|
|
Nije za poneti
|
|
Davor Arsić
|
Piše:Biljana Soldatović Učenik je ušao u sobu učitelja. Čekale su ga bele šoljice od tankog porculana u kojima se, kada se sipa čaj, vide sve njegove nijanse. Učitelj je sipao čaj, zatim su razgovarali, pa je sipao čaj drugi, treći, četvrti, peti put... U jednom momentu je učitelj zamolio učenika da obrati pažnju na to da sve vreme piju isti čaj, ali da su svaki put njegova boja i ukus drugačiji. Objasnio je da je čaj kao i naš um - uvek jedan, ali ima bezbroj manifestacija. "Moramo duže da se zadržimo na jednoj stvari da bismo mogli da uvidimo da, iako naizgled jednostavna, ima mnogo nivoa. Mi, obično, samo zagrebemo po površini, ali ako dovoljno vremena i pažnje posvetimo tome, kao što se čaj otkriva u jednoj šoljici za drugom, možemo da razumemo i svoj um", objašnjavao je učitelj.
Ovu priču o čaju, a u stvari životu, priča nam, uz šoljicu kuan jin ulong čaja, Davor Arsić, vlasnik "Kuće čaja" u Beogradu. Kaže da se čaj pije lagano i ne postoji "čaj za poneti". Savrmeni čovek je, međutim, izgubio strpljenje, zaboravio da bi povremeno trebalo da uspori da ne bi, u toj jurnjavi, i život projurio pored njega. Ispijanje čaja pruža priliku za to. - Čaj ne možete da popijete za nekoliko sekundi. Neophodno je vreme da ga spremite, morate da sačekate da se malo prohladi, jer se vreo nikad ne pije... Sve to stvara atmosferu u kojoj čovek može prirodno, bez nekog posebnog napora, da "stane na loptu" i uspori telo i um. A kad to uradi stekne sasvim drugačiju sliku i o sebi i o onom što ga okružuje. Poznato je da različite kulture imaju tradiciju ispijanja čaja, pa nas Davor Arsić vodi na "put oko sveta u šoljici čaja".
- Čaj je pronađen u Kini, u provinciji Junan, pre 5000 godina. Od tada Kinezi sistematski proučavaju različite varijetete biljaka, način uzgajanja, kako da se koristi lišće... U početku se, ianče, kuvalo samo sveže lišće sa raznim začinima, dok nisu otkrili načina koji danas koristimo - da se osušeni listići prelivaju vodom. Možda najdužu tradiciju u Kini ima ispijanje čajeva koji mogu više puta da se preliju. Prave se u malim čajnicima i služe u malim šoljama. Posle Kine, čaj je počeo da se uzgaja u Japanu i to prvo u budističkim zen manastirima. Japanci proizvode samo zelene čajeve i većina njihovih kvalitetnih čajeva može da se popije samo u toj zemlji jer se ne izvoze. Oni su razvili poznatu čajnu ceremoniju koja prati tradiciju Zena i više je estetskog i ritualnog karaktera, za razliku od kineske tradicije u kojoj je ceremonija podređena uživanju u čaju.
Po rečima našeg sagovornika u Indiji su najpoznatiji dardjeling čajevi, koji su dobili ime po gradu na Himalajima sa atmosferom bez trunke zagađenja, tako da ih s razlogom zovu šampanjcem od čaja. Ovi čajevi imaju razne ukuse i aromu i u njih se ništa ne dodaje. S druge strane, asam čajevi su jaki, gusti, sa ukusom začina, koji se uglavnom piju sa mlekom. - Cejlon i Tajvan su, takođe, tradicionalni proizvođači čaja. Pre nego što je Cejlon postao poznat po proizvodnji čaja, bio je na glasu po proizvodnji kvalitetne kafe. Ali, onda je, na nesreću za kafu, a na sreću po čaj, kafu uništila gljivica tako da je Cejlon 968. godine prešao na gajenje čaja. A, kada je reč o Evropi čaj je prvo stigao u Holandiju, a potom i u druge zemlje.
