|
|
Sam svoj pekar
|
Što je više vrsta hleba na tržištu to je teže da se nađe onaj pravi - mirišljav, ukusan, neofarban, bez neželjenih dodataka... Ali i onaj koji može da se jede i sutradan. Pa, ako imate vremena, postanite sam svoj pekar i ispecite kvalitetan i zdrav hleb.
Hleb za svaki dan
- 2 kg oštrog brašna - 1 kg ražanog brašna - 50 g svežeg kvasca - 1 kašičica meda ili žutog šećera - 1 kašika soli - 2 kašike ulja - malo putera
* Razmutite kvasac sa malo šećera ili meda i toplom vodom i ostavite da odstoji dok ne zapeni. Pomešajte obe vrste brašna i so, napravite udubljenje na sredini pa u njega sipajte malo meda, kvasac, ulje i, dodajući toplu vodu, zamesite testo. Izručite na radnu površinu i mesite 10 minuta dok testo ne postane glatko. Oblikujte loptu, razrežite je nožem unakrst po površini, prekrijte tkaninom i ostavite na toplom mestu dok ne udvostruči zapreminu. Premesite, podelite da 6 delova i formirajte okrugle hlepčiće ili veknice (razvucite testo oklagijom, pa urolajte, bolje će da se ispeče). Poređajte hlebove u plehove i ostavite još 40-45 minuta da narastaju, pa stavite u zagrejanu rernu. Posle par minuta smanjite temperaturu i nastavite da pećete. Ako želite reš koricu držite u rerni posudu s vrelom vodom, a ako želite meku, premažite hlepčiće maslacem 10 minuta pre kraja pečenja. Ispečene hlebove ohladite na žičanoj rešetki.
Brzi hleb
- 250 g ražanog brašna - 250 g oštrog brašna - 3,5 dl mlake vode - 1 kocka svežeg kvasca - 50 g semenki suncokreta - 50 g semenki lana - 50 g prepečenog susama - 2 kašičice soli - 2 kašike jabukovog sirćeta
* Kvasac rastopite u mlakoj vodi i odmah dodajte sve ostale sastojke. Zamesite testo i ako se lepi, dodajte još brašna. Oblikujte 2 veknice, stavite ih u hladnu rernu i tek tada je uključite.
Sa ovsenim pahuljicama
- 450 g integralnog brašna - 150 g ovsenih pahuljica - 3 dl mlake vode - 30 g kvasca - 1 kašika smeđeg šećera - 1 kašičica soli - 1 kašičica maslaca - 1 belance - ovsene pahuljice za posipanje
* Rastopite kvasac u mlakoj vodi sa 1 kašikom žutog šećera. Kad kvasac zapeni, dodajte kašiku putera i ovsene pahuljice pa ostavite 10 minuta. Dodajte so i integralno brašno, umesite testo i ostavite po strani prekriveno krpom dok ne naraste (oko 1 sat). U međuvremenu, podmažite puterom kalup za pečenje i obložite ga ovsenim pahuljicama. Premesite testo, izbacite sav vazduh iz nadošlog testa, oblikujte jufku, stavite je u kalup i ostavite da ponovo narasta još 1 sat. Premažite testo smesom od belanca umućenog sa kašikom tople vode, pospite ovsenim pahuljicama i pecite 15 minuta na 220, a onda smanjite na 200 stepeni. Kad je hleb pečen premažite ga toplom vodom, uvijte u čistu krpu i stavite na rešetku da se ohadi.
Sa maslinama
- 600 g integralnog brašna - 300 g oštrog brašna - 1 dl maslinovog ulja - 0,5 l piva - 14 g suvog kvasca - 3 ravne kašičice soli - 200 g crnih maslina - 1 kašika mlake vode - 1 kašika brašna
* Brašno pomešajte sa kvascem, dodajte so, ulje, pivo i zamesite glatko testo. Oblikujte poluloptu, pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostaviti na sobnoj temperaturi da naraste. Razvucite testo na debljinu 2,5 -3 cm i poređajte prosušene i iseckane masline. Pospite sa malo brašna, blago pređite oklagijom, preklopite testo na 4 dela i na sobnoj temperaturi ostavite 1/2 sata da ostoji. Testo premesite, oblikujte hleb, premažite mlakom vodom, izbodite na nekoliko mesta viljuškom i stavite 15 minuta da se peče na 220°C stepeni, smanjite temperaturu na 200°C stepeni i pecite još 20 minuta. Pečen hleb poprskajte vodom, zavijte u salvetu i ostavite da se ohladi. Savet plus: U ovo testo možete da stavite i začinsko mediteransko bilje, bosiljak, origano, ruzmarin ili žalfiju.
Sa krompirom
- 1 kg brašna - 500 g belog krompira - 30 g kvasca - 1 kašika smeđeg šećera - kim, so
* Razmutite kvasac sa šećerom i toplom vodom i ostavite da uskisne. U brašno dodajte skuvan, propasiran i ohlađen krompir, kvasac, kim i so i umesite testo. Ostavite na toplom mestu da naraste, premesite, napravite 2 veknice i ostavite ih opet da narastu. Ispecite, poprskajte hladnom vodom i ohladite.
Bez mešenja
- 3 čaše brašna po izboru - 3 ravne kašičice morske soli - 1/4 kašičice suvog kvasca - kukuruzni griz
* Brašno, so i kvasac stavite u veću činiju (bolje ne metalnu) i promešajte kašikom. Dodajte čašu i po vode, ili više, da se sve brašno bude vlažno, brzo promešajte kašikom i ostavite pokriveno da odstoji 12 sati. Promešajte opet kašikom i ostaviti da odstoji još 7 do 12 sati, ili duže, dok se ne jave mehuri na površini testa. Prevrnite testo na radnu površinu posutu kukuruznim grizom i sa svake strane preklopite. Ponovo prevrnite i pokrijte krpom. Ostavite da odstoji još 1-2 sata, a posudu u kojoj ćete da pečete hleb stavite u rernu da se zagreje bar 1/2 sata na 250°C. Stavite testo u tu posudu, poklopite, pecite 1/2 sata, pa sklonite poklopac i pecite još 15-20 minuta. Ako nije dovoljno tamna kora, dopecite. Gotov hleb izvadite i stavite na rešetku da se ohladi.
Bez kvasca
- 3 šolje integralnog brašna - 1 kašičica soli - 1,5 šolja mlake vode
* Izmešajte brašno i so, postepeno dodajte vodu i zamesite glatko testo. Pokrijte krpom i ostavite da stoji preko noći. Sutradan još jednom dobro izmesite testo, napravite od njega lopticu, stavite je u podmazan pleh i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Gotov hleb stavite na rešetku da se ohladi. Hleb je veoma tvrd, a omekšaće drugog i trećeg dana. Posle toga nije za upotrebu.
Od heljdinog brašna
- 1 kg heljdinog brašna - 2 kg pšeničnog brašna - 1 l mleka - 40 gr kvasca - 1 kašika maslaca - 60 gr soli
* U vrelom mleku zakuvajte brašno od heljde i dobro ga umutite da se razbiju eventualne grudvice. Ostavite da se ohladi. Za to vreme napravite testo od pšeničnog brašna, soli, 1 l mlake vode, rastopljenog maslaca i uskislog kvasca pa ga ostavite na toplom da narasta. Posle 1/2 sata izmešajte oba testa, dobro umesite i ostavite 15 minuta. Ponovo premesite testo. Napravite nekoliko hlebova, stavite u podmazane plehove da odstoje još 10 minuta pa ispecite u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.
Sa šargarepom ili bundevom
- 4 šargarepe ili komad bundeve - 2 šolje integralnog pšeničnog brašna - 1 šolja ražanog brašna - 1 šolja prepečenog i očišćenog semena suncokreta - 4 kašike maslinovog ulja - 1 kašičica soli - istucano seme korijandera - origano, biber - beli luk, tucana paprika - malo cimeta i struganog oraščića
* Šargarepu ili bundevu isecite što tanje na štapiće. Stavite da se dinsta na zagrejanom ulju sa malo vode i čenom belog luka da omekša. Pomešajte brašno, so i začine, dodajte ohlađeno povrće i, po potrebi, malo mlake vode. Zamesite testo, dodajte suncokret, oblikujte hleb i opecite 45-60 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Savet plus: U svako testo za hleb, bez obzira na vrstu, stavite šaku sojinog brašna. To će da obogati hleb belančevinama i da mu da poseban ukus. |
|
|
|
BILJE
Pomorandža Sok jači od kamena ..
Fito-dijeto terapija I od viška glava boli ...
Ishrana Salata prijatelj zdravlja ..
ZDRAVLJE
Problemi sa varenjem Kuglama protiv gorušice..
Kriza srednjih godina Kako preživeti životno popodne.......
Terapija kućnim ljubimcima Kuce i mace protiv sresa....
Crno tržište medikamenata I falš lekovi ispod tezge......
|