Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 135
aktuelno izdanje
Anticelulit dijeta:
Oslobodite se pomorandžine kore!

Piše. A.Radulović
Kako temepratura raste, povećava se i ženska panika - čak i one sa najboljom linijom, brinu zbog celulita. Da bi se rešio ovaj estetski, ali i zdravstveni problem, potrebno je strpljenje, upornost i napad svim sredstvima - u praksi se pokazalo da je uz masaže, vežbe istezanja ili plivanje, pravilno disanje, šetnju i anticelulit tretmane, za rešavanje problema „pomorandžine kore”, najbolji saveznik pravilna ishrana.
Nutricionisti naglašavaju da anticelulit dijetom ne treba da smanjujete ukupan broj unetih kalorija, već da promenite izbor namirnica. Uravnotežena ishrana, sa mnogo lako svarljivih namirnica, voća i povrća pročistiće organizam. Eliminisanje nakupljenih štetnih materija zavisi i od načina pripreme hrane. Povrće i voće treba jesti sirovo ili kuvano na pari (bez masnoća), a meso peći na roštilju sa malo maslinovog ulja.
Tokom dijete trebalo bi da se poveća unos vode (najmanje 1,5 l dnevno) da bi se što bolje eliminisali otrovi iz organizma. Svi koji se odluče da sprovode anticelulit dijetu trebalo bi da se obrate dijetologu koji će da je prati i kontroliše sa medicinskog aspekta.
Za uspešno sprovođenje anticelulit dijete ne važe “čarobni” recepti – celulit nije nastao za nedelju ili dve, pa ne može ni da nestane za tako kratko vreme. Ipak, disciplinovano uvođenje novih navika u ishrani može i te kako da vam pomogne da izgladite pomorandžinu koru.

Predlog jelovnika

Ponedeljak

Doručak: šoljica kafe(ili zamene za kafu), mešavina ječmenih, pšeničnih, raženih pahuljica, jogurt sa malo masti
Užina: čaša sveže isceđenog soka od pomorandže
Ručak: testenine sa grilovanim povrćem, salata od paradajza i rukole
Užina: salata od šumskog voća poprskana limunom
Večera: pileća prsa na žaru, porcija salate od krastavaca i paradajza

Utorak
Doručak: šoljica kafe, nekoliko integralnih krekera, med (najbolje u limunadi)
Užina: frape od kajsija i jagoda ili grejpa
Ručak: rižoto sa belim pilećim mesom, spanać s limunom
Užina: banana
Večera: mlad kravlji sir, salata od zelenog kuvanog povrća začinjenog maslinovim uljem, ananas ili grejp

Sreda
Doručak: šoljica kafe sa nemasnim mlekom, integralni keks
Užina: frape od sezonskog voća sa kašičicom meda
Ručak: hladna supa od povrća, integralni hleb
Užina: breskve
Večera: kuvana bela riba, blitva začinjena maslinovim uljem i limunom, integralni hleb

Četvrtak
Doručak: sok od šargarepe, crna kifla sa semenkama
Užina: semenke suncokreta
Ručak: karfiol, pileće meso, salata, crni hleb
Užina: voće ili voćni sok
Večera: jogurt, sir, hleb, salata

Petak
Doručak: mleko, maslac, džem, crni hleb
Užina: voće – sezonsko najbolje
Ručak: grašak, hleb, salata
Užina: sok od voća ili povrća
Večera: kuvano povrće, riba(najbolje plava), salata od paradajza i krastavca, crni hleb

Subota
Doručak: sok od voća ili povrća, tost, posni sir
Užina: voćna salata
Ručak: šnicle od soje, blitva sa krompirom, kupus salata
Užina: sezonsko voće
Večera: pica sa povrćem

Nedelja
Doručak: mleko, pahuljice
Užina: sladoled(najbolje domaći)
Ručak: dinstan kupus sa mesom, integralni hleb, salata od cvekle
Užina: bela kafa
Večera: kuvano povrće, meso, salata, hleb

Svakodnevno jedite i pijte

- Povrće (sirovo ili kuvano)
- Sirovo voće ili svež voćni sok
- Salate (začinjene čistim prirodnim biljnim uljem i vinskim sirćetom ili limunovim sokom)
- Sveži sokovi od povrća
- Jaja (kuvana ili pržena na biljnim uljima)
- Jogurt (bez ikakvog voća ili sa dodatkom svežeg voća ili pahuljica)
- Obrano mleko
- Kuvano ili pečeno meso, riba i živinsko meso
- voda(najmanje 8 čaša)
- Sušeni pivski kvasac pomešan sa voćnim sokom (piti ga 15 minuta posle jela)



"No, no" lista
- Kobasice
- Slanina
- Salame
- Grickalice
- Usoljeno meso
- Slani sirevi
- Pržena hrana
- Gazirana pića
- Pavlaka
- Viršle
- Konzervirana jela
- Jako začinjena jela
- Mnogo kafe

Saveti
- Nikad ne jedite brzo, pažljivo i dugo žvaćite hranu
- Ne pržite, već dinstajte i kuvajte, isprobajte nove recepte
- Jedite uvek u isto vreme, tako želudac najbolje funkcioniše
- Uživajte u hrani, čak i kada postoje ograničenja


Broj 135
Med uništava i gljivice

Krastavac čisti spolja i iznutra

Probiotici - nevidljivi čuvari imuniteta

Makrobiotika - doručak za energičan početak

Kulinarstvo - sve od tikvica

Tai či čuan, gimnastika dugovečnosti

Zaštitite kožu od dehidratacije

Ravni tabani, vežbe i obuća

Smeh i pokret mrve kamenčiće u bubregu

Sunce je hiroviti prijatelj

Duševno zdravlje - ljubav vraća u život