Da li ste zainteresovani za pretplatu na kompletno izdanje "Bilja i zdravlja" u elektronskom obliku?
Da, svakako
Zavisi od uslova pretplate
Ne
Broj 120
aktuelno izdanje
"Grisina" uz grisine

Piše:B.Z.
Ako želite da smršate, prvo što bi trebalo da uradite je da nađete način da napravite "kalorijski deficit”, odnosno da ukupan broj dnevnih kalorija umanjite za oko 500. Stručnjaci preporučuju da je najbezbolnije da smanjite obroke za 250 kalorija i da još 250 potrošite na dodatne fizičke aktivnosti.
Imajte, takođe, na umu za je i za ovu dijetu važna raznovrsnost hrane, pa jedite voće, povrće, meso, mleko i mlečne proizvode. Bitno je da znate i uobičajenu raspodelu proteina, ugljenih hidrata (skroba i šećera) i masti u namirnicama. Proteini se, na primer, nalaze u različitim vrstama mesa i mesnim prerađevinama, belancu, mleku i mlečnim proizvodima (posebno u jogurtu). Skroba ima u mahunarkama (boranija , grašak), krompiru, kukuruzu, pirinču i u pasulju, ugljenih hidrata u hlebu, šećeru i slatkišima. Masti (biljne i životinjske), nalaze se u masnoj ribi, ulju, sirevima i margarinima, dok su "rezervoari" vitamina i minerala u voću i povrću, ali i u ribi i mesu. Vlakana, koja su izuzetno važna za uspešnu dijetu, ima u različitom povrću (kupusu, kelju, tikvicama, crnom luku) i žitaricama.
Pod uslovom da poštujete ova pravila, a želite da smršate 3 kg za 7 dana, može da vam pomogne dijeta u kojoj su zajednički imenitelj grickalice popularno nazvane "grisini". Po njima je i dobila ime.

SEDMODNEVNI JELOVNIK

U ovoj dijeti doručak i užina su svakog dana isti:
- kafa ili čaj sa mlekom
- 30 g grisina

1. Dan

Ručak:
- 150 g mesa sa roštilja
- 100 g zelene salate začinjene sokom od limuna
- 150 g jabuka

Večera:
- 150 g ribe sa roštilja
- 100 g zelene salate začinjene maslinovim uljem i sokom od limuna
- 150 g pomorandži

2. Dan

Ručak:
- 2 tvrdo kuvana jaja
- 150 g kajsija ili 1 manja banana

Večera:
- 150 g niskomasnog sira ili kiselog mleka
- 2 paradajza ili 1 veći krastavac
- 30 g grisina
- jabuka

3. Dan

Ručak:
- 150 g mesa sa roštilja
- 200 g obarenog spanaća
- šaka kuvanog kukuruza
- 30 g grisina
- jabuka

Večera:
- šolja mleka (1,6% mlečne masti)
- 60 g grisina

4. Dan

Ručak:
- 200 g ribe sa roštilja
- 100 g zelene salate začinjene maslinovim uljem i limunovim sokom

Večera:
- 200 g dinstanog mesa
- 100 g zelene salate začinjene maslinovim uljem i limunovim sokom


5. Dan

Ručak:
- 200 g pastrmke ispržene na kašiči putera
- 60 g grisina
- 250 g krušaka

Večera:
- 120 g oceđene tunjevine iz konzerve
- 30 g grisina

6. Dan

Ručak:
- 200 g dinstane piletine
- 150 g zelene salate začinjene maslinovim uljem i sokom od limuna
- 30 g grisina
- 250 g pomorandži

Večera:
- 150 g sira
- 2 paradajza
- 60 g grisina
- 250 g sezonskog voća

7. Dan

Ručak:
- šolja kuvane testenine
- 250 g sezonskog voća

Večera:
- pola pileta na žaru
- 1 kuvani ili pečeni krompir sa kašikom margarina
- 1 jabuka

Broj 120
U ovom broju

Melemi od kore drveta

Lekovi iz kuhinje

Homeopatski lekovi
Stop za komplikacije

Malokrvnost
Med vraća boju u obraze

Vrtoglavice
Ringišpil iz lavirinta