|
|
Čekala sam, čekala
|
|
Jadranka Stojaković
|
Piše:Jelena Matijević
Oni koji duže pamte sećaju se romantične Sarajke sa akustičnom gitarom koja je krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih pevala "Sve smo mogli mi" i "Što te nema"... A, mlađi, zahvaljujući prvom delu filma "Mi nismo anđeli" u poslednje vreme često pevuše njen veliki hit "Čekala sam, čekala". Reč je, naravno, o Jadranki Stojaković koja je, posle dvadeset godina, "ponovo među svojima". - Sve je počelo pozivom da gostujem na muzičkom festivalu u Podgorici i to sam iskoristila da priredim koncerte u Beogradu, Sarajevu, Puli i Zagrebu - priča Jadranka. - Mislila sam da je vreme učinilo svoje i da me publika zaboravila, ali prijatno sam se iznenadila kada su me u Beogradu predstavili kao zvezdu i kada sam se uverila da mladi znaju moje stare pesme. Da se iz Sarajeva preseli u prestonicu zemlje izlazećeg sunca "krivac" su Zimske olimpijske igre koje su se održale u njenom rodnog gradu. Tada je priredila nekoliko koncerata za goste i njene obrade starih etnobalada impresionirale su jednog Japanca. On je njene snimke poneo u daleku zemlju, ponudio tamošnjem producentu i ...
- Usledio je poziv koji nisam mogla da odbijem i obrela sam se u zemlji potpuno drugačijoj od moje. Dve godine sam učila japanski, a znatno duže tri njihova pisma. Kada sumiram sve svoje "japanske" uspone i padove mogu da kažem da sam mnogo naučila od njih, ali i oni od mene. Sreća je da mi se njihov svakodnevni život dopao i da nisam imala problema da se prilagodim. Ono što sam najbrže i najlakše prihvatila je njihova ishrana u kojoj preovladavaju riba, školjke i morske alge. Ukusni su i različiti soja sosevi kojima se preliva kuvani pirinač. Osim sušija, koji je zaštitni znak japanske kuhinje, najviše volim "misoširi" čorbu, koja se pravi od vrganja ili drugih vrsta pečuraka, sa dodatkom kombua i soli. Od slatkiša posebno je ukusna japansku pita od jabuka - kaže Jadranka i, uz osmeh, dodaje kako ni ona Japancima nije ostala dužna. - Povremeno ih iznenadim specijalitetima bosanske kuhinje. Na njih su, što je moglo da se očekuje, najveći utisak ostavili ćevapi. Prijatelje uvek iznenadim dok "razvlačim" koru za pitu, što je za njih prava umetnost, a krompirušu su proglasili specijalitetom. U ovoj dalekoistočnoj zemlji Jadranka je stekla mnogo poznanika i nekoliko izuzetnih prijatelja koji su je podržavali u teškim trenucima.
- Kada sam 1988. godine potpisala prvi ugovor na četiri godine, nisam ni slutila da će se Jugoslavija pretvoriti u ratno porište. Odjednom, ostala sam i bez zemlje i bez pasoša, pa sam do 1998. godine, kada je Japan priznao Bosnu i Hercegovinu, praktično bila "ni na nebu ni na zemlji". Srećom moja "dobra vila" me ni tada nije napustila. Posle početnih uspeha na japanskom muzičkom tržištu i gostovanja na televizijama usledili su i drugi poslovi. Pisala sam muziku za reklame, kompozicije za TV drame, a otpevala sam i nekoliko muzičkih tema za jedan japanski istorijski dokumentarni program. Eksperimentisala sam sa muzikom i kombinovala zvuke njihovih starih instrumenata sa modernom elektronikom. Tokom boravka u Japanu Jadranka je sretala i naše ljude. - Jedan Beograđanin, menadžer u singapurskom Kulturnom centru, angažovao me je da pevam na otvaranju, ali, od svih sa prostora bivše Jugoslavije, najčešće sam se viđala sa Ivicom Osimom. On je u Japan došao 2003. godine, radio je kao trener fudbalskog kluba "Džef junajted" iz japanske prve lige, dve godine kasnije osvojio kup i postao veoma popularan. Kada se u aprilu 2006. godine pojavio na mom koncertu publika je bila oduševljena. Japanci su mu verovali, cenili ga i poštovali, pa je na taj način doprineo i mojoj popularnosti.
