|
|
Lečenje biljem - Visok i nizak krvni pritisak
|
|
Lazarkinja
|
Piše:B.Z. Bez obzira na to što je povišen krvni pritisak najčešći "okidač" za većinu kardiovaskularnih bolesti polovina obolelih od hipertenzije, tvrde lekari, to i ne zna, dok se druga polovina uglavnom neadekvatno i neredovno leči. Iako ređe, brojne tegobe izaziva i nizak pritisak ili hipotenzija. Da se krvni pritisak dovede u normalu ili do, kako se često kaže, "magičnih 120/80", osim lekova, lekari kao pomoćno lekovito sredstvo preporučuju i preparate lekovitog bilja. Protiv povišenog krvnog pritiska odavno su se potvrdili beli i crni luk, cvet gloga, list borovnice i odoljen, a za lečenje niskog sok cvekle, bademi, suvo grožđe, ruzmarin i slatki koren. Podsećamo na još nekoliko proverenih boraca protiv visokog i niskog krvnog pritiska iz riznice lekovitog bilja akademika Jovana Tucakova.
Srdačac (Leonurus cardiaca)
Zeljasta razgranata biljka ljubičastocrvene, dlakave stabljike raste pored puteva, ograda i na neobrađenom zemljištu. Sitni, crveni ili ružičasti cvetovi sakupljeni su u "pazuhu" pricvetnih listova. Srdačac cveta od juna do kraja septembra, a lekovite osobine imaju cvetovi i listovi. Sadrži gorku materiju leonurin, tanin, etarsko ulje i vitamine A, C i E.
Koristi se: * da snizi krvni pritisak * protiv ubrzanog rada srca * za širenje perifernih krvnih sudova
Tinktura
- 20 g srdačca - decilitar alkohola (70 %) Usitnjen srdačac potopite u alkohol i zatvorite. Posle 10-14 dana procedite i, dva puta dnevno, uzimajte 15-20 kapi.
Kukuruzna svila (Maydis stigma)
Bere se sa klipa, brzo osuši na jakoj promaji u što tanjem sloju i čuva na hladnom i suvom mestu. Sadrži koagulacioni vitamin K3, salicilnu kiselinu, kalijumovu so, tanin, etarsko ulje...
Koristi se: * protiv povišenog krvnog pritiska * da pospeši mokrenje
Snizite krvni pritisak
- kašika kukuruzne svile - kašika korena maslačka - kašika divlje nane (Mentha pulegium) Sa pola litra ključale vode prelijte tri kašike mešavine, poklopite i posle dva sata procedite. Pijte po čašu čaja tri puta dnevno pre jela.
Heljda (Fagopyrum esculentum)
Zrno ove žitarice bogato je hranljivim materijama, najviše ugljenim hidratima, proteinima i uljima. Obiluje i kalijumom, fosforom i kalcijumom, mada nisu zanemarljive ni količine magnezijuma, natrijuma i gvožđa. Osim toga ima i mikroelemente jod, cink i brom, organske kiseline, gotovo sve vitamine B grupe i rutin, supstancu iz grupe vitamina P. Lekovitost heljde potvrdila su i naučna istraživanja, a u narodnoj medicini lekovitost se "crpi" iz kaše, čajeva od osušene biljke i semenki.
Koristi se: * za snižavanje povišenog pritisak * da pospeši lučenje mokraće * da poveća otpornost kapilara
Čaj
- 400 g heljdinog zrna - 200 g zrna ovsa (zobi) U litar vode dodajte 200 g mešavine, zagrevajte na tihoj vatri a čim proključa sklonite sa šporeta i poklopite. Posle 15 minuta procedite i pijte tokom dana umesto vode.
Zimzelen (Vinca minor)
Ova biljka prepoznatljiva je po lepim plavičastim cvetovima. Raste po obodima šuma, uz stene i zidove. Cveta od marta do juna, a ponekad i u jesen. Lekovite osobine ima list ali ubran samo dok biljka cveta. Sadrži, između ostalog, urealnu kiselinu, tanin i vitamin C.
Koristi se: * protiv povišenog pritiska * da pospeši mokrenje
Protiv povišenog pritiska
- 15 g zimzelena - 15 g rutvice - 15 g imele - 15 g glogovog cveta - 15 g odoljena - 15 g lista matičnjaka - 10 g korena divlje šargarepe (Daucus carota) Sa četiri decilitra hladne vode prelijte dve kašike mešavine i poklopite. Sutradan zagrevajte do ključanja i kuvajte dva-tri minuta u poklopljenom sudu. Sklonite sa vatre i ohlađen čaj procedite. Pijte po decilitar više puta dnevno, ali ne odjednom već gutljaj po gutljaj.
Žutilica ili zanovet (Genista tinctoria)
Raste na suvim livadama i u hrastovim i borovim šumama. Lekoviti su cvet i seme. Sadrži natrijum, tanin, etarsko ulje, gorke materije, šećer, vosak, sluz i vitamin C.
Koristi se: * protiv niskog krvnog pritiska * za lečenje srčane slabosti
Protiv niskog pritiska
- kašičica cveta žutilice - litar vode Cvetove potopite u hladnu vodu, ostavite preko noći, a ujutro zagrevajte na tihoj vatri i u poklopljenom sudu. Kad provri kuvajte dva-tri minuta, sklonite sa vatre i ohlađen čaj procedite. Pijte nezaslađen čaj, tokom dana umesto vode. SAVET PLUS: Čaj pijte tri dana, pa pauzirajte jedan. |
|
|
|
|