|
|
Zaštita iz prirode
|
Piše: J. Matijević
TRAVA IVA U nekim krajevima Teucrium montanum je najčešće upotrebljavana biljka u čiju lekovitost vlada neograničeno poverenje. To najbolje ilustruje izreka: "Trava iva što od mrtva pravi živa". Ima vrlo gorak, opor i aromatičan ukus, jer obiluje gorkim materijama, taninima i etarskim uljima. Njome se leče mnogoe bolesti, a najviše oboljenja organa za varenje i disanje. Oporavlja i jača organizam, pospešuje rad želuca i lučenje žuči.
RECEPT -200 g trave ive -litar crvenog vina U staklenu flašu vina dodajte osušenu travu, zatvorite i ostavite da odstoji 8 dana. Uzimajte kašiku vina ujutro natašte (pola sata pre doručka) i jednu pre spavanja.
ZDRAVAC (ŽDRALICA, PRIBOJ) Dugovečna, mirisna planinska biljka koja imenom simbolizuje zdravlje. Sadrži etarska ulja, tanine (najviše ih ima u rizomu), holin i flavonske heterozide. Deluje na površinsko skupljanje tkiva pa se koristi za lečenje zapaljenja kože i sluzokože, naročito protiv upala sluzokože organa za varenje. Oporavlja i jača organizam.
RECEPT - 10 g zdravca Osušenu biljku prelijte sa 200 ml ključale vode i, poklopljeno, ostavite da odstoji pola sata. Procedite i pijte jednu šolju natašte, a drugu tokom dana.
OSKORUŠA U zrelim plodovima ima organskih kiselina (limunske, jabučne i vinske), pektina, tanina, gume, vitamina C, šećera sorboze i karotenoida. U narodnoj medicini upotrebljava se kao sredstvo za osvežavanje i jačanje organizma, protiv zatvora i za jače izlučivanje mokraće.
RECEPT - litar svežeg soka oskoruše - 1,5 kg meda Sok i med dobro promešajte i držite u staklenoj posudi. Pijte 10 dana po 100 ml pre doručka, ručka i večere.
DETELINA (LUCERKA) Poznata pod latinskim imenom Medicago sativa, ova biljka ima izuzetnu hranljivu, energetsku i biološku vrednost. Stručnjaci kažu da je pravi "arsenal" važnih lekovitih sastojaka. Obiluje belančevinama, hlorofilom, ksantofilom, provitaminima A i D, vitaminima B, C i K, kalcijumom, gvožđem, aminokiselinama kao i limunskom, jabučnom i malonskom kiselinom. Snižava nivo šećera, holesterola i masti u krvi, opušta glatke mišiće i ima lagano protivomikrobno dejstvo. Doprinosi zarastanju čireva i otvorenih rana, jača organizam, povećava elastičnost arterija i sprečava razvoj ateroskleroze. Upotrebljava se kod hroničnih i akutnih cistitisa, prostatitisa, artritisa i reumatizma.
RECEPT - 10 kašika iseckanog lista lucerke - 1,5 kg šećera Detelinu prelijte litrom proključale vode i ostavite poklopljeno dva sata. Procedite i dodajte šećer. Kuvajte jedan sat na tihoj vatri, sklonite sa šporeta i ostavite poklopljno dva časa. Masu nalijte u tegle i uzimajte 10 dana po 50 ml posle doručka, ručka i večere.
EHINACEA Među američkim Indijancima ona je osnova narodne medicine, poput lincure u našem narodu. Sadrži fenolkarbonske i depsidne kiseline, kafenu, hlorogensku i dikafeoilhinu kiselinu, estre šećera i kafene kiseline (ehinakozidi), amide, izobutilamide, polienske kiseline... Najviše se koristi za jačanje imuniteta, za "odbranu" od infekcije mikroorganizmima (virusi, bakterije) i kao prevencija protiv herpesa. Ehinacea ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Ubrzava zarastanje rana a primenjuje se lokalno, kod povreda, ujeda i uboda.
NAPOMENA: Najbolji učinak kod jačanja imuniteta postiže se kada preparati ove biljke počnu da se uzimaju čim se primete prvi simptomi gripa ili prehlade, pre nego što se bolest razvije. Trebalo bi da se uzima 8 nedelja, a onda da se pauzira mesec dana.
RECEPT - kašičica biljke Čaj prelijte sa 200 ml vrele vode, poklopite i ostavite da odstoji 5-10 minuta. Procedite i pijte sveže pripremljen.
HAJDUČICA (SPORIŠ) Sadrži vitamin K, etarsko ulje, flobatanin, malo cijanogenetskog glikozida i akonitnu kiselinu. Obiluje i ahileinom, gorkom materijom koja ima hemostatična svojstva (koagulira krv), što objašnjava njenu vekovnu primenu u lečenju rana. U narodnoj medicini koristi se za jačanje organizma, protiv bronhijalne astme, kamena u bubregu, hroničnog katara želuca, hroničnog zatvora, belog pranja kao i kod gasova, nadimanja i teškog varenja.
RECEPT - kašika lista i cveta hajdučice - kašika lista i cveta podubice - kašika ruzmarina - meda po želji Mešavinu prelijte sa 700 ml proključale vode i ostavite poklopljeno 2 časa. Procedite i zasladite medom. Pijte 10 dana po 200 ml posle doručka, ručka i večere. |
|
|
|
Na čaju - Biljana Topić Spremna za velike uspehe
Homeopatija - Problemi u trudnoći Da mučnina prođe.
Alternativa - dr Ljubinka Stojković Čudotvorno lekovito bilje i recepti..
Fitoterapija - Biljna vlakna Za dobro zdravlje i vitak stas..
Rekreacija Lagano do dobre forme.
Feng šui Pojačajte energiju zemlje
Školska užina Najbolje sendviče prave mame i tate
Ishrana Dijeta sa grožđem.
Kulinarstvo - Riblji specijaliteti Riba pliva tri puta....
Test Da li ste borbeni?..
Preosetljivost na hranu I alergije goje.
Vaskularni sistem/Nizak pritisak Male tegobe, velika neprijatnost.
Intimna higijena Sapun i voda čuvaju zdravlje.
Rehabilitacija kuka Dođeš na štakama, odeš kao nov!.
Porodica Deca i razvod roditelja..
Tumačenje snova Seks u snovima.....
Maja Nikolić Volja oblikuje telo
Biljna apoteka Trava iva, detelina, ehinacea, šipurak, mlečika, oskoruša, ...
Lepota Kako ukloniti ožiljke
Fitoterapija Čudotvorne biljke sa Rtnja
Konzerviranje Zlatna pravila pripremanja zimnice
Alternativa Masaža pokreće vitalnu energiju
|