|
|
Zbogom operacijama!
|
Piše: J. Matijević
Hladno vreme s promenljivom temperaturom najbolji je "prijatelj" virusa i opasan neprijatelj grla i krajnika. Iako krajnici imaju važnu ulogu u odbrani organizma od infekcija, a hronična upala grla može negativno da se odrazi na opšte zdravlje (pri čemu su deca posebno ugrožena), u većini slučajeva operacija nije neophodna. Na sreću, u biljnim apotekama postoje dobri čajevi koji pomažu u lečenju ovih upala. Najčešće se koriste kamilica, žalfija, beli i crni slez, nana i hajdučica. Protiv upala grla i krajnika u narodnoj medicini odavno su potvrđene i još neke, pomalo zaboravljene trave na koje vas ovom prilikom podsećamo.
Trandavilje Sve do kraja jeseni prikupljaju se samo lekoviti tamnoljubičasti i crveni cvetovi ove biljke. Čak i suvi sadrže mnogo sluzi, tanine i antocijanske boje. Od davnina se koristi kao lek protiv kašlja i za grgljanje kod upale usta i grla.
RECEPT - 20 g cveta trandavilja - 20 g cveta majske ruže - 20 g crnog sleza - 20 g belog sleza - 20 g podbela Prelijte kašiku mešavinu lekovitih trava sa 200 ml proključale, poklopite, ostavite da odstoji dva sata i procedite. Tokom dana grgljajte nekoliko puta.
Dunja Njena lekovitost poznata je od antičkog doba a u receptima narodne medicine najviše se koristi seme. Međutim, potvrđenu lekovitost imaju i list i plod. Sadrži sluz, pektine, više vrsta šećera, ulja, jabučnu kiselinu, amigdalin, emulzin, protid i tanine. Kao sluzavo sredstvo najviše se upotrebljava za pripremanje emulzija i mikstura protiv kašlja, za obloge i protiv opekotina. Zbog sadržaja tanina i sluzi travari je cene kao blago sredstvo protiv proliva (dijareje), a list tradicionalno koriste kod upale grla i krajnika.
RECEPT - 20 g lista dunje - 20 g lista jabuke - 20 g crnog sleza - 20 g podbela - 20 g žalfije Kašiku mešavine poparite sa 200 ml ključale vode i odmah poklopite. Posle dva sata procedite i grgljajte nekoliko puta tokom dana.
Trava od srdobolje Po imenu se vidi da se ova biljka odnosno njen rizom (koren) u narodnoj medicini najviše koristi protiv dizenterije (srdobolje), mada je njena lekovitost potvrđena i protiv proliva, krvi u mokraći, za zaustavljanje krvarenja iz nosa i ispiranje rana. Efikasna je protiv upale ždrela, usne duplje, grla i krajnika i dobar je adstrigens (deluje na površinsko skupljanje tkiva). Oporavlja i jača organizam. U svežem rizomu ima dosta flobatanina, kinove i malo elagne kiseline, tormentola, smole, gume i skroba.
RECEPT - 30 g korena trave od srdobolje (Potentilla tormentilla) - 30 g korena srčenjaka (Polygonum bistorta) - 10 g žalfije - 10 g nane - 10 g majčine dušice - 10 g kamilice Od ove mešavine uzmite jednu kašiku i prelijte sa 200 ml ključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji dva sata. Procedite i grgljajte više puta dnevno.
Kupina Lekovite osobine imaju i plod i list kupine. U osušenom listu ima tanina, flavona, organskih kiselina, vitamina C i minerala. U narodnoj medicini koristi se kod želudačanih problema, za povećanje imuniteta, poboljšanje probave i izlučivanje vode iz organizma, kod prehlade i upale grla, za jačanje desni i protiv proliva. Pomešano sa listom maline, jagode i ogrozda koristi se kao zamena za kineski čaj.
RECEPT - 25 g lista kupine - 25 g lista jagode - 25 g lista ribizle - 25 g lista maline U 200 ml vode dodajte kašiku ove mešavine i kuvajte pet minuta. Skinite s vatre, poklopite i ostavite da se malo prohladi. Još topao čaj procedite i za grgljajte nekoliko puta dnevno. NAPOMENA: Preostalu količinu umlačite pre svake upotrebe.
Majska ruža Osušeni krunični listići ove vrste ruže, ubrani pre nego što se cvetovi potpuno razviju, bogati su galnim taninom, i galnom kiselinom, kvarcitrinom, voskom, šećerom i raznim solima, a sadrže i pomalo etarskog ulja. Dobar je antiseptik (sprečava razmnožavanje mikroorganizama) i prijatan adstrigens (koristi se za lečenje zapaljenja kože i sluzokože). Najviše se koristi za pripremanje ružinog meda kao i sirupa i vode za grgljanje. Naše domaćice često spremaju i slatko od ovih ruža, koje je tradicionalna poslastica i narodni lek protiv ispucalih usana i raznih oboljenja usta i grla.
RECEPT - 40 g pupoljaka majske ruže - 40 g cveta trandavilja - 10 g kamilice - 10 g matičnjaka Kašiku mešavine poparite sa 200 ml ključale vode, odmah poklopite i ostavite da odstoji nekoliko sati. Čaj procedite i grgljajte više puta dnevno.
Dobričica Za lek se upotrebljava lišće koje sadrži tanine, etarsko ulje, gorke materije, marubin, kalijum, kalcijum, soli, sirćetnu i vinsku kiselinu, smolu, vosak, holin i šećer. Najviše se koristi za lečenje disajnih puteva i tegoba prouzrokovanih astmom. Čajevi i drugi preparati od dobričice potpomažu metabolizam, podstiču izlučivanje mokraće i olakšavaju želudačne i crevne probleme prouzrokovane pomankanjem sone kiseline. Deluje umirujuće kod nekih nervnih tegoba. Koristi se i kao sredstvo za jačanje organizma, naročito kod nedostatka vitamina C. Smiruje bolove kod gihta i reume, deluje kod otrovanja olovom i kod upaljenog grla.
RECEPT - 30 g dobričice - kašika meda - 125 ml jabukovog sirćeta - 125 ml vode Pomešajte vodu i sirće, dodajte dobričicu i med i kuvajte na tihoj vatri 10-15 minuta, sklonite sa šporeta i poklopite. Prohlađeno procedite i grgljajte barem 5 puta dnevno.
|
|
|
|
Pčelinji miks vraća snagu Luk leči sedam bolesti
Cink smiruje nemirne noge
Lečenje gljivama Važne su nijanse
Srčana oboljenja i stres Srcu prija opuštena atmosfera
Probiotici Bakterije na stolu, zdravlje u telu
Makrobiotika Zdravi obroci u bojama jeseni
Sinuzitis Glina "topi" sinuse
Fobije Plaše i ljudi i prostranstva
Tajne produžene mladosti
Katarakta Kakva sreća kad se jasno vidi
|