Kroz smeh Jadranka kaže da se polako sprema za "radnu penziju" ali to ne znači da će da prestane da se bavi muzikom i slikarstvom, koje smatra drugom profesijom. - Pomagaću mladima da nauče nešto više o muzičkoj produkciji, ali ću i ozbiljnije nego do sada da se posvetim slikarstvu. Inače, slikam po malo apstraktno, kao da predmete gledam kroz vodu. Mnogi mi kažu u mom potezu kičicom ima mnogo poetike, kao uostalom i u mojim pesmama, tako da može da se kaže da je reč o "muzičkim slikama".
DECA Neostvarena želja - Žao mi je što nisam zasnovala porodicu i što nemam decu - kaže Jadranka. - Razlog je, između ostalog, bio i taj što je mali broj muškaraca mogao da "trpi" sve što sam radila - od pevanja, slikanja, produciranja... Moj privatni život se "izjalovio", ali šta da radim?
BEOGRAD Lep kao i uvek - Beograd se za dve decenije mnogo promenio, ali je lep kao i uvek. Čim smo sa aerodroma došli u uži centar tražila sam da odemo u Knez Mihajlovu, jer mi je ta ulica prva asocijacija na ovaj grad. Ali, za Beograd me vezuju i prijateljstva sa članovima grupe "S vremena na vreme", Kornelijem Kovačem, Oliverom Mandićem, Vladom i Bajkom.... S druge strane, kad pomislim na Srbiju, prvo mi je na pameti Đorđe Balašević.
RECEPTI Japanska pita od jabuka - 420 g "graham" brašna - 1,5 - 2 dl hladne vode - 1,5 dl ulja kukuruza - 1 kašičica ječmenog slada - malo morske soli Nadev: - 1,5 kg jabuka - 100 g mlevenih badema - 2 kašičice ječmenog slada - 10 g cimeta (dve kesice) - 2 dl vode
Jabuke ogulite, iseckajte na sitne kockice, prelijte vodom i dinstajte na tihoj vatri dok ne omekšaju. Sklonite sa ringle, dodajte bademe i slad, dobro promešajte i ostavite da se hladi. U ohlađenu smesu umešajte cimet. Od brašna, vode, ulja, slada i soli umesite testo i podelite na dva dela. Polovinu razvucite oklagijom i stavite na uljem podmazan pleh. Pecite ga 15 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C. Izvadite polupečeno i po njemu rasporedite nadev, pa prekrijte drugom polovinom razvučenog testa. Vratite u rernu i pecite na istoj temperaturi još 20 minuta. |
|
|
|
Reši gljiva za oko sokolovo
Proso protiv migrene
Heljda obara holesterol
Homeopatski lekovi za prelome i uganuća
Istine i zablude o čaju
Za "Bilje&Zdravlje" govore:
Prim.dr Jelisaveta Kunosić i dr Ivana Džamić o artritisu Kostobolja jača od faraona
Dr Milena Đurić o osteoporozi Tiha epidemija lomi kosti
Psiholog Saša Bijelić o svađi Izbegnite švedski sto uvreda
Jadranka Stojaković o životu u Japanu Razvlačenje kora kao umetnost
U dodatku "Dijete"
Vitki u bojama semafora
Nedostatke pretvorite u prednost
Sve o tečnim kalorijama
Čitajte "Bilje&Zdravlje" i konkurišite za POKLONE: * aparate za merenje krvnog pritiska i šećera u krvi * biljne preparate * besplatne tretmane
|