|
|
9 problema, 9 rešenja
|
Piše: dr Ljubinka Stojković, api i fito terapeut Posle (pre)obilnog prazničnog obroka smo pospani, a nakon odmora posežemo za kafom u pokušaju da smanjimo težinu u želucu. Stomak je, zbog prisutnih gasova, nadut kao lopta, javlja se gorušica, prati je podrigivanje. Sva lepa, raznovrsna hrana koju smo oko podneva uneli, popodne se pretvara u problem praćen mučninom. Želudac traži pauzu! Pun je nesvarene hrane. U takvim okolnostima najbolje je potražiti pomoć iz bogate biljne i medene apoteke!
1.Protiv nadimanja Potrebno: po kašika sitno iseckanog lista i cveta kičice, lista i cveta hajdučice, lista i cveta majčine dušice. Priprema: mešavina bilja prelije se sa 600 ml proključale vode. Dva sata stoji poklopljena izvan šporeta. Procedi se i pet dana pije po 200 ml pre doručka, ručka i večere.
2.Čaj posle jela Potrebno: po kašika sitno iseckanog lišća i zrelog ploda mirođije, korena i lista vodopije i lista gorke deteline. Priprema: Mešavina bilja prelije se sa 600 ml proključale vode. Dva sata stoji poklopljena, potom se procedi i pije zaslađena medom. Uzima se pet dana po 200 ml posle doručka, ručka i večere.
3.Za bolje varenje Potrebno: 100 gr zrelih kupina Priprema: kupine se izruče u 600 ml proključale vode i dva sata, pokopljene, stoje na sobnoj temperaturi. Procedi se i tečnost zasladi medom. Pije se pet dana, svakog sata po 50 ml.
4.Protiv gasova Semenke kima dodata čaju ili hrani.
5.Protiv gorušice Potrebno: po kašika lista i cveta kičice, lista pelina, lista gorke deteline i lista ranjenika. Priprema: mešavina bilja prelije se sa 600ml proključale vode i dva sata stoji pokopljena da bi se oslobodila fina, eterična ulja. Procedi se i pije tri puta dnevno pre jela ili čim se pojave simptomi gorušice. Fitoterapija se sprovodi deset dana. Savet plus: da bi se sprečila neugodna gorušica, dobro je da se, pre spavanja, pojedu dve jabuke. Jabuke se žvaću dok se, u ustima, ne pretvore u penu.
6.Protiv štucanja Štucanje je neprijatna pojava koju prati bol u predelu dijafragme. Može da bude neurološke prirode a može da ga izazove i prepunjen želudac. Javlja se kod osoba koje brzo jedu, ne žvaću dovoljno, te naporedo sa hranom gutaju i vazduh. Potrebno: kašike sitno iseckanog lišća mirođije i lišća peršuna sa pola kafene kašičice soli i kafenom kašičicom vinskog sirćeta. Priprema: od pobrojanih, dobro izmešanih sastojaka, napravi se biljna loptica i stavi ispod jezika da se lagano otapa. Nakon 10 do 15 minuta loptica se proguta. Terapija se sprovodi pet dana. Savet plus: u napadu štucanja dobro je ako se obloga od razblaženog vinskog sirćeta stavi u predelu želuca.
7.Protiv podrigivanja Potrebno: po kašika sitno iseckanog korena maslačka i lista koprive, 2 supene kašike sitno iseckanog lista nane. Priprema: mešavina bilja prelije se sa 600 ml vruće vode i ostavi poklopljena. Posle dva sata procedi se i zasladi medom. Pije se tri puta dnevno pre jela po 200 ml čaja. Terapija traje 6 dana.
8.Protiv povišene kiseline u želucu Poremećaji u procesu varenja hrane koji kao posledicu imaju povišenu kiselinu u želucu, mogu da se ublaže sveže ceđenim sokom pomorandže. Pre doručka, ručka i večere pije se po 100 ml svežeg soka. Sok sadrži kalijum, koji ima sposobnost da uništi višak kiseline. Terapija se sprovodi nedelju dana. Savet plus: kod povišene kiseline dobro je da se svakog dana izgricka po jedan sirov badem.
9.Protiv manjka želudačne kiseline Potrebno je da se, nedelju dana, posle svakog obroka uzmu po 2 supene kašike sveže isceđenog limunovog soka razblaženog u 100 ml vode. |
|
|
|
Prirodna terapija sa svih meridijana
Na čaju sa: dr Goran Milašinović, kardiohirurg i pisac Leči srce, hrani dušu
Velnes na srpski način
Suvo voće: izvor snage i dobrog raspoloženja
Posle svetkovina - Spas u pravi čas
Pokaži mi nokte i znaću kako si
Štetno zračenje svuda oko nas
Zavist - ljudski je da ponekad "pozeleniš"
|