|
Thinkstock
|
Mučnina, glavobolja i nadutost praćeni neprijatnim bolom u želucu često su sigurni simptomi gastritisa. Po definiciji, to je upala sluzokože želudca, a izazvana je stresom, velikom količinom alkohola i kafe, lekovima i nezdravom ishranom. neretko, gastritis prati i gorušica, a da ne moraju lekovi biti uvek jedino rešenje, dajemo nekoliko prirodnih recepata protiv ovih tegoba... Sok celer - šargarepa Šargarepa i celer imaju protivupalna svojstva, smanjuju iritaciju želuca i čuvaju zdravlje organa za varenje. Redovna upotreba ovog soka smanjuje rizik od raka želuca. U blender stavite dve šargarepe, nekoliko stabljika celera i šoljicu vode pa izmiksajte.
Čaj jabuka - kamilica Kamilica umiruje, jabuka podstiče rad creva, ublažava želudačnu kiselinu i upalu želuca i doprinosi zdravlju celog probavnog sistema. U vodi prokuvajte nekoliko kriški jabuke i malo kamilice, pa pijte ovaj čaj dva puta na dan.
Pirinčana voda Pirinčana voda obiluje vitaminima i mineralima i dugo je poznati tradicionalni lek za ublažavanje gastritisa. Smanjuje nadutost, ublažava bolove i upalu želudca. U litru vode skuvajte dve pune šake pirinča, pa vodu procedite. Prohlađeno piti svakog jutra pre doručka.
"Smuti" kruška - đumbir Đumbir ima snažna protivupalna i antibakterijska svojstva i prirodni je analgetik. Kruška je bogata vlaknima, vitaminima i mineralima, pa povoljno deluje na probavu.Izmiksajte malo svežeg korena đumbira i jednu krušku pa pijte bar dva puta na dan.
Sok od peršuna Peršun je bogat vitaminima A, B, C, E, K, izvrstan je diuretik i lekovito deluje na celokupnu probavu. Umiruje želudac i smanjuje osećaj žarenja i nadutost. Pomešati 150 g peršuna s litrom vode i izmiksati u blenderu. Piti uveče pre spavanja, dok se ne oseti poboljšanje.
Savet plus: *Zaboravite na začinjenu, prženu i prerađenu hranu *Izbacite alkohol, kafu i citruse *Forsirajte sveže voće i povrće i orašaste plodove *Uvedite više malih obroka (na dva do četiri sata) *Pijte više vode u malim gutljajima (osam časa dnevno) |