|
|
Stop "zimskim" bolestima
|
Priredila: J. Matijević Zimske prehlade koje slabe organizam i "otvaraju put" drugim tipično zimskim oboljenjima, najbolje ćete izbeći uz pomoć lekovitog bilja, bilo da kuvate čajeve ili da pripremate sirupe i "travarice". Važno je da napravite pravi izbor, jer se za jačanje otpornosti organizma koriste trave gorkog, oporog ukusa, koje obiluju taninom, gorkim i mirisnim sastojcima, a uvek se uzimaju nezaslađeni i pre jela. Za ovu namenu, dobro bi bilo da u kućnoj apoteci uvek imate koprivu, cvet zove (bazge), kamilicu, stolisnik, lipu, majčinu dušicu i šipak. Osim ovih preporučujemo vam i neke manje poznate, a ukoliko ih nemate u kući, potražite ih u biljnim apotekama.
ZIMZELEN Lekovita svojstva imaju listovi koji sadrže alkaloid vinkamin i druge srodne alkaloide, heterozid vinkozid, urealnu kiselinu, tanine i dosta vitamina C. U narodnoj medicini od listova zimzelena pripremaju se tonično vino i gorki čaj, a može da se uzima i u obliku praška. Vino od zimzelena jača organizam, vraća snagu, čisti krv, pospešuje izlučivanje štetnih materija iz tela, umanjuje žeđ i količinu šećera u mokraći dijabetičara i poboljšava otpornost organizma.
RECEPT - 80-100 g listova zimzelena - litar crvenog vina Usitnite listove zimzelena, prelijte vinom i dobro zatvorite. Smesu povremeno promućkajte, posle 10-15 dana procedite i uzimajte 3-4 puta dnevno, po kašiku pre jela.
SMREKA Iglice na izdancima ovog zimzelenog drveta sadrže gorke materije, smole, šećer, etarsko ulje, tanin, belančevine i karoten. Obiluju vitaminom C i što je zima hladnija iglice ga više sadrže. Koriste se za pripremanje melema za lečenje rana, čaja protiv kašlja i katara organa za disanje, kupki za lečenje reumatskih tegoba i sirupa protiv iscrpljenosti organizma.
RECEPT - smrekine iglice - šećer U teglu slažite naizmenično red iglica, red šećera. Napunjenu teglu odmah stavite na prozor (što je osunčaniji to bolje) i poklopite. Povremeno promešajte i čekajte da se istopi sav šećer. Procedite sirup i uzimajte 1-2 kašike dnevno, pre jela.
ČUBAR Prepoznatljiv je po jakom, specifičnom mirisu a lekovit je nadzemni deo biljke. Oblozi sa blagim tonicima i čajevima od čubra mogu da ublaže umor očiju i glavobolju. Sadrži dosta tanina i etarskog ulja, a zbog fenolskih jedinjenja u ovom ulju ima jako antiseptičko dejstvo. Tradicionalno se koristi za lečenje različitih upala kože i sluznice, protiv nadimanja i gasova, za lečenje organa za disanje, varenje i mokrenje, kao i za “razbuđivanje” i jačanje organizma.
RECEPT
- 30 g čubra - 20 g kleke - 20 g hajdučice - 20 g gaveza - 20 g kamilice - 20 g žalfije - 20 g iglica omorike Kašičicu mešavine prelijte čašom vrele vode i poklopljeno ostavite 3 minuta. Procedite i pijte 3 šolje mlakog čaja dnevno, pre glavnih obroka.
GORKA POMORANDŽA Oljuštena i osušena kora ove vrste pomorandže (Citrus aurantium amara) je mnogo lekovotija od slatke srodnice (Citrus aurantium dulcis). Bogata je etarskim uljem i vitaminom C, a sadrži i dosta sluzi, pektina i heterozida. Odličan je "popravljač" mirisa i ukusa, smiruje pojačanu nervnu razdražljivost, sprečava pojavu grčeva u organima za varenje, oporavlja i ojačava organizam.
RECEPT
- 20 g kore gorke pomorandže - 20 g kore limuna - 20 g kičice - 20 g lincure - 20 g iđirota Koru pomorandže i limuna sitno iseckajte i dodajte u ostale sastojke. Sa pola litra ključale vode prelijte 3 kašike ove mešavine, poklopite, povremeno promešajte i posle šest sati procedite. Pijte po jednu čašu pre jela.
KIČICA Obiluje gorkim heterozidima i jedna je od biljaka koje najbolje oporavljaju i jačaju organizam. Osim toga, uspešno se koristi za otvaranje apetita, ublažava smetnje u organima za varenje, a delotvoran je i protiv groznice i malokrvnosti.
RECEPT
- 20 g kičice - 20 g lincure - 20 g iđirota - 20 g gorke deteline - 20 g kore gorke pomorandže - litar komovice Sve sastojke dodajte u komovicu i držite u staklenoj flaši 8-10 dana i s vremena na vreme promućkajte (što češće, to bolje). Uzimajte po jednu kašiku pola sata pre jela.
KOPRIVA List sadrži dosta tanina, soli i hlorofila, vitamina C i K sluzi, lecitina, fitosterola, kao i sirćetne, mravlje, maslačne i kremene kiseline. Odavno se koristi kao najbolji lek protiv anemije, reumatizma, kamena u bešici i opadanja kose.
RECEPT - 50 g lista koprive - litar vode Isitnjeno lišće koprive kuvajte 15 minuta u vodi, poklopite i ostavite da prenoći. Ujutro procedite i pijte tokom dana umesto vode. |
|
|
|
U ovom broju:
Susam štiti jetru
Bosiljak za lak san
Koje afrodizijake koriste poznati?
Teta terapija: kreirajte život kakav želite
Šta kad izostanu "oni dani"?
Amorove strele iz tanjira
Napetost škripi zubima
Akademik Svetomir Stožinić, kardiolog: Optimizam diktira ritam srca
Jutarnje vežbe za dan bez stresa
Feng šui - kristali bude strast
Ljubav između ushićenja i brodoloma
|