|
|
Lovor melem za infekcije
|
|
Lovorov list
|
Piše:N.B.Z. Lovorov list (Laurus nobilis) potiče iz Male Azije, odakle se raširio po Mediteranu. Legenda kaže da su u proročištu u Delfima žvakali lovorov list ili ga palili i udisali mirisni dim da bolje "vide" budućnost. Grčka reč za lovorov list je dafni (po mitu o nimfi Dafne koju je Gea pretvorila u drvo lovora da joj pomogne da pobegne od Apolona). U doba starog Rima se verovalo da lovor štiti od kuge, ali i munja i grormova (rimski imperator Tiberije nosio je lovorov venac za vreme oluje) a carevi, heroji i pesnici su kao znak počasti nosili venac od lovorov lista. U Engleskoj su verovali da lovor štiti od zlih sila, pa su deci davali ime Lorens (izvedeno od rimskog naziva za lovor), a u drugim zemljama Lars, Lorenco i Loran. Najpoznatije vrste lovorovog lista su mediteranski i kalifornijski (ima jači ukus).
SASTAV I DEJSTVO * Iz lovorovog lista u hranu ulaze brojni vitamini i minerali. Dobar je izvor vitamina A i C, kao i gvožđa i mangana, a u manjoj količini ima i kalcijuma, kalijuma, magnezijuma. * U srednjem veku se verovalo da lovorov list izaziva abortus ali i da ima magične osobine. Nekad se koristio i da se oteraju moljci jer laurinske kiseline imaju insekticidne osobine. * Koristi se da snizi šećer u krvi, protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija, čira na želucu, reume, amenoreje i kolika. * Lovor je poznato sredstvo koje steže, deluje protiv nadimanja, olakšava varenje, ima diuretičke osobine i koristi se da izazove povraćanja. * Ulje lovora se upotrebljava u tretmanu modrica i uganuća. * Koristi se protiv glavobolje jer sadrži partenolide, sastojke koji blagotvorno deluju na migrenu. * Sadrži eugenol, supstancu koja deluje protivupalno i antioksidantno. * Oblog od tkanina potopljene u vodu u kojoj je provrio lovorov list pomaže kod prehlada, gripa, kašlja i bronihitisa. * Masiranje esencijalnim uljem lovora pomaže kod uganuća, otoka, bolova u leđima, artritičnih i reumatskih bolova. * Lovorov list posebno pomaže u varenju proteina. * Ispiranje kose vodom u kojoj je stajao lovorov list pomaže protiv peruti.
SAVETI PLUS * Suvi listovi lovora trebalo bi da budu celi i maslinastozelene boje. Ako su braon znači da su izgubili ukus. * U dobro zatvorenoj tegli, na tamnom mestu, lovorove listove možete da čuvate duže od dve godine. * Lovorov list se u kulinarstvu širom sveta najčešće upotrebljava za čorbe, sosove, paprikaše, ribu, meso, živinsko meso, kao i u zimnici. * Sveži listovi imaju blag ukus, a nekoliko nedelja posle branja i sušenja razvijaju aromu. U kuvanim jelima ukus i miris dolaze do punog izražaja. * Lovorov list može da se koristi ceo ili da se isitni. Isitnjeni listovi imaju jači miris od celih. * Lovorovi listovi se obično izvade iz jela pre serviranja. * 1/4 kašičice mlevenog lovorovog lista = 1 ceo lovorov list.
RECEPTI Kuvana pastrmka - 4 pastrmke - 1 veza zeleni za supu - 1 dl suvog belog vina - limunov sok - 100 g maslaca - 2 lovorova lista - biber u zrnu - 1 čen belog luka - so * Očistite pastrmke i isperite ih pod mlazom vode. Zagrejte vodu, dodajte vino, zelen za supu i začine. Kad se zelen skuva, procedite supu, sipajte u tiganj i kad provri poslažite pastrmke poprskane limunovim sokom. Kuvajte ih 5 minuta. Potom ih pažljivo izvadite, posolite, stavite na tanjir i prelijte istopljenim maslacem. Uz ovako pripremljene pastrmke poslužite bareni krompir posut peršunovim lišćem i zelenu salatu. |
|
|
|
Beli slez vraća dobar glas
Kandidu izlečite hranom
Pritisak obara beli luk i glog
Disanje za bolje zdravlje
Moćne trave sa Suve planine
Zašto su jednolične dijete mač za dve oštrice?
Kako da intuitivno izaberete jelovnik?
|