|
|
"Grisina" uz grisine
|
Piše:B.Z. Ako želite da smršate, prvo što bi trebalo da uradite je da nađete način da napravite "kalorijski deficit”, odnosno da ukupan broj dnevnih kalorija umanjite za oko 500. Stručnjaci preporučuju da je najbezbolnije da smanjite obroke za 250 kalorija i da još 250 potrošite na dodatne fizičke aktivnosti. Imajte, takođe, na umu za je i za ovu dijetu važna raznovrsnost hrane, pa jedite voće, povrće, meso, mleko i mlečne proizvode. Bitno je da znate i uobičajenu raspodelu proteina, ugljenih hidrata (skroba i šećera) i masti u namirnicama. Proteini se, na primer, nalaze u različitim vrstama mesa i mesnim prerađevinama, belancu, mleku i mlečnim proizvodima (posebno u jogurtu). Skroba ima u mahunarkama (boranija , grašak), krompiru, kukuruzu, pirinču i u pasulju, ugljenih hidrata u hlebu, šećeru i slatkišima. Masti (biljne i životinjske), nalaze se u masnoj ribi, ulju, sirevima i margarinima, dok su "rezervoari" vitamina i minerala u voću i povrću, ali i u ribi i mesu. Vlakana, koja su izuzetno važna za uspešnu dijetu, ima u različitom povrću (kupusu, kelju, tikvicama, crnom luku) i žitaricama. Pod uslovom da poštujete ova pravila, a želite da smršate 3 kg za 7 dana, može da vam pomogne dijeta u kojoj su zajednički imenitelj grickalice popularno nazvane "grisini". Po njima je i dobila ime.
SEDMODNEVNI JELOVNIK
U ovoj dijeti doručak i užina su svakog dana isti: - kafa ili čaj sa mlekom - 30 g grisina
1. Dan
Ručak: - 150 g mesa sa roštilja - 100 g zelene salate začinjene sokom od limuna - 150 g jabuka
Večera: - 150 g ribe sa roštilja - 100 g zelene salate začinjene maslinovim uljem i sokom od limuna - 150 g pomorandži
2. Dan
Ručak: - 2 tvrdo kuvana jaja - 150 g kajsija ili 1 manja banana
Večera: - 150 g niskomasnog sira ili kiselog mleka - 2 paradajza ili 1 veći krastavac - 30 g grisina - jabuka
3. Dan
Ručak: - 150 g mesa sa roštilja - 200 g obarenog spanaća - šaka kuvanog kukuruza - 30 g grisina - jabuka
Večera: - šolja mleka (1,6% mlečne masti) - 60 g grisina
4. Dan
Ručak: - 200 g ribe sa roštilja - 100 g zelene salate začinjene maslinovim uljem i limunovim sokom
Večera: - 200 g dinstanog mesa - 100 g zelene salate začinjene maslinovim uljem i limunovim sokom
5. Dan
Ručak: - 200 g pastrmke ispržene na kašiči putera - 60 g grisina - 250 g krušaka
Večera: - 120 g oceđene tunjevine iz konzerve - 30 g grisina
6. Dan
Ručak: - 200 g dinstane piletine - 150 g zelene salate začinjene maslinovim uljem i sokom od limuna - 30 g grisina - 250 g pomorandži
Večera: - 150 g sira - 2 paradajza - 60 g grisina - 250 g sezonskog voća
7. Dan
Ručak: - šolja kuvane testenine - 250 g sezonskog voća
Večera: - pola pileta na žaru - 1 kuvani ili pečeni krompir sa kašikom margarina - 1 jabuka |
|
|
|
U ovom broju
Melemi od kore drveta
Lekovi iz kuhinje
Homeopatski lekovi Stop za komplikacije
Malokrvnost Med vraća boju u obraze
Vrtoglavice Ringišpil iz lavirinta
|