|
|
Sladoled kao bingo
|
|
Sladoled
|
Piše: B.Z.
Mnogi ne znaju da omiljena letnja poslastica, sladoled,vodi poreklo iz drevne Kine i da su ga pravili od voćnih sokovova i snega. Kasnije su toj smesi dodavali i mleko a prvi Evropljanin koji je na dvoru Kublaj Kana probao mlečni sladoled bio je Marko Polo. Istoričari lome koplja oko toga da li je čuveni putopisac prvi doneo recet za sladoled u Evropu ili su to uradili Arapi dok su vladali Sicilijom i naučili Italijane veštini zamrzavanja namirnica. Ali, bilo kako bilo, sladoled je tek dva veka kasnije postao popularna dvorska poslastica. Zabeleženo je da se služio na svadbi Katarine Mediči i francuskog kralja Anrija II 1533. godine. Inače, reč je o namirnici koja se lako vari ali ima veliku kalorijsku vrednost (100 g - 200 kalorija). Zbog toga se posebno preporučuje sportistima ili onima koji rade teže fizičke poslove. Svi ostali bi trebalo da budu umereni u degustiranju i da sladoled ne jedu između dva obroka, već umesto jednog! Nedavno istraživanje je potvrdilo da sladoled deluje antistresno (posebno od vanile) i da u moždanim centrima stvara zadovoljstvo kao kad se sluša omiljena muzika ili u igrama na sreću dobije manji novčani dobitak. Ako želite da se tako osećate nudimo vam nekoliko recepata za sladoled koje možete lako da pripremite kod kuče.
OD ČOKOLADE - 4 jaja - 6 kašika šećera - 3-4 dl mleka - 100 g čokolade - 1/2 l pavlake - aroma ruma (ili po želji) * Odvojte žumanca od belanaca pa žumanca penasto umutite sa šećerom. Dodajte rastopljenu čokoladu i mleko i dobro izmešajte. Stavite na vatru i mešajte dok se ne zgusne. Skuvani krem skinite sa vatre i mešajte dok se ne ohladi. U masu dodajte čvrst sneg od belanaca, ulupanu slatku pavlaku i aromu i stavite u zamrzivač. SAVET PLUS: Da izbegnete da u sladoledu bude parčića leda i da bude kremast svakog sata ga izvadite iz zamrzivača i izmiksujete.
OD RIBIZLA I BANANE - 100 ribizla - 250 g oguljenih banana - 2 kesece vanilin šećera - 50 g suvog grožđa * U posudu stavite ribizle, isečene banane i vanilin šećer i dok ih miksujete dodajte mleko i suvo grožđe. Kad dobijete homogenu smesu sipajte u posude i stavite u zamrzivač 4-5 sati.
OD DINJE - 350 g dinje - 1 limun - 150 g šećera - 2,5 dl slatke pavlake - 3 kašičice maraskina * Pomešajte smesu od ispasirane dinje i limunov sok, dodajte šećer, slatku pavlaku i liker, dobro promešajate i stavite u zamzivač. SAVET PLUS: Dinju možete da zamenite kajsijom, breskvom, mangom...
SA LAVANDOM - ½ l šlaga iz kesice - 150 g kupina - 150 g borovnica - 2 dl jogurta - ½ kašičice cimeta - 1 kašičica lavande U umućen šlag dodajte kupine i borovnice, jogurt, cimnet i žalfiju, dobro umutite mikserom, poklopite i stavite u zamrzivač )oko 24 časa).
OD RUŽINIH LATICA - 3 šake ružinih latica - ½ l mleka - 150 g šećera - 8 žumanca - cimet * Potopite iseckane ružine latice u mleko i kuvajte 10 minuta, pa procedite. U dobijenu tečnost sipajte šećer i cimet i dobro promešajte. Sačekajte da se ohladi, sipajte žumanca, umutite mikserom i prokuvajte na tihoj vatri (ne sme da zagori), sačekajte da se ohladi, sipajte u čaše i stavite u zamrzivač.
SA ZELENIM ČAJEM (za vegetarijance) - 1 šoljica sojinog mleka - 4 kesice zelenog čaja - 1 šoljica meda - 340 g čvrstog tofua sa malo masnoće - 1 kašika ekstrakta vanile - 2 kivija - 1 šoljica slatke pavlake - čokoladne mrvice za ukras
* U posudi srenje veličine kuvajte mleko i čaj a kad provri, uz mešanje, kuvajte još 5 minuta. Hladite najmanje 20 minuta, ali ne više od 1 sata vremena. U šoljicu istisnite tečnost iz kesica (sa dve kašike), dodajte med, pomešajte sa mlekom, tofuom, ekstraktom vanile i izmiksujte dok smesa ne postane glatka (2-3 minuta). Sipajte u posudu za zamrzavanje, na vrh, po želji, stavite slatku pavlaku I držite u zamrzivaču 5-6 sati. Ukrasite mrvicama čokolade. |
|
|
|
Vaš vodič kroz zdrav život
Žalfija leči odvajkada
Origanom na bakterije
Istine i zablude o jajima
Izlečite se gladovanjem
Sladoled protiv stresa
Graške da ne prokuvamo
Za "Bilje&Zdravlje" govore i: Prim. dr Jelisaveta Kunosić i dr Ivana Džamić Civilizacija daje i uzima
Dr Bratislava Matić Olovo ostavlja trag na potomstvo
Dr Saša Plećević Bolest je luksuz!
Psiholog Saša Bijelić Koračajte otvorenih očiju
U dodatku DIJETE
Natan Pritkin savetuje: Zeleniš umesto insulina
Oslabite brzo i efikasno U ritmu izlazećeg sunca i mladog meseca
Vežbaonica Ruke kao izvajane
|