Bol u želucu, gastritis, katar, mučnina, kiselina, čir najčešće su tegobe zbog kojih ljudi traže pomoć lekara. Oboljenja želuca nastaju uglavnom zbog loše ishrane i stresnog načina života. Umesto lekova koji mogu dodatno da oštete sluzokožu želuca, probajte da sebi pomognete sa pažljivo odabranim narodnim receptima, skupljanim vekovima u Istočnoj Hercegovini.
Grčevi
1. Narendati ren, poprskati vinskim sirćetom i priviti na želudac. Kožu prethodno namazati mašću. Oblog držati 15 minuta, a može i više ako nisu jaka peckanja.
2. Kašiku kičice i hajdučke trave preliti sa 2 dl vrele vode i ostaviti 10 minuta. Pije se dve do tri šolje dnevno.
3. Natašte uzimati pet do osam zrna belog bibera s vodom
4. Umočiti krpu u lozovu rakiju, posuti je mlevenim biberom, pa priviti na želudac.
5. Prosejati čisti pepeo od drveta, pa jednu kašiku staviti u čašu rakije i to popiti u što kraćem roku. Pepeo može da se pomeša i sa vodom.
Slab želudac i varenje
Kada je varenje slabo i praćeno nadimanjem uzima se beli biber u zrnu. Ujutro natašte počinje se jednim zrnom i svaki naredni dan povećava se za još jedno do sedam zrna. Nastaviti sa smanjenjem za po jedno zrno, što znači da se opet dođe na jedno. Zrna piti s vodom, a nakon pola sata piti šolju toplog mleka...
Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju |