|
|
Kroz život otvorenog srca
|
Piše:Danijela Kljajić
Energična i uvek nasmejana, glumica Danica Maksimović je i ove jeseni u punoj formi, na šta ukazuje nekoliko hiljada kilometara koje je s kraja na kraj kontinenta prešla sa predstavom “Ko se boji Virdžinije Vulf”. U više od tri decenije dugoj karijeri, igrala je u oko 70 filmova i TV serija i isto toliko pozorišnih predstava. Ovenčana je mnogim priznanjima, a ipak, priznaje da joj je najveća radost kada je publika nagradi aplauzom i osmehom, jer, kaže ne igra za nagrade: za svaku publiku na bilo kom mestu igra punom snagom i poslednjim atomom energije daje sebe. Spontanošću i impulsivnošću, koje je prošle godine pokazala u rijaliti programu “Ja imam talenat”, hrabrila je učesnike i osvajala simpatije gledalaca. Dok se priprema za novu sezonu ovog serijala čije emitovanje uskoro počinje, za naš list otkriva zašto uživa dok “razgovara” sa svojim biljkama, kako održava zdravim duh i telo i koliko je malo potrebno da budeš srećan...
Oni koji Vas poznaju kažu da često umete da budete impulsivni, a ipak delujete smireno. Kakva je zapravo Danica Maksimović?
- Mnogo sam komplikovana nekad i samoj sebi...a ipak neverovatno iskrena, impulsivna, intuitivna, humana... I posle toliko godina staža i uspeha i neuspeha, kroz život idem širom otvorenog srca i pružiću ruku svakom kome je potrebna pomoć. Ali, kada sve to uradite i osetite da vam ljudi i pored svega vraćaju udarcima, kada su negativni i ne mogu da podnesu to što ste nasmejani i imate pozitivnu energiju...udahnem duboko i kažem: “Pa, to je njihova nemoć i to sve govori samo o njima, a ne o meni”. Uvek sam se trudila da imam cilj, da ne izneverim sebe i tu je veličina svakog od nas...
Naučili ste da od malih stvari napravite užitak. Šta Vam pričinjava zadovoljstvo i čini Vas srećnom?
- Zadovoljstvo mi pričinjava prva jutarnja kafa. U svom toplom okruženju, volim da je ispijam dugo, pa se nekad sat ili dva u bade - mantilu “razvlačim” po kući. Zadovoljstvo je kad napravim aranžman od cveća iz moje bašte, pomazim se i poigram sa mojom šarplaninkom, kada obavim topao razgovor sa sinom ili mu pošaljem SMS poruku, kad skuvam za njega ručak koji voli, kad me suprug obraduje nekom sitnicom ili buketom cveća...Ako toga niste svesni, nikada nećete biti srećni.
Jeste li majstor u kuhinji, poput Vaše majke?
- Sećanje na mamu je još živo. Za nju me vezuje moja kuhinja, tu se osećam kao da pričam sa mamom, naročito kad spremam jela po njenim receptima, recimo pihtije ili gibanicu “gužvaru”...Naučila me je mnogo čemu, a što je najplemenitije, naučila me je da volim kuhinju i ja zaista volim da spremam za prijatelje, ukućane, za svoje bližnje.
Šta su od hrane Vaši aduti za lep izgled?
- U kući se uglavnom hranimo zdravo, a “izlete” u gurmanluke pravimo o velikim praznicima. Jedemo dosta voća i povrća, naročito presnog, ribe, supe i čorbe, i naravno salate, u koje stavljam limun i maslinovo ulje. Ujutro obavezno pijem limunadu bez šećera, (pa nemam celulit!) ili sok od sveže ceđenog voća. Limun nosim u tašni i to me osveži, jer često sam celog dana van kuće. Obožavam čajeve, naročito od šumskog bilja, a redovno pijem nanu, kamilicu i zeleni.
Spremate li zimnicu?
- Ajvar i pinđur su spremljeni, paradajz skuvan, turšija ostavljena. Kad nešto ne stignem da pripremim u pomoć pozovem sestru i prijateljicu Zoru iz Brusa, od koje nekad u toku zime dokupim zimnicu. Uz sva putovanja trudim se da sve stignem, jer volim to da radim. Dešava se da nekad celu noć slažem turšiju. Dunje iz turšije su fenomenalne, prava pikanterija, a male lubenice ostanu sveže cele zime. Na tegle ne stavljam gumice već volim da pravim poveze od konopčića, preko celofana šareni papirić. To deluje tako romantično...
Vi ste, inače, pasionirani ljubitelj biljaka?
- Naravno. Imam više od 100 saksija cveća, ogromnog bendžamina, razne lozice, rododentron, hortenzije, ružičnjak i u njemu meni omiljenu žutu ružu koja miriše najdivnije na svetu...Volim petunije i to ljubičaste, one seljačke, prave. Čuvam muškatlu koju sam dobila od mame...U bašti imam ruzmarin, nanu, bosiljak, lavandu, koju berem, sušim, pakujem u kesice i stavljam u ormare. Imam brezu i omoriku, tuje, perene, patuljasti bor, tisu. Sve što se tiče cveća vezano je za moju mamu, od nje sam nasledila i ljubav prema kaktusima, a jedan je već visok više od tri metra... Imam interesantnu biljku koja cveta za Božić, liči na kaktus, a zove se božićnjak. Volim biljke, često “razgovaram” sa njima i one to osećaju , pa bolje cvetaju...
Važite za jednu od najnegovanijih glumica. Šta su Vaši favoriti u nezi?
- Moja doktorka- dermatolog najveći je prijatelj moje kože, jer mi je otkrila kako da podmlađujem i negujem lice, nekada pogrešno tretirano šminkom. Inače, svaka dama prvu pomoć za umorno lice može naći i u kući: blaga masaža kockom leda skuplja pore, a obloge od hladne kamilice, krastavca, kajsije, breskve ili limuna, osvežiće kožu. Koristim tečni kiseonik, a leti se redovno mažem “čarobnom smesom”: narendam šargarepu, iscedim sok, u to dodam istu količinu maslinovog ulja i piva, koje sadrži B vitamin. Dobije se lepa boja, koža se nahrani, a ne izgori.
PORUKA ČITATELJKAMA Uz uvek prisutni osmeh i optimizam oličenje ste srećne i zadovoljne žene. Šta biste poručili čitateljkama?
- Da pogledaju malo u sebe, u svoje srce, odlože obaveze i u toku dana odvoje bar pola sata za sebe, jer svaka žena to zaslužuje. Neka daju sebi oduška, pogledaju lep film, pročitaju dobru knjigu, popiju kafu s prijateljicom, uđu u toplu kupku i razmišljaju o lepim stvarima. Neka naprave sebi ugođaj, opuste se i sanjare, i biće vedrije i srećnije. Verujte...
DANIN KOLAČ Omiljeni Danin voćni kolač sprema se od četiri jaja (pet ako su manja), tri šolje šećera, četiri šolje (integralnog) brašna, šolje ulja, jednog praška za pecivo i na kraju narendane kore limuna, koji se malo i ucedi u smesu. Dve trećine testa izliju se u podmazan i brašnom posut pleh, preko se stave višnje i narendaju jabuke ili drugo sezonsko voće. Na to se prelije ostatak i stavi se u lagano zagrejanu rernu, na 100, 150 stepeni, a kad kolač naraste može da se pojača temperatura. Peče se oko pola sata, a kad se izvadi iz pleha, treba ga prekriti krpom da malo omekne. Seče se i svaki komad se ređa u vatrostalnu činiju i posipa šećerom u prahu. Može da se prekrije šlagom ili glazurom od čokolade. |
|
|
|
Poznati o zdravlju Danica Maksimović, glumica Kroz život otvorenog srca
Sanja Kerkez, operska pevačica Ajurveda čuva sopran
Lečenje biljem
Travar Miomir Pop Manić Tajni miks leči prostatu
Biljni preparati Moćni i opasni
Biljke odžačari bronhija i pluća
Recite NE pušenju Jedna seansa menja život
Sredstva za higijenu Peru, mirišu i - truju
Zaštita od gripa Ništa kao vakcina
Laksativi Budilnik za "lenja creva"
Deca Kako razgovarati o drogi
Genetski testovi Ko nosi loše gene?
Nizak rast Hormon jedini lek
Ishrana Hrononutricija Jedi kad je vreme!
Božićni post Od proje do torte
Izbor hleba Od svakog pomalo
Kristaloterapija Isceljenje iz kosmosa
Seks Kad stres uđe pod jorgan
Sokobanja Dođeš mator, odeš mlad
Lepota Zvuk razbija celulit
Kolagen briše godine
Za "Bilje i zdravlje" govore:
prof. dr Ivana Novaković prof. dr Branimir Nestorović doc. dr Tatjana Kundaković mr.ph Milana Dučić dr Slavica Dautović Danica Maksimović, glumica Sanja Kerkez, operska pevačica
|