su i dugotrajniji od kupovnih, osim bezglutenskog čiji je rok trajanja dva dana. Drugi traju nedelju do dve. |
|
|
|
Poznati za "Bilje i Zdravlje":
Ivana Popović, glumica
-Žika Nikolić, TV novinar
Uz hemoterapiju Eliksir života od 27 trava
Lečenje biljem Udahnite miris zdravlja
Melemi iz Ivanjice Lekovito pečeno bilje
Ekskluzivno sa Harvarda Bakterija izaziva rak?
Biosimilari
Kao prirodni, ali jevtiniji
Grip Vreme je za vakcinu
Jesenje super namirnice Sedam čuvara zdravlja
Anketa Da li igrate igre na sreću?
Alergije disajnih puteva Bez kašlja i kijavice
Darovi prirode Jesen stiže kesten miriše
Fitoterapija/Prof. dr Milić Matović preporučuje Samoniklo bilje najbolje
Jesenji specijaliteti Od paštete do kolača
Porodično iskustvo Sebi i pekar i lekar
Odrastanje beba Kada i šta treba da znaju
Psihologija Šta je normalna roditeljska briga
Dijabetes Ključna procena rizika
Nega stopala Za lake i zdrave korake
Ples pet ritmova Pokreni telo, smiri duh
Sokobanja Puna pluća kiseonika
Turšija Porcija zimskog zdravlja
Nove tehnologije Skrining raka grlića materice
Higijena Ekološka kućna hemija
|