Dobro razmislite kad posegnete za sladoledom, pudingom, majonezom ili pivom, jer aditivi koje sadrže mogu da pokrenu razne upale u organizmu, od bolesti creva do - kancera. Iako većina dodataka, koji poboljšavaju određena svojstva namirnica i koriste se za bojenje, konzerviranje, zaslađivanje, jačanje ukusa, važе za bezopasne, mnogo je i onih koji su štetni i povezani sa raznim zdravstvenim rizicima. Jedan od potencijalno opasnih je karagenan sa oznakom E407, a polemike je pokrenuo zbog upala koje uzrokuje u organizmu. Po sastavu, karagenan je polisaharid koji se dobija iz crvene morske alge pod imenom Irish Moss (irska mahovina), a stari spisi beleže da je prvi put upotrebljen pre 400 godina u Kini. Kao stabilizator, zgušnjivač i emulgator može se naći u velikom broju namirnica: mesnim prerađevinama, prelivima, supama, kolačima, pudinzima, čokoladi, žele proizvodima. Ali i u sladoledu, pivu, senfu, sojinom mleku, jogurtu, siru, margarinu, majonezuKoristi se i u kozmetičkoj industriji (sredstva za hidrataciju, gelovi, šamponi).
Dugogodišnja istraživanja Džoane Tobakman, profesorke kliničke medicine na Univerzitetu Ilinois u Čikagu potvrdila su povezanost karagenana sа mnogobrojnim zdravstvenim tegobama, pre svega sa upalama, koje nelečene dovode do oboljenja srca, upalnih bolesti creva, artritisa, arteroskleroze, Alchajmerove i Parkinsonove bolesti, raka...
Kao dokaz ovoj konstataciji, prof. Tobakman navodi da je upravo karagenan korišćen u farmaceutskoj industriji za izazivanje upala u tkivima odnosno kao aktivator upale da bi se testirala antiupalna svojstva pojedinih lekova. Ona tvrdi da karagenan naročito destruktivno deluje na organe za varenje i sumnja se da može da izazove dijabetes, ulcerozni kolitis ili karcinom debelog creva.
Uprkos upozorenjima stručnjaka, ovaj aditiv se i dalje masovno koristi u preradi namirnica, posebno u dečjoj hrani. Potrošači se mogu zaštititi ako detaljno čitaju deklaraciju ili - izbegavaju kupovinu proizvoda koji sadrže karagenan.
Zašto je neprihvatljiv?
Iako su crvene alge, iz koji se dobija karagenan, jestive i veoma zdrave, ovaj aditiv nije zdravstveno prihvatljiv. Jer, savremena prehrambena tehnologija koristi rafiniran, izolovan karagenan koji se pokazao kao izrazito štetan.
D.K. |