Pitamo našeg sagovornika i da li postoji srpska tradicija ispijanja čaja? - Ne, ali je neka vrsta tradicije postojala u delovima bivše Jugoslavije. U Makedoniji, na primer, gde se pije jedna vrsta jakog crnog čaja. Ljudi u Srbiji najčešće poistovećuju čaj sa lekovitim biljem, pa napitke od nane, kamilice i drugog bilja pogrešno zovu čaj. Pritom obično povezuju čaj i bolest. Pored toga što je odličan poznavalac čajeva, Davor Arsić je, privučen kineskom tradicijom i kulturom, završio u Atini školu kineske medicine (mada ta znanja koristi samo da pomogne sebi i svojoj porodici) i bavi se tai đi ćuanom. Reč je o jednom od najstarijih sistema vežbanja tela, uma i duha, a mnogima je prva asocijacija na tai đi slika starih Kineza koji u parku rade vežbe i lagano se kreću. - Tai đi nije namenjen samo starim, već njime mogu da se bave svi. Čak i deca tako da i moja dvogodišnja ćerka Tara vežba tai đi, naravno, prilagođen tom uzrastu. Inače, tradicionalni tai đi, koji radimo u klubu, sastoji se od više različitih vežbi, pokreta, samomasaže, meditacije, odnosno predstavlja celokupan sistem koji balansira telo i um. Poenta je da se ujedine um i telo, odnosno da ljudi razumeju um i telo, da budu svesni svakog momenta, da ne beže od svakodnevice, nego da hrabro gledaju na život i na ono što nosi.
KAFA I ČAJ Nije svejedno Davor Arsić je, pored toga što je izuzetan poznavalac čaja, i predsednik SSCA (Serbian Speciality Coffee Association), koja je članica istoimene evropske organizacije. Razlog da se formira to udruženje kod nas je da se podigne nivo svesti i kod uvoznika i kod ljubitelja kafe. - Iako su kafa i čaj različiti napici, zajedničko im je da njihovim ispijanjem sebi i drugima priuštimo više zadovoljstva. Ali, nije svejedno koji čaj ili kafu pijemo. Jer, kao što, kod čaja, neko više voli zeleni iz kineske provincije Zej Điang od japanaskog zelenog, tako nekome više odgovara kafa iz Kostarike nego ona iz Etiopije ili sa Jamajke...
VRSTE ČAJEVA Od belih do crnih - Od jedne vrste drveta prave se brojne vrste čajeva, u zavisnosti od toga gde biljka raste, kakva je klima, zemljište, kako se obrađuju listići... - objašnjava Arsić. - Inače, postoji nekoliko osnovnih kategorija i bezbroj potkategorija čajeva. Generalna podela je na fermentisane, polufermentisane i nefermentisane, u zavisnosti od stepena oksidacije lista. Po kineskoj klasifikaciji postoje beli, zeleni, žuti, ulong čajevi, crni čajevi i posebna grupa pu er čajeva. Ali, postoji i bezbroj vrsta zelenog čaja. |
|
|
|
* Raž tera valunge * Kantarion za sto boljki * Bundeva gasi upale * Zdravi uz pomoć bora i kestena
Za "Bilje&Zdravlje" govore: Prim. dr Jelisaveta Kunosić i dr Ivana Džamić Georgij Nazarov Saša Bijelić, psiholog Mirko Vidaček, sveštenik Davor Arsić
* * * *
U DODATKU "DIJETE"
* Zeleni čaj za vitak stas * Mirisima isterajte otrove * Da vam usne mame poljupce
Čitajte "Bilje&Zdravlje" i konkurišite za POKLONE: * aparate za merenje krvnog pritiska i medicinske vage koje pokazuju količinu masnoće u telu * biljne i mineralne preparate
|