|
|
Ni dan bez povrća
Sa svih meridijana - Kina |
Tradicionalna kineska kuhinja a posebno način pripremanja jela po mnogo čemu se podudaraju sa savremenim pogledima na zdravu ishranu. Jer, tokom hiljada godina Kinezi su istraživali svet biljaka, trava, semenki i pečuraka i pronalazili najhranjivije sastojke. Otkrili su, takođe, da nutricionističke vrednosti biljaka mogu lako da se unište nepravilnom pripremom ali i da mnoge vrste namirnica imaju lekovite vrednosti. Najočigledniji je primer đumbira, koji se često koristi kao začin, a poznat je, pre svega, kao lek za želudac. Glavni sastojci kineskog obroka su čaj (bez šećera), pirinač i kuvana testa, obavezna je lagana supa, bareno povrće (bez masnoće sa biljnim prelivima) i bareno ili na žaru pečeno belo živinsko meso ili riba. Obilje povrća, manje količine mesa, najčešće kratka termička obrada, veština kombinovanja namirnica koje čine obrok i velike mogućnosti improvizacije (što omogućava da se nama teško dostupni sastojci zamene onima koji uspevaju na našim prostorima), čine ovu kuhinju sve omiljenijom i u Srbiji.
Čorba sa kukuruzom
- 1 kg piletine - 2,5 cm zelenog đumbira - 1 luk - 4 zrna bibera - 3 korena peršuna - 1 kašičica soli - 470 g zrna kuvanog kukuruza - biber - 2 kocke kokošje supe - 1 kašičica ulja od susama - 4 kašike kukuruznog skroba - 2 belanca - 2 parčeta tanko isčene šunke - vezica mladog luka - 1/2 kašičice izrendanog đumbira - 4 struka mladog luka, dodatno
* Stavite pile ili pileće komade u posudu, dodajte 2 litre vode, zrna bibera, iseckani đumbir, isečeni luk, peršun i so. Zagrejte do ključanja na srednjoj temperaturi i skinite penu. Smanjite temperaturu i poklopljeno lagano krčkajte oko sat i po. Sklonite penu sa vrha, procedite i odvojite 6 šolja supe. U velikoj posudi izmešajte izdvojenu supu, izmrvljeni kukuruz, izmrvljene pileće kocke, izrendani đumbir, iseckani mladi luk, so, biber i ulje od susama, stavite da proključa. Izmešajte kukuruzni skrob sa 4 kašike vode, dodajte u supu, mešajte dok supa ne proključa i zgusne se, smanjite temperaturui krčkajte 1 minut. Lagano ulupajte belance sa malo vode, sipajte supu u tankom mlazu uz mešanje. Odvojite malo mesa od kostiju pileta ili pilećih komada i sitno naseckajte. Dodajte tanko seckanu šunku i pileće meso u supu, lagano zagrevajte. Pred serviranje dodajte sitno seckan mladi luk.
Piletina s kikirikijem
- 800 g pilećeg belog mesa - 100 g pečenog kikirikija - 150 g šargarepe - 150 g graška - 1 kašika šećera - 0,5 dl soja sosa - 0,5 dl ulja - 1 kašika gustina - kineska i obična so
* Sitno isecite belo meso i povrće, propržite i izvadite iz ulja. U drugoj posudi, u 1/2 l vode pomešajte šećer, kinesku i običnu so i soja sos i stavite da prokuva. Dodajte gustin razmućen u malo vode pa prethodno proprženo meso i povrće. Sve kratko prokuvajte i dodajte kikiriki. Servirajte sa kuvanim pirinčem.
Pogača od ribe
- 3 šolje pirinča - 1 šolja peršuna - 1 kuvana riba - 3 jaja - 1 glavica belog luka - sok 1 limuna - 2 kašike soja sosa - 2 kašike susamovog ulja - biber, so
* Skuvajte pirinač i jaja pa jaja krupno narendajte. Sitno naseckajte glavicu belog luka i peršun, ribu izgnječite pa dobro sjedinite, dodajte soja sos i zamesite tako da se dobije smesa u obliku pogače. Stavite je u podmazan pleh, poprskajte uljem i zapecite. Kad porumeni, prelijte limunovim sokom i poslužite toplu.
Pileća krilca sa susamom
- 12 pilećih krilaca - 3 čena belog luka - 3 struka mladog luka - 1 kašika susama - 1 kašika kukuruznog gustina - 1 kašika šećera - 2 kašike soja sosa - 2 kašike šerija ili vinjaka - 2 kašike ulja - 6 dl pileće supe - 1 kašičica susamovog ulja - 1 kašičica tucane crvene paprike - so
* Krilcima odsecite vrhove i bacite pa rasecite po zglobu na dva dela. U većoj posudi izmešajte soja sos, šeri, šećer, gustin, 2 čena belog luka (sitno iseckana) i tucanu papriku. Dodajte krilca, izmešajte i ostavite preko noći u frižideru. Mladi luk isecite na komade dužine 3 cm a susam propržite da dobije zlatnožutu boju. Dobro zagrejte vok (kineski duboki tiganj), dodajte ulje, pa kad se i ono zagreje, ubacite polovinu krilaca (marinadu sačuvajte) i pržite 10-15 minuta dok ne porumene sa svih strana. Izvadite ih na tanjir, dolijte malo ulja i propržite preostala krilca. Prospite ulje iz voka, propržite mladi luk i 1 čen belog luka, vratite krilca, izmešajte, dodajte pileću supu, poklopite i kuvajte oko 5 minuta. Na kraju dolijte sačuvanu marinadu i mešajte dok se krilca ne glaziraju. Dodajte susamovo ulje, dobro izmešajte i pospite susamom.
Boranija sa junetinom
- 500 g mlade boranije - 200 g junetine - 2 šoljice pileće supe - 2 kašike soja sosa - 1 kašika šećera - 1 kašika vinskog sirćeta - 1 mladi crni luk - 1/2 kašičice đumbira u prahu - 1 kašika iseckanog belog luka - 1 kašika gustina - 1 ljuta crvena papričica - 4 kašike ulja - so
* Pomešajte hladnu supu, šećer, soja sos, vinsko sirće i gustin. Sitno iseckajte mladi beli i crni luk (samo beli deo). Isecite meso na komadiće veličine zalogaja, ispržite na malo ulja i izvadite. Dodajte još 2 kašike ulja u tiganj, stavite crni i beli luk, đumbir, papričicu isečenu na kolutiće, boraniju i malo soli. Dinstajte na umerenoj vatri. Posle 5 minuta vratite meso i prelijte supom. Mešajte dok se ne zgusne. Poslužite toplo.
Rolnice od povrća
- 500 g tankih kora za pitu - 500 g kupusa - 200 g šargarepe - 200 g pečurki - 1 celer - 100 g mladog graška - 0,5 dl maslinovog ulja - 3 kašike soja sosa - 1 kašičica soli - mleveni biber, mleveni kim - ljuta papričica
* Povrće iseckajte sitno, prodinstajte 5 minuta na maslinovom ulju, dodajte so i začine i ohladite. Kore isecite na 4 jednaka kvadrata, na svaki stavite fil na sredinu, preklopite sa obe strane i umotajte u rolnicu. Poslažite na pek papirom obložen pleh i pecite u rerni na 200 stepeni dok ne postanu zlatno žute. Poslužite vruće, sa sosom po izboru.
Pileći bataci s pivom
- 4 pileća bataka i karabataka - 500 g mladog krompira - mala konzerva piva - 1 kašičica meda - 50 g suvih šljiva bez koštica - vorčester sos - 40 g maslaca - đumbir (komadić rendanog svežeg ili u prahu) - 100 g feta sira - so
* Pileće batake posolite i poređajte u posudu za pečenje zajedno sa krompirom. Batake pospite s malo vorčestera, đumbirom, medom i zalijte pivom. Odozgo nasecite listiće maslaca, stavite suve šljive i izdrobljeni feta sir. Sve pecite u rerni dok bataci ne porumene i omekšaju.
Mešano povrće sa bademima
- 250 g tikvica - 250 g pečuraka - 1 paprika - 60 g prženih listića badema - 1 kašika limunovog soka - maslinovo ulje - biber, so
* Tikvice, papriku i pečurke isecite na tanke listiće pa tikvice propržite na maslinovom ulju. Kada počnu da menjaju boju, dodajte papriku i pečurke i prelijte limunovim sokom. Posolite i pobiberite, ostavite još malo da se krčka i stalno mešajte. Pospite bademima i poslužite dok je toplo. |
|
|
|
Bilje
Ruža Cvetni afrodizijak...
Soja Sitno zrno srce čuva...
Bahove cvetne esencije Zamka ružičastih naočara ...
Uzgoj povrća Bubamara čuva papriku...
Problemi sa kostima U heljdi je spas...
Pomoć bilja Umiren ringišpil u glavi...
* * * * *
Zdravlje
Solarijum Mašina sa rizikom...
Vreme i zdravlje Dijagnoza na barometru ...
Formula zaljubljenosti Ljubavna alhemija sreće...
Porodične teme Ostvari moj san...
Nesanica Kapci na pola koplja...